banner
Vietnam Menjadi Pangkalan Pengeluaran Baharu Dunia

Vietnam Menjadi Pangkalan Pengeluaran Baharu Dunia

Industri tekstil dan pakaian Vietnam telah berada dalam 3 teratas eksport dunia. Menjelang 2021, Vietnam telah mengatasi Bangladesh untuk menduduki tempat kedua.

Menurut Kajian Statistik Perdagangan Dunia 2021, yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), eksport pakaian Vietnam pada tahun 2020 menurun sebanyak 7%, manakala Bangladesh menghadapi penurunan 15% disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Menurut World Footwear 2021, buat pertama kalinya, Vietnam telah menguasai lebih 10% bahagian pasaran kasut global pada tahun 2020, menjadi pengeksport kedua terbesar produk ini di dunia.

Kisah Nike, sebuah syarikat yang mengkhusus dalam produk sukan, juga menunjukkan bahawa jumlah pengeluaran kulit dan kasut di Vietnam meningkat dengan mendadak, menyumbang 51% daripada pengeluaran globalnya.

Nisbah syarikat di China ini telah menurun kepada 21% daripada 35% pada tahun 2006. Oleh itu, Vietnam secara rasmi telah mengatasi China, menjadi pangkalan pengeluaran utama untuk jenama ini. Saingan Nike, Adidas juga bergerak ke arah yang sama, dengan 40% pengeluaran kasut dihasilkan di Vietnam.

Produk kayu Vietnam menjelang akhir 2020 juga mengatasi Poland, Jerman dan Itali untuk naik ke kedudukan negara pengeksport kedua di dunia.

Menurut Nguyen Chanh Phuong, naib presiden dan setiausaha agung Persatuan Kraftangan dan Industri Kayu Ho Chi Minh City, kecuali China di kedudukan teratas, 3 jawatan seterusnya tidak terlalu jauh.

Oleh itu, matlamat industri kayu Vietnam adalah untuk mengatasi dan mengekalkan kedudukan kedua. Terdapat keadaan yang menggalakkan untuk eksport produk ini meningkat.

Eksport makanan laut pada 2021 terus berkembang dengan nilai hampir AS$9 bilion, dan mengekalkan kedudukan ketiga di dunia.

Lada Vietnam telah tersedia di ratusan negara dan wilayah dengan volum menyumbang kira-kira 60% daripada bahagian pasaran, mengekalkan kedudukan utama dalam eksport selama hampir 20 tahun

Terima kasih kepada peningkatan yang kukuh dalam kawasan penanaman, Vietnam telah mengatasi India untuk menjadi negara dengan kawasan dan pengeluaran lada terbesar di dunia.

Telefon bimbit, komputer riba untuk eksport global Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Vietnam juga telah muncul sebagai “asas” pengeluaran global untuk produk teknologi seperti telefon bimbit dan komputer riba. Pada masa ini, lebih daripada 50% telefon Samsung di dunia dihasilkan di Vietnam.

Trend beralih kepada pembuatan komputer riba dan elektronik di Asia Tenggara dan Vietnam khususnya telah meningkat dengan mendadak. Pada penghujung tahun 2020, Nikkei Asia membuat kenyataan bahawa menjelang 2030, separuh daripada semua komputer riba yang dijual di seluruh dunia akan dikeluarkan oleh negara Asia Tenggara.

Dengan banyak produk daripada Samsung dan Apple, Vietnam akan menarik beberapa siri projek teknologi lain dalam masa terdekat. Bersama-sama dengan keadaan sosio-ekonomi yang stabil, Vietnam akan terus menjadi tarikan yang lebih menarik bagi banyak industri pembuatan, terutamanya komputer riba dan teknologi elektronik,” kata Do Khoa Tan, naib setiausaha agung Persatuan Industri Elektronik Vietnam.

Phung Duc Tung, pengarah Institut Penyelidikan Pembangunan Mekong, berkata “Gambaran Vietnam menarik FDI pada 2022 mempunyai warna terang dan gelap bercampur. Di mana, warna terang akan meningkat lebih banyak jika kita dapat mengatasi beberapa penyelesaian jangka pendek. Contohnya , Vietnam perlu membuka sepenuhnya”.

Peluang dengan peralihan aliran modal global

Menurut pakar, Vietnam secara beransur-ansur menjadi “asas” pengeluaran untuk banyak industri di dunia, pautan penting dalam rantaian bekalan global. Ini membuatkan banyak perusahaan pelaburan asing (FDI) ingin menjejakkan kaki ke Vietnam.

Dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini, terdapat 183 projek asing didaftarkan untuk pelaburan baharu di Vietnam dengan modal AS$631.8 juta.
Phung Duc Tung, pengarah Institut Penyelidikan Pembangunan Mekong, berkata bahawa selepas lebih dua tahun Covid-19, China masih menggunakan strategi “sifar Covid”. Oleh itu, kelebihan tarikan FDI kilang dunia ini telah menunjukkan tanda-tanda kemerosotan.

Vietnam bukanlah satu-satunya pilihan dalam aliran peralihan itu. Walau bagaimanapun, dengan kedudukan geografi yang menggalakkan, bersebelahan dengan China, dan sistem pelabuhan antarabangsa, Vietnam merupakan salah satu pilihan yang baik untuk pelabur.

Share Me