banner
USDJPY: Pelebaran Spread Hasil Akan Terus Menolak USDJPY Bergerak Lebih Tinggi

USDJPY: Pelebaran Spread Hasil Akan Terus Menolak USDJPY Bergerak Lebih Tinggi

Asas

Pada hari Selasa, USDJPY didorong oleh belian aktif semasa sesi Eropah, menembusi tahap 142.00 dan mencapai paras tertinggi 24 tahun semasa sesi New York, dengan kenaikan harian sebanyak 1.6%.

JPY telah ketinggalan kerana pasaran bertaruh bahawa dasar monetari ultra longgar Bank of Japan (BoJ) akan diteruskan. Sebaliknya, Rizab Persekutuan dijangka berpegang pada laluan pengetatan dasar yang agresif untuk membendung inflasi. Ini menandakan perbezaan ketara dalam pendirian dasar monetari yang diterima pakai oleh mereka (BoJ dan Fed) dan membantu memanjangkan lagi pergerakan menaik USDJPY.

USDJPY akan mempunyai peluang untuk mencecah 145.00 pada hari dagangan kebelakangan ini apabila spread semakin meluas, dengan BoJ berkemungkinan tidak dapat dinafikan kerana kadar terminal Fed yang lebih tinggi pada harga pasaran. Selagi Fed terus menentang sebarang pelonggaran Indeks Keadaan Kewangan (FCI) dan dengan penghindaran risiko bergerak apabila hasil meningkat dan saham jatuh, terdapat beberapa halangan yang menghalang USDJPY daripada bergerak lebih tinggi.

Tetapi JPY sepatutnya mengukuh dalam jangka sederhana, didorong oleh “penilaian yang sangat rendah”, peningkatan risiko kemelesetan AS, tekanan inflasi di Jepun, dan peralihan kepimpinan di BoJ. USDJPY dijangka berada pada 135.00 dalam 6 bulan, berbanding 125.00 dalam 12 bulan sebelumnya.

Kali terakhir USDJPY berada di atas paras 140.00 adalah pada akhir 1990-an apabila Jepun campur tangan. Kenaikan mendadak dalam USDJPY hari ini ke paras 142-143 berkemungkinan membawa kepada pegawai kerajaan Jepun melangkah masuk untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka dan meletakkan campur tangan semula dalam agenda.

Walau bagaimanapun, turun naik pilihan tersirat jangka pendek kekal hampir 12% (meningkat daripada 15% beberapa bulan lalu), menunjukkan bahawa pelabur telah mengurangkan kebimbangan mereka tentang kemungkinan campur tangan Jepun dalam pasaran FX dan kekurangan USDJPY. Walaupun kita semua mengakui bahawa kerajaan Jepun akan cuba mengubah arah aliran ini, kita tidak seharusnya mengabaikan sepenuhnya kemungkinan campur tangan.

Analisis Teknikal

USDJPY terus meningkat hari ini dan kini mencecah paras tinggi 143.00. Kecondongan kenaikan harga urusniaga harian kekal di tempatnya. Pecutan berterusan ke atas akan menguji tahap rintangan jangka panjang pada 145.00 serta tahap 147.56 (tertinggi 1998). Pada sisi negatifnya, kenaikan harga perlu berhati-hati terhadap RSI terlebih beli pada carta 1D. Sokongan kecil di bawah 140.80 akan memberikan kecenderungan harian ke arah berkecuali, diikuti oleh penyatuan dan kemudian rali baru.

Secara keseluruhan, aliran menaik daripada 101.18 masih berjalan sebagai sebahagian daripada aliran menaik keseluruhan daripada 75.56 (rendah 2011). Pada masa ini, 130.38 masih merupakan tahap utama untuk menyokong kenaikan selanjutnya USDJPY, melainkan ia jatuh di bawah tahap ini. Jika tidak, walaupun dengan penarikan semula yang mendalam, prospek USDJPY akan kekal menaik. Adalah disyorkan untuk membeli rendah dan menjual tinggi.

Cadangan Trading

Arah dagangan: Pendek
Harga penyertaan: 142.80
Harga sasaran: 140.80
Henti kerugian: 147.80
Tarikh Akhir: 2022-09-20 20:00:00
Sokongan: 141.88, 140.24
Rintangan: 143.70, 145.29

Sumber : KakiTrader.Com

Share Me