banner
XAUUSD: Corak “Double Tops” Disahkan selepas Kejatuhan $48, kemudian Bagaimana untuk Beroperasi?

XAUUSD: Corak “Double Tops” Disahkan selepas Kejatuhan $48, kemudian Bagaimana untuk Beroperasi?

Asas

Pada hari Selasa, harga emas melemah untuk hari kedua berturut-turut dan jatuh lebih jauh di bawah paras penting $1,800 semasa sesi New York. Penurunan mendadak emas didorong oleh gabungan jangkaan Rizab Persekutuan (Fed) yang hawkish dan pengukuhan USD. Pengerusi Fed Powell berkata minggu lalu bahawa Fed kekal fokus untuk mengawal inflasi dan ekonomi AS mampu sepenuhnya menghadapi pengetatan.

Di samping itu, USD melonjak ke paras tertinggi baru 20 tahun, seterusnya memacu emas dalam denominasi USD untuk merosot. Jangkaan kenaikan kadar faedah yang lebih agresif oleh Fed menyokong USD dengan baik, dan USD nampaknya tidak terjejas oleh penurunan mendadak dalam Hasil Perbendaharaan AS. Sementara itu, kebimbangan potensi kemelesetan memaksa pelabur beralih kepada aset selamat tradisional dan mendorong hasil pada perbendaharaan 10 tahun penanda aras AS ke paras terendah baharu selama beberapa minggu. Sebaliknya, ini boleh memberikan sedikit sokongan untuk emas.

Pengukuhan USD merumitkan rali selanjutnya dalam emas. Sementara itu, pelabur masih bersemangat untuk memasukkan emas dalam portfolio mereka berikutan ketidaktentuan yang tinggi. Dalam iklim ketidaktentuan ekonomi semasa, emas kekal sebagai alat penting untuk mengimbangi portfolio kewangan.

Emas jatuh untuk minggu ketiga berturut-turut kerana beberapa bank pusat telah menaikkan kadar faedah untuk mengekang inflasi. Harga emas boleh terus berjalan secara mendatar antara $1750 dan $1900 untuk satu tempoh masa selepas mencecah $48 semasa sesi. Sementara itu, purata pergerakan (MA) 50 hari jatuh di bawah MA 200 hari, yang merupakan isyarat menurun bagi sesetengah pedagang.

Walau bagaimanapun, kebimbangan terhadap kemelesetan boleh memberikan sedikit sokongan kepada emas kerana pelabur tidak sabar-sabar untuk aset selamat. Pasaran ekuiti yang lemah dan ketidaktentuan geopolitik yang berterusan boleh menyokong permintaan pelabur. Dijangkakan bahawa harga emas akan berada di bawah paras semasa dan boleh meningkat setinggi $1,900.

Analisis Teknikal

Dalam carta mingguan, harga emas turun ke paras terendah dan rali minggu lepas tetapi masih berada di bawah tekanan menurun. Harga emas dibuka di bawah tekanan minggu ini dan berada di bawah beberapa tekanan daripada pengunduran MA dan Fibonacci jangka pendek. Sementara itu, jalur Bollinger adalah lebih luas, dan KDJ dan MACD kekal menurun. Ini menunjukkan bahawa masih terdapat risiko kejatuhan selanjutnya.

Seperti yang dijangkakan, harga emas jatuh dengan ketara sebanyak 2% pada hari Selasa minggu ini berikutan kekuatan USD. Memandangkan corak kejatuhan harga ini, emas telah mengurangkan sepenuhnya keuntungan dari (titik permulaan julat) 1780 hingga 2070. Dari segi kitaran utama, ini membayangkan bahawa puncak kedua telah muncul. Jika corak puncak berganda disahkan lagi, maka penurunan yang lebih ketara akan menjejaskan struktur kenaikan harga. Oleh itu, adalah disyorkan untuk pergi pendek pada tahap tertinggi.

Walau bagaimanapun, dalam kitaran kecil, harga emas boleh menghadapi proses pemulihan yang sukar.

Menurut pemerhatian kami, walaupun penurunan harian terkumpul sebanyak $48, tidak akan ada penurunan yang lebih ketara lagi dalam jangka pendek. Dari segi struktur keseluruhan, emas akan terus jatuh, tetapi tidak banyak (rendah dalam sehari $1764). Dijangkakan harga emas akan menguji sedikit menurun ke paras $1858 dalam sesi pagi Asia pada hari Rabu dan kemudian memulakan pemulihan jangka sederhana. Kemudian, adalah disyorkan untuk pergi lama pada paras terendah.

Cadangan Dagangan

Arah dagangan: Panjang
Harga kemasukan: 1758
Harga sasaran: 1798
Henti Kerugian: 1745
Sah sehingga: 19-07-2022 20:00:00
Sokongan: 1753/1748
Rintangan: 1787

Share Me