banner
Wall Street Rali Di Tengah-tengah Kejatuhan Hasil Bon, Pasaran Asia Bersedia Melantun

Wall Street Rali Di Tengah-tengah Kejatuhan Hasil Bon, Pasaran Asia Bersedia Melantun

Wall Street menamatkan penurunan berturut-turut selama seminggu apabila hasil bon berkurangan, manakala niaga hadapan minyak jatuh berikutan kebimbangan permintaan, bersama-sama dengan penurunan nilai yang semakin pantas dalam Yuan China dan Yen Jepun. China melanjutkan penguncian covid di bandar utamanya Chengdu, yang terus membebankan harga tenaga dan logam asas. Walau bagaimanapun, prospek permintaan yang lemah dalam pasaran komoditi membantu mengukuhkan jangkaan untuk meredakan inflasi, memberikan kelegaan kepada penjualan yang diterajui Fed dalam aset berisiko.
Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 1.4%, S&P 500 naik 1.84%, dan Nasdaq meningkat 2.14%. 10 daripada 11 sektor dalam S&P 500 berakhir lebih tinggi, dengan budi bicara pengguna dan utiliti mendahului keuntungan, kedua-duanya naik 3%. Tenaga adalah satu-satunya sektor yang ditutup dengan warna merah berikutan kejatuhan harga minyak.

Apple memperkenalkan produk siri iPhone 14 tanpa kenaikan harga, termasuk skrin 6.1 inci iPhone 14 Pro, dan model iPhone 14 Max yang lebih besar dengan hayat bateri yang lebih lama dan fotografi cahaya malap yang lebih baik. Ia juga memperkenalkan ciri perkhidmatan kecemasan satelit kepada siri telefon baharu, membolehkan pengguna menghantar mesej SOS tanpa sambungan selular.

Saham GameStop melonjak 10% dalam dagangan selepas waktu kerja dengan kerugian yang dijangkakan lebih kecil pada suku kedua, dengan kerugian bersih $107.1 juta. Syarikat itu juga mengumumkan untuk bekerjasama dengan firma kripto FTX.

Pasaran Asia bersedia untuk melantun, berikutan kemunculan semula di Wall Street. Niaga hadapan ASX naik 0.43%. Niaga hadapan Nikkei225 naik 0.95%, dan HSI naik 0.44%. Yuan China meredakan penurunan nilai apabila dolar AS mundur, manakala rizab pertukaran asingnya jatuh ke paras terendah empat tahun disebabkan kejatuhan dalam aset global, bersama-sama dengan USD yang kukuh. USD/CNH jatuh kepada 6.96.

Indeks dolar AS berundur daripada paras tertinggi 24 tahun disebabkan kejatuhan dalam hasil bon. Indeks dolar jatuh 0.61%, kepada 109.54, menolak mata wang utama lain untuk bangkit semula daripada paras terendah hari ini, dengan EUR/USD kembali ke paras pariti selepas jatuh kepada 0.9875 pada paras terendah pada hari Rabu.

Minyak mentah jatuh ke paras terendah yang dilihat pada Januari berikutan kebimbangan permintaan, manakala niaga hadapan emas melantun semula pada dolar AS yang lemah. Niaga hadapan WTI jatuh 5.7%, kepada $81.94 setong, niaga hadapan Brent merosot 5.48%, kepada $87.74 setong. Niaga hadapan emas meningkat 0.87%, kepada $1,727.80 setiap auns.

Sterling jatuh ke paras terendah sejak 1985 sebelum bangkit semula pada PM baharu, hari kedua Liz Truss memegang jawatan. Negara ini menghadapi cabaran peningkatan kos sara hidup dengan rekod inflasi yang tinggi sebanyak 10.1% pada bulan Julai. GBP/USD turun kepada 1.144 pada paras terendah pada satu-satu masa sebelum melantun semula ke 1.1532, yang mendatar dengan kadar pembukaan.

Bank of Canada menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas kepada 3.25% selepas kenaikan peratusan penuh pada bulan Julai. Bank itu menjangkakan lebih banyak kenaikan kadar dalam beberapa bulan akan datang untuk menangani inflasi yang melekit. Inflasi negara dicetak pada 7.6% pada bulan Julai selepas paras tertinggi 8.1% pada bulan sebelumnya.

Bitcoin pulih daripada paras terendah 2 tahun, bersama-sama dengan kemunculan semula aset berisiko. Bitcoin melantun semula daripada paras terendah hari di bawah $19,000, naik 2% kepada $19,386 dalam 24 jam terakhir, manakala Ethereum meningkat 4%, kepada $1,648.

Sumber: CMC

Share Me