banner
UK Mesti Terima Sempadan di Laut Ireland Tidak Dapat Dielakkan, Kata Bekas Ketua WTO

UK Mesti Terima Sempadan di Laut Ireland Tidak Dapat Dielakkan, Kata Bekas Ketua WTO

Perbalahan Boris Johnson dengan EU mengenai pengaturan Brexit Ireland Utara “boleh diselesaikan sepenuhnya” tetapi hanya jika UK menerima bahawa sempadan tidak dapat dielakkan, kata bekas ketua Pertubuhan Perdagangan Dunia itu.

Tetapi Pascal Lamy berkata perdana menteri hanya boleh mencapai kejayaan jika beliau berhenti mencampurkan “minyak dan cuka” dan melemparkan politik Brexit yang beremosi kepada apa yang beliau katakan pada dasarnya adalah masalah teknikal.

Lamy berkata beliau tidak memahami strategi UK, yang mempertaruhkan perang perdagangan dengan EU, tetapi menambah bahawa ia tidak mungkin berlaku kerana “nisbah kos-faedah” adalah “tidak masuk akal”.

Jika keadaan semakin merosot dan EU bertindak balas dengan sekatan, blok itu akan menang seperti yang dilakukan oleh mereka yang mempunyai kapasiti terbesar untuk perdagangan, kata Lamy.

Komennya, dalam temu bual dengan Guardian, dibuat selepas setiausaha luar Britain, Liz Truss, mengancam undang-undang baharu untuk membenarkan UK mengubah beberapa protokol Ireland Utara. Kerajaan UK telah mendapat tekanan daripada parti Democratic Unionist dan Traditional Unionist Voice, yang kedua-duanya berkempen atas tiket anti-protokol dalam pilihan raya perhimpunan Ireland Utara baru-baru ini.

Lamy, yang mengikuti Brexit dengan teliti sejak tujuh tahun lalu, dan kini presiden Forum Keamanan Paris, sebuah pertubuhan bukan untung Perancis, selepas meninggalkan WTO pada 2013, berkata tuntutan untuk menghapuskan sempadan di Laut Ireland sepenuhnya akan tidak pernah memberikan kejayaan.

“Saya tidak faham dengan tepat apa yang mereka [UK] cari,” katanya. “Jika ia tiada sempadan ia tidak akan berfungsi. Anda tidak boleh meninggalkan EU dan tidak mempunyai sempadan. Itu hanya mempunyai kek anda dan memakannya.

“Jadi, terdapat tanda tanya tentang apakah sebenarnya masalah di pihak UK. Jika ia adalah ‘kami tidak mahu sempadan’ maka ia seperti berkata: ‘Kami tidak mahu Brexit.’ Kemudian ini tidak dapat diselesaikan.”

Lamy meneruskan: “Kerajaan UK mempunyai kapasiti untuk mencampurkan masalah dan memasak sup politik.

“Ini adalah isu minyak dan cuka antara emosi dan teknikal. Emosi sangat tinggi kerana Boris Johnson terus memukul gendang untuk mengatakan Brexit adalah perkara yang hebat. Dia perlu meningkatkan bunyi dram untuk mengatakan Brexit adalah perkara yang hebat sepanjang masa .”

Jika UK mengakui sempadan adalah akibat langsung daripada Brexit, maka penyelesaian boleh ditemui, kata Lamy.

Mungkin ada penyelesaian dinamik untuk Ireland Utara, katanya. Ini akan melibatkan “sempadan nipis” dengan sedikit pemeriksaan ke atas perdagangan merentasi Laut Ireland manakala UK kekal sejajar dengan piawaian EU. Ini akan menjadi “sempadan tebal” jika UK mahu menyimpang daripada piawaian tersebut, tambah Lamy.

Penyelesaian ini memerlukan kesetaraan dalam piawaian dengan EU dan telah pun ditolak oleh UK sebagai tidak boleh diterima kerana ia akan menjejaskan kawalan negara ke atas undang-undangnya sendiri.

Lamy berkata ini menjurus kepada isu teras sempadan antara negara dan sentiasa melibatkan pertukaran.

“UK terbelah antara kedudukan politik mereka, iaitu mereka mahu mempunyai kapasiti untuk menyimpang [pada piawaian], dan akibat teknikal daripada itu, yang merupakan sempadan yang lebih tebal,” katanya.

Satu-satunya cara untuk menyelesaikan isu ini adalah dengan “menurunkan emosi” dan “membiarkan juruteknik mencari penyelesaian yang membolehkan kedua-dua pihak mencari pertengahan antara sempadan tebal dan nipis”.

Memandangkan sempadan antara UK dan EU tidak boleh dirunding, usaha terbaik UK dalam penyelesaian adalah “bermain untuk masa, kerana anda tidak boleh bermain dengan wang”, kata Lamy.

Penyelesaian termasuk skim pedagang yang dipercayai yang akan “mengangkut sempadan ke atas rantaian nilai” dan pemeriksaan sentuhan ringan di pelabuhan.

“Pegawai kastam hanya mempunyai jumlah masa yang terhad dalam sehari. Ia mengenai mencari kompromi antara memastikan kawalan di satu pihak dan perdagangan mengalir di pihak yang lain,” kata Lamy.

Dia mengecilkan ancaman UK untuk menggubal undang-undang untuk “tidak mengguna pakai” beberapa protokol jika EU tidak bersetuju dengan tuntutan Johnson, dengan mengatakan bahawa dia sukar untuk mempercayai UK dan EU akan berakhir dalam perang perdagangan.

“Jika ada, EU akan menang kerana pada umumnya yang mempunyai kapasiti perdagangan terbesar diguna pakai,” kata Lamy.

Dengan perang di Ukraine dan Sweden dan Finland membuat keputusan penting untuk menyertai Nato, Brexit adalah “merengsa” kepada pemimpin EU, tambahnya.

Sumber: The Guardian

Share Me