banner
USDCAD: Walaupun Sentimen Kenaikan Berlaku, Berhati-hati Dengan Pengambilan Untung Oleh Kenaikan

USDCAD: Walaupun Sentimen Kenaikan Berlaku, Berhati-hati Dengan Pengambilan Untung Oleh Kenaikan

Asas

Pada hari Khamis, USDCAD meningkat dengan kukuh untuk sesi ketiga berturut-turut dan menguji tahap tertinggi sejak 14 Julai semasa sesi New York.

Momentum menaik yang kuat pasangan itu didorong oleh gabungan faktor, yang mempunyai kenaikan harga menunggu penembusan di atas tinggi sebelumnya pada tahap 1.3223.

Sentimen risiko semasa dalam pasaran ialah pelabur kekal bimbang tentang kemerosotan selanjutnya dalam ekonomi global, ditambah pula dengan penularan wabak tempatan di China meningkatkan penggunaan langkah-langkah sekatan pihak berkuasa untuk melemahkan permintaan tenaga, yang seterusnya telah mengheret minyak mentah. harga minyak kepada satu setengah minggu rendah dan melemahkan CAD yang dikaitkan dengan minyak mentah. Selain itu, sentimen yang berpotensi menaik di sekitar USD juga membantu mendorong USDCAD lebih tinggi.

Sementara itu, jangkaan pasaran yang kukuh bahawa Fed akan berpegang pada dasar agresifnya terus menyokong kenaikan selanjutnya dalam hasil Perbendaharaan AS. Malah, hasil bon AS 2 tahun, yang sangat sensitif terhadap jangkaan kenaikan kadar, meningkat ke paras tertinggi dalam 15 tahun.

Selain itu, USD terus mendapat manfaat daripada penghindaran risiko yang meluas. Latar belakang asas nampaknya condong dengan kukuh memihak kepada kenaikan harga USD dan menyokong prospek peningkatan lagi USDCAD.

Pelabur kini akan terus menantikan keluaran data ekonomi AS yang penting, termasuk laporan senarai gaji bukan ladang AS pada hari Jumaat. Ini, bersama-sama dengan hasil bon AS dan sentimen risiko, akan membebankan USD dan memberikan dorongan baharu kepada pasangan USDCAD. Peniaga juga boleh mengambil petunjuk daripada dinamik harga minyak untuk memanfaatkan peluang jangka pendek.

Analisis Teknikal

Sepanjang tiga hari dagangan lepas, USDCAD terus bergerak lebih tinggi dan kini berada di atas paras integer 1.3200, dalam jangkauan paras tertinggi sebelumnya.

Pada carta jangka pendek, pergerakan kukuh USD yang lebih tinggi tidak menjadi lemah dan isyarat kekuatan arah aliran yang lebih luas (harian dan mingguan) kekal konsisten dengan isyarat ayunan urusniaga harian. Sekurang-kurangnya dalam jangka pendek, selera risiko lebih cenderung ke arah USD.

Satu siri tahap rendah yang lebih tinggi untuk pasangan itu menunjukkan bahawa kenaikan harga mempunyai minat yang kuat untuk menolak pasangan itu kembali ke paras tertinggi Julai pada 1.3223, dengan penembusan kenaikkan kemungkinan berlaku pada bila-bila masa dalam beberapa hari dagangan. Walau bagaimanapun, Indeks Kekuatan Relatif terlebih beli dalam jangka masa terdekat boleh mengehadkan kenaikan harga untuk sementara waktu.

Walaupun kenaikan harga mempunyai kelebihan dan semakin hampir ke kawasan bekalan pada tahap 1.3223, adalah perlu untuk berhati-hati dengan pengambilan untung oleh kenaikan harga. Adalah disyorkan untuk pergi menjual pada tahap tinggi dan bukannya mengejar kenaikan harga.

Cadangan Dagangan
Arah Dagangan: Pendek
Harga Kemasukan: 1.3180
Harga Sasaran: 1.2850
Had Kerugian: 1.3400
Sah Sehingga: 15-09-2022 20:00:00
Sokongan: 1.3075, 1.3050
Rintangan: 1.3200, 1.3330 (FastBull APP)

Share Me