banner
TOP 3 Ramalan Harga; Bitcoin, Ethereum, Ripple: BTC Mengesahkan Perubahan Trend, Sementara Altcoin Menunjukkan Keuntungan Yang Mengagumkan
  • Harga Bitcoin melambung keluar dari corak baji yang jatuh dengan keuntungan 10%.
  • Harga Ethereum hampir ditutup dengan kenaikan enam hari terbaik sejak awal Mei.
  • Harga XRP menembusi garis aliran menurun Mei dan menguji rintangan yang kuat di paras terendah 23 Mei pada $0.652.

Harga Bitcoin menerajui kekuatan baru di kompleks mata wang kripto, membawa banyak token digital, termasuk Ethereum dan Ripple, di atas tahap rintangan berterusan dan menuju perubahan trend yang sah.

Harga Bitcoin tetap bertahan setelah mengimbangkan posisi hampir dekat dengan jurang
Pada 22 Julai, harga Bitcoin mencatatkan penutupan harian di atas garis rintangan yang jatuh, memberi amaran kepada pelabur BTC bahawa ia bersedia untuk perubahan trend. Pendahuluan empat hari sejak 22 Julai adalah 21.52%, menandakan tempoh empat hari terbaik sejak tertinggi 11 Februari iaitu 23.48%.
Sejak ‘rally’ enam hari yang lengkap dimulakan dengan pemulihan yang berjaya dari $30,000 pada 21 Julai, harga Bitcoin telah meningkat 31.58%, mencatatkan keuntungan enam hari terbaik sejak 7 Januari. Pergerakan BTC adalah prestasi enam hari terbaik kedua sejak Jun 2019.
Dengan harga Bitcoin sekarang yang melebihi Simple Moving Averages (SMA) 50-hari, ia harus terus meningkat ke julat harga yang hebat yang ditentukan oleh paras tertinggi 15 Jun pada $41,322, tertinggi Januari pada $41,986 dan Fibonacci ‘retracement’ 38.2% pada pembetulan bulan April-Jun pada $42,589. Tekanan pembelian baki boleh menaikkan BTC ke SMA 200-hari pada $44,660 dan menyelesaikan kenaikkan 39% dari penutupan harian 22 Julai di atas garis rintangan atas baji yang jatuh.
Dorongan kebangkitan semula selama enam hari terakhir menimbulkan kebarangkalian bahawa pembetulan rendah dicetak semula pada 22 Jun. Hanya penjualan kolektif di kompleks mata wang kripto yang boleh merosakkan perubahan trend BTC dengan SMA 50-hari pada $34,387 untuk memberikan sokongan padu. Kegagalan bertahan di SMA 50-hari mengganggu prospek positif, tetapi hanya penutupan harian di bawah garis rintangan atas baji yang jatuh akan membatalkannya.
Penting untuk mengetahui bahawa kenaikan harga Bitcoin bermula berhampiran SMA 50-minggu dan SMA 12-bulan.

Ethereum Membuktikan Pasaran Bebas Trend Mempunyai Peluang Besar
Harga Ethereum telah melingkar dalam corak segitiga menurun sejak 23 Mei, tidak menunjukkan arah aliran yang pasti sementara mengukuhkan sokongan sepanjang paras terendah 23 Mei pada $1,728 dengan ujian pada 22 Jun, 26 Jun dan 20 Julai.
Lonjakan enam hari 31.6% mengikuti ujian 20 Julai daripada garis sokongan mendatar segi tiga menurun menandakan perubahan trend untuk ETH kerana raksasa kontrak pintar telah melenyapkan rintangan kuat yang ditawarkan oleh penumpuan SMA 200-hari, garis aliran menaik 2020 dan SMA-50 hari.
Harga Ethereum semalam sangat dekat dengan minggu kenaikan yang memberangsangkan di carta bar adalah pengesahan penting bahawa pemegang mingguan telah dikalahkan dari ETH, dan bebas untuk menguji harga yang lebih tinggi. Pada masa ini, mata wang kripto menemui rintangan berhampiran paras tertinggi pada 7 Julai $2,411. Namun, momentumnya cukup untuk membawa harga Ethereum ke garis trend penurunan segi tiga pada $2,467, menandakan kenaikan 38% dari penutupan 20 Julai.
Pelabur harus bersedia untuk turun dan naik pada ketinggian 7 Julai dan, pastinya, pada garis trend menurun segitiga selagi harga Ethereum berada di atas sokongan sekarang yang dibentuk oleh SMA 50-hari, garis aliran menaik 2020 dan SMA 200-hari, ETH menjadi pilihan untuk kenaikan harga pada minggu-minggu mendatang.
ETH membuktikan bahawa peluang menarik muncul dari pasaran bebas trend; hanya masalah menilai tahap teknikal setiap hari untuk memperbaiki titik masuk tepat pada masanya untuk memanfaatkan pergerakan harga Ethereum.

Harga XRP Menjelaskan Salah Satu Pemaksaan Tahap Rintangan
Harga XRP stabil di atas SMA 50 minggu pada $0.579 dan garis tengah saluran selari menurun sebelum ditutup pada garis aliran menurun Mei semalam. Hari ini, Ripple mengatasi tahap rintangan $0.652 rendah pada 23 Mei dan menghadapi tahap rintangan seterusnya yang disiratkan oleh SMA 50-hari pada $0.687.
Penutupan harian di atas SMA 50-hari memperkenalkan lebih banyak rintangan, bermula dari garis atas saluran menurun pada $0.715 dan kemudian SMA 200-hari pada $0.764 dan corak ‘neckline of head-and-shoulders’ kembali ke 2018 pada $0.775. Secara keseluruhan, harga XRP perlu mengatasi empat tahap rintangan yang lebih dipercayai, memerlukan pergerakan 31% dari penutupan semalam pada garis aliran menurun Mei, sebelum mempunyai jalan yang jelas ke harga Ripple yang jauh lebih tinggi.
Harga XRP sekarang perlu mengekalkan garis aliran menurun Mei pada penurunan. Kegagalan untuk melakukannya akan menekan Ripple ke tahap ‘retracement’ Fibonacci 78.6% pada $0.555 dan garis tengah saluran menurun pada $ 0.526, secara efektifnya membatalkan perubahan trend yang menjanjikan.

Share Me