banner
Walaupun Sekatan Mencederakan Aspek Ekonomi Rusia, Harga Tenaga Tinggi Membantu Negara Mengurangkan Kerosakan.

Walaupun Sekatan Mencederakan Aspek Ekonomi Rusia, Harga Tenaga Tinggi Membantu Negara Mengurangkan Kerosakan.

Ia menjadi lebih dan lebih sukar untuk menilai keadaan ekonomi Rusia kerana terdapat semakin sedikit angka rasmi. Sejak April 2022, pihak berkuasa Rusia telah berhenti menyediakan statistik perdagangan. Data mengenai eksport, import, struktur aliran keluar modal dan imbangan pembayaran tidak lagi diterbitkan oleh perkhidmatan kastam dan bank pusat. Nombor perdagangan asing Kesatuan Ekonomi Eurasia (EAEU) tidak lagi boleh diakses.

Bank pusat juga telah berhenti menerbitkan struktur rizab antarabangsa Rusia. Sejak akhir Mac, hanya jumlah nilai mereka telah dikemas kini, tanpa memperincikan aset.

Kerajaan juga telah membenarkan syarikat Rusia untuk mengelak daripada menerbitkan data sehingga akhir tahun 2022. Bank pusat pertama kali membenarkan bank untuk tidak mendedahkan laporan kewangan utama mereka, dan kemudian membenarkan semua organisasi kewangan (termasuk dana pencen bukan negara dan syarikat insurans) untuk memastikan data pengurusan dan audit peribadi. Pada bulan Mac, agensi penerbangan Rusia berhenti menerbitkan statistik mengenai trafik penumpang.

Penjelasan rasmi untuk ini adalah “untuk mengelakkan anggaran, spekulasi dan percanggahan yang salah” dan “untuk melindungi perusahaan dan individu tertentu daripada sekatan.”

Tetapi, tentu saja, tujuan sebenar adalah untuk menyembunyikan maklumat objektif tentang kemerosotan keadaan ekonomi di Rusia.

Apakah yang ditunjukkan oleh nombor yang tersedia secara umum?

Agensi Perangkaan Rusia telah menerbitkan data untuk Januari-Jun 2022. Pengeluaran perindustrian pada Jun 2022 berjumlah 98.2 peratus berbanding Jun tahun lalu, manakala perolehan pengangkutan jatuh sebanyak 5.8 peratus. Jumlah dagangan runcit jatuh hampir 10 peratus. Inflasi ialah 15.9 peratus. Pendapatan sebenar penduduk menurun sebanyak 0.8 peratus pada separuh pertama 2022 berbanding separuh pertama 2021.

Angka-angka sedemikian bukanlah satu bencana, walaupun ekonomi Rusia telah menyusut, atau, seperti yang dikatakan beberapa pegawai Rusia, telah memasuki tahap “pertumbuhan negatif.” Ini telah berlaku pada akhir April 2022, yang hanya boleh dijelaskan dengan pengenalan pakej keseluruhan sekatan ekonomi Barat pada Februari dan Mac. Sebelum itu, ekonomi Rusia berkembang dengan stabil selepas kemelesetan ekonomi akibat pandemik Covid-19.

Oleh itu, jelas bahawa sekatan yang dikenakan oleh Barat telah menyebabkan krisis ekonomi di Rusia. Walau bagaimanapun, keadaan berbeza dengan ketara, bergantung kepada industri.

Sektor eksport utama – perlombongan (minyak, gas asli, arang batu, dll.) – selepas sedikit penurunan pada bulan April, mula berkembang semula pada Mei-Jun. Ini berikutan harga minyak dan gas yang tinggi di pasaran dunia, serta penangguhan sekatan dalam sektor ini. Embargo minyak EU (dengan beberapa pengecualian) akan berkuat kuasa hanya pada penghujung 2022. Sementara itu, sekatan ke atas gas Rusia masih dibincangkan, dan Eropah hanya berhenti membeli arang Rusia pada 10 Ogos.

Bagi industri pembuatan yang bergantung kepada komponen dan peralatan yang diimport, data rasmi menunjukkan penurunan yang serius.

Namun begitu, pada 1 Julai 2022, ekonomi Rusia tidak berada dalam keadaan bencana. Ini juga disahkan oleh fakta bahawa terdapat sangat sedikit protes sosial yang besar di negara ini.

Mengapa ekonomi Rusia begitu stabil?

Pertama, perlu diingatkan bahawa kesan utama sekatan dijangka melanda hanya pada musim gugur dan musim sejuk tahun ini. Ini adalah hasil rundingan panjang mengenai sekatan di kalangan negara Barat dan tempoh persediaan berikutnya sebelum pengenaan mereka.

Kedua, Rusia masih menerima dana yang sangat besar daripada eksport minyak dan gas. Aliran ini bahkan meningkat pada bulan-bulan pertama perang. Rusia memperoleh $47 bilion daripada penjualan sumber tenaga ke Eropah pada Mac dan April – dua bulan pertama selepas permulaan “operasi khas” di Ukraine.

