USD/JPY Menjunam ke Tahap Rendah
- Dorongan risiko menguntungkan JPY ke tempat selamat dan mendorong penjualan baru sekitar USD / JPY.
- Keuntungan AS yang merosot mengekalkan kenaikan harga USD dan menyumbang kepada penjualan dalam sehari.
- Kelemahan nampaknya berkurang ketika tumpuan beralih ke mesyuarat dasar monetari FOMC minggu ini.
Pasangan USD/JPY meluaskan penurunan intraday yang stabil sepanjang sesi Asia pada hari Isnin dan turun ke paras terendah harian, di sekitar 110.30-25 pada jam terakhir.
Pasangan ini berjuang untuk memanfaatkan pergerakan pemulihan minggu lalu dari tahap 109.00 dan bertemu dengan beberapa bekalan baru pada hari pertama minggu perdagangan baru. Perubahan sentimen risiko global menguntungkan yen Jepun yang selamat dan berubah menjadi faktor utama yang bertindak sebagai hambatan bagi pasangan USD/JPY.
Kekhuatiran mengenai kemungkinan kejatuhan ekonomi dari varian Delta yang cepat merebak dari coronavirus menyebabkan selera para pelabur terhadap aset yang lebih berisiko. Aliran anti-risiko diperkuat dengan mengundurkan hasil ikatan Perbendaharaan AS, yang mempertahankan kenaikan dolar AS pada tahap defensif dan memberikan tekanan tambahan pada pasangan USD/JPY.
Dengan penurunan terakhir, sebahagian yang utama kini telah merosot dari kenaikan kuat hari Jumaat ke puncak lebih dari satu minggu, walaupun penurunan kemungkinan akan tetap ditahan. Sekiranya tidak ada pelepasan ekonomi pasaran bergerak yang besar, pelabur mungkin menahan diri dari tidak meletakkan taruhan agresif dan lebih suka menunggu di sela-sela menjelang pertemuan FOMC, mulai Selasa.
Bank pusat AS lebih cenderung memberi isyarat bahawa ia tidak terburu-buru untuk mengurangkan pembelian asetnya atau menaikkan kadar faedah dalam masa terdekat. Walaupun begitu, hasilnya akan memainkan peranan penting dalam mempengaruhi dinamika harga USD dan membantu para pelabur untuk menentukan langkah seterusnya untuk pasangan USD / JPY, amaran untuk pedagang yang lemah.
Sementara itu, sentimen risiko pasaran yang lebih luas, perkembangan sekitar era coronavirus dan hasil ikatan AS akan ditinjau untuk mendorong dorongan perdagangan. Oleh itu, adalah tidak bijak untuk menunggu penjualan susulan yang kuat sebelum meletakkan kedudukan untuk meneruskan penarikan balik baru-baru ini dari puncak YTD, di sekitar 111.65 yang disentuh awal bulan ini.