banner
Yen Stabil Selepas Mesyuarat BoJ

Dolar AS telah mencatatkan kenaikan kecil, kerana USD/JPY secara ringkas mencecah di atas garisan 115 dalam sesi Asia. Yen kelihatan selesa minggu lepas dengan keuntungan sebanyak 1.15%, tetapi telah melepaskan separuh daripada keuntungan tersebut setakat minggu ini.

BoJ menyemak ramalan inflasi
Mesyuarat dasar Bank of Japan pada umumnya adalah urusan yang tidak teratur, dengan bank itu mengesahkan dasar monetarinya. Bank itu mengekalkan dasar, mengekalkan kadar faedah pada -0.1% dan mengekalkan sasaran hasil bon dan pembelian aset. Tetapi terdapat perbezaan pada mesyuarat ini, dengan bank itu menyemak semula ramalan inflasinya, buat kali pertama sejak 2014. Ini penting kerana BoJ mengakui bahawa inflasi boleh melebihi unjurannya, sesuatu yang tidak pernah kita lihat dalam tahun-tahun deflasi.
Inflasi di Jepun jauh lebih rendah daripada di AS atau UK, di mana bank pusat terpaksa mengetatkan dasar untuk menangani apa yang mempunyai inflasi, yang telah menjadi musuh nombor satu. Gelombang inflasi global, yang menyaksikan kos tenaga dan bahan mentah melambung tinggi, juga telah sampai ke Jepun, dan peningkatan inflasi telah memaksa BoJ untuk memberi perhatian kepada fenomena baharu kenaikan inflasi. Untuk tahun fiskal bermula pada bulan April, BoJ mengunjurkan inflasi sebanyak 1.1% meningkat daripada keuntungan 0.9% yang diramalkan pada bulan Oktober. Minggu lalu, Reuters melaporkan bahawa BoJ sedang mempertimbangkan kemungkinan terpaksa menaikkan kadar faedah walaupun inflasi tidak mencapai sasaran dua peratus bank.
Dasar ultra-akomodatif BoJ tidak akan diubah dalam masa terdekat dan inflasi masih kekal di bawah 2%. Namun, perlu diperhatikan bahawa buat pertama kalinya dalam beberapa tahun BoJ menangani kebimbangan inflasi, dan itu akhirnya boleh membawa kepada perubahan dalam dasar.

Teknikal USD/JPY
• Terdapat rintangan pada 115.54, diikuti oleh 116.88
• Terdapat sokongan pada 113.18 dan 112.16

Share Me