Disebabkan harga bahan api yang lebih tinggi, eksport telah membawa negara dua kali ganda lebih banyak pendapatan berbanding tempoh yang sama tahun lalu walaupun penurunan eksport gas ke negara Barat hampir 28 peratus sejak awal 2022.

Baca lebih lanjut mengenai kesan sekatan:

Di bawah pengaruh propaganda negara Rusia yang besar, sebahagian besar masyarakat percaya bahawa keadaan sedang menuju ke arah yang betul. Kira-kira 68 peratus responden optimis, menurut tinjauan yang dijalankan oleh Pusat Levada sosiologi bebas pada Julai 2022. Kedudukan Presiden Vladimir Putin lebih tinggi: 83 peratus responden berkata mereka menyetujui prestasinya.

Faktor pengurangan

Terdapat dua faktor yang boleh mengurangkan kadar kemerosotan ekonomi tahun ini dan seterusnya.

Yang pertama ialah peningkatan dalam perdagangan dengan negara-negara yang tidak mengenakan sekatan ke atas Rusia, seperti Turki. Pada Jun 2022, eksport barangan dari Turki ke Rusia – $791.4 juta – telah meningkat sebanyak 46 peratus tahun ke tahun dan sebanyak 52 peratus berbanding bulan sebelumnya. Jumlah Jun berada pada tahap tertinggi sejak awal tahun 2010.

Turki dan Rusia telah bersetuju untuk membawa perolehan perdagangan kepada $100 bilion. Penunjuk sedemikian muncul dalam peta jalan untuk kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berikutan pertemuan dengan Presiden Putin pada 5 Ogos 2022. Menurutnya, pihak-pihak berhasrat untuk membangunkan kerjasama dalam bidang seperti tenaga, perdagangan, pelancongan dan pertanian. Selepas pertemuan itu, kedua-dua pihak bersetuju untuk memulakan pembayaran sebahagian untuk gas Rusia dalam rubel.

Contoh lain: dari 27 Mei hingga 15 Jun 2022, jumlah arang batu yang dibeli India dari Rusia meningkat hampir enam kali ganda, dan import minyak adalah 31 kali ganda berbanding tahun lepas. Rusia menawarkan diskaun pengimport India sehingga 30 peratus. Selain itu, penjual Rusia menerima pembayaran dalam rupee India dan dirham Emiriah Arab Bersatu.

Cara kedua untuk mengurangkan kesan ekonomi akibat sekatan Barat ialah apa yang dipanggil “import selari” – import barangan ke dalam negara tanpa persetujuan pengilang atau pemegang hak cipta. Mekanisme ini digelar “selari” kerana import dijalankan serentak dengan penghantaran daripada pengedar sah.

Adalah penting bahawa import sedemikian diiktiraf secara rasmi oleh kerajaan Rusia. Malah undang-undang persekutuan khas telah diterima pakai untuk fenomena ini. Kini undang-undang melindungi syarikat Rusia daripada mengimport barangan tanpa kebenaran pemegang hak cipta.

Kementerian Perindustrian dan Perdagangan telah meluluskan senarai barangan yang akan dimasukkan dalam import selari. Setakat ini ia mengandungi kira-kira 100 kategori dan termasuk jenama seperti BMW, Toyota, Audi, Renault, Nissan, Apple, Samsung, Sony, HP dan Intel serta peralatan untuk industri, pakaian, kasut dan kosmetik yang berbeza.

Pada 15 Ogos, diumumkan bahawa jumlah import selari ke Rusia sejak undang-undang itu diperkenalkan pada Mei telah mencecah hampir $6.5 bilion. Menjelang akhir tahun, angka ini dijangka meningkat kepada $16 bilion.

Senario

Kementerian Pembangunan Ekonomi Rusia menjangkakan bahawa pada 2022 dan 2023 ekonomi negara akan menyusut masing-masing sebanyak 4.2 dan 2.7 peratus, dan hanya pada 2024 ia akan meneruskan pertumbuhan (sebanyak 3.7 peratus).

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menerbitkan ramalan yang sama pada Julai, meramalkan penurunan sebanyak 6 peratus berbanding 8.5 peratus seperti yang dijangkakan pada April. Pada masa yang sama, ramalan untuk 2023 bertambah buruk: jika pada bulan April IMF bercakap tentang penurunan sebanyak 2.3 peratus, kini ia adalah 3.5 peratus.

Menurut keputusan suku kedua, ekonomi Rusia menyusut kurang daripada yang dijangkakan sebelum ini. Eksport minyak dan produk daripada sektor bukan tenaga menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada ramalan yang diramalkan. IMF menyatakan bahawa permintaan dalam negeri kekal stabil disebabkan oleh penyetempatan kesan sekatan ke atas sektor kewangan domestik dan keadaan pasaran buruh yang lebih baik daripada jangkaan.

Kemungkinan tidak akan ada malapetaka ekonomi tahun ini atau akan datang. Sebaliknya, “pertumbuhan negatif” dijangka berterusan, yang mungkin akan menjejaskan hampir semua sektor ekonomi, termasuk pengekstrakan bahan mentah. Ekonomi mungkin akan menjadi lebih tidak berfungsi kerana kekurangan pelaburan yang teruk dan kekurangan teknologi baharu.

Sumber: gisreportsonline

Share Me