banner
WTI: Minyak Mentah Masih Dibawah Tekanan Meningkat Kenaikan Apabila Kebimbangan Permintaan Memuncak

WTI: Minyak Mentah Masih Dibawah Tekanan Meningkat Kenaikan Apabila Kebimbangan Permintaan Memuncak

Asas

Minyak mentah bermula minggu ini lebih lemah kerana peniaga meletakkan harga dalam satu lagi kenaikan kadar Fed yang mendadak. Kos pinjaman yang lebih tinggi akan melembapkan aktiviti perniagaan dan pengguna, yang akan memberi tekanan kepada permintaan untuk bahan api dan komoditi tenaga. Kenaikan kadar yang lebih kecil daripada jangkaan boleh menurunkan dolar AS, yang seterusnya boleh membawa rali kelegaan kepada aset menghasilkan tinggi seperti komoditi. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa inflasi AS kekal tinggi dan laporan perbelanjaan pengguna menunjukkan aktiviti ekonomi yang stabil.

Isyarat bahawa Libya berhasrat untuk meningkatkan pengeluaran minyak mentah kepada 1.2 juta tong sehari akan meningkatkan bahagian bekalan dan mengurangkan kesesakan pasaran, yang memberi tekanan tambahan kepada harga minyak. Di samping itu, EU telah menyatakan bahawa ia akan mengurangkan sekatan ke atas syarikat milik negara Rusia yang menjual minyak mentah kepada negara ketiga, yang akan terus menekan harga minyak. Sementara itu, pemulihan ekonomi China yang lembap (data terkini menunjukkan bahawa ekonomi negara itu perlahan secara mendadak pada suku kedua) telah menambah kebimbangan mengenai permintaan minyak yang semakin lemah.

Laporan inventori yang akan datang daripada API dan EIA juga boleh mempengaruhi aliran harga minyak mentah sekitar pertengahan minggu. Satu lagi peningkatan yang tidak dijangka dalam inventori menunjukkan bahawa permintaan yang tidak stabil atau pengeluaran yang berterusan boleh menyebabkan penurunan selanjutnya dalam harga minyak mentah. Sebaliknya, penurunan dalam inventori akan mencerminkan peningkatan dalam pembelian atau penurunan dalam output.

Analisis Teknikal

WTI menyelesaikan ujian bahagian bawah julatnya dalam jangka masa 4 jam semasa sesi Asia dan Eropah tanpa menunjukkan tanda-tanda keruntuhan. Jika kejatuhan berlaku, harga minyak mentah boleh jatuh ke paras penurunan yang sama seperti carta.

SMA 100-kata berada di atas SMA 200-hari, menunjukkan bahawa laluan rintangan paling sedikit adalah ke arah atas, atau sokongan itu mungkin disatukan. Walau bagaimanapun, minyak mentah telah jatuh di bawah sokongan dinamik SMA 100 hari dan kini ditutup di bawah titik infleksi dinamik SMA 20 hari di bahagian bawah julat.

Stochastic Oscillator sedang berlegar di sekitar zon terlebih jual, menunjukkan bahawa seluar pendek telah habis, tetapi MACD masih belum bergerak lebih tinggi untuk mengesahkan kembalinya tekanan kenaikkan. Jika itu berlaku, harga minyak mentah boleh meningkat ke paras tertinggi pada pertengahan $90.50 hingga $123 dalam tempoh terdekat. Sementara itu, RSI juga bergerak di sekitar zon terlebih jual, menunjukkan bahawa tekanan penurunan harga telah berkurangan dan kenaikan harga selanjutnya bermakna kenaikan harga akan kembali. Walau bagaimanapun, selepas semua, aliran menurun belum berakhir sepenuhnya, bermakna rintangan paling tidak berisiko untuk tempoh tersebut kekal menurun. Adalah disyorkan untuk membuat pendek pada tahap tertinggi.

Cadangan Dagangan

Arah Dagangan: Pendek
Harga Kemasukan: 95.60
Harga Sasaran: 92.80
Henti Kerugian: 98.80
Sah Sehingga: 2022-08-08 20:00:00
Sokongan: 94.35, 93.50
Rintangan: 96.97, 97.36

Share Me