banner
Tinjauan Renminbi Jangka Dekat: Stabil semasa Dia Pergi

Tinjauan Renminbi Jangka Dekat: Stabil semasa Dia Pergi

Ketika China keluar daripada gelombang pertama COVID-19 mendahului negara lain, kadar pertumbuhannya yang lebih kukuh, kadar faedah yang lebih tinggi dan pemulihan yang diterajui eksport menyaksikan permintaan untuk kenaikan RMB. Kini setelah tiang sokongan tersebut telah terhakis, kekuatan mata wang baru-baru ini telah membingungkan pelabur.

Ia berterusan walaupun perbezaan antara Perbendaharaan AS 10 tahun dan bon kerajaan China telah mengecil, dengan hasil Perbendaharaan meningkat (menjadikannya lebih menarik kepada pembeli) dan hasil China jatuh.

Sebagai contoh, “jurang hasil” antara bon 10 tahun AS dan China telah jatuh daripada rekod tertinggi 2.5% pada November 2020 kepada hampir sifar baru-baru ini.

Ini mendorong jangkaan bahawa RMB akan melemah berbanding dolar atas dasar “carry,” atau hasil tambahan yang terdapat di China berbanding pasaran lain, telah hilang. Memandangkan bon China akan menyaksikan pengurangan permintaan pelabur asing, RMB akan menyaksikan kurang sokongan. Sebaliknya, bagaimanapun, RMB menambah nilai berbanding USD, daripada CN¥6.6 kepada CN¥6.35 (Paparan).

Juga membingungkan ialah hakikat bahawa, walaupun berkait rapat dengan indeks wajaran dagangan dolar AS dari segi sejarah, RMB telah menyimpang secara mendadak daripadanya baru-baru ini. Dan People’s Bank of China (PBOC)—yang, pada masa lalu, campur tangan untuk menyederhanakan kekuatan atau kelemahan RMB—tidak mengambil tindakan yang kuat pada kesempatan ini.

Membongkar teka-teki ini adalah kunci, pada pandangan kami, untuk memahami pandangan jangka pendek RMB.

Perbezaan Kadar Mempunyai Kesan Terhad

Secara teori, adalah masuk akal bahawa perbezaan kadar faedah—seperti yang diukur dengan jurang hasil antara pasaran bon China dan AS—sepatutnya mempunyai sedikit kesan ke atas kadar pertukaran USD-CNY.

Walau bagaimanapun, statistik menunjukkan bahawa hubungan sejarah antara perbezaan hasil China dan AS dan USD-CNY tidak begitu kukuh berbanding hubungan serupa di tempat lain—sebahagiannya mencerminkan fakta bahawa China masih merupakan antara ekonomi yang paling kurang terbuka dari segi kewangan dalam setiap -julat pendapatan kapita.

Begitu juga, tiada kaitan yang jelas antara aliran masuk dana asing ke pasaran bon China dan perbezaan hasil. Aliran masuk ke dalam bon China meningkat dari April 2021 hingga akhir tahun walaupun hasil AS, seperti yang ditunjukkan oleh jurang hasil yang mengecil, meningkat berbanding hasil China (Paparan).

Jelas sekali, faktor yang tidak berkaitan dengan perbezaan hasil membantu menyokong aliran masuk. Ini termasuk permintaan struktur daripada pelabur asing untuk memperuntukkan kepada aset RMB dan permintaan untuk bon kerajaan China yang disebabkan oleh kemasukannya dalam Indeks Bon Kerajaan Dunia FTSE pada November 2021.

Aliran masuk asing telah menurun secara mendadak sejak Februari 2022. Walaupun perbezaan hasil mungkin menjadi faktor, bekalan bersih yang rendah bagi bon kerajaan China dan kegawatan pasaran global di tengah-tengah krisis Rusia-Ukraine berkemungkinan turut memainkan peranan.

Kuasa Pasaran Mengurangkan Korelasi USD-CNY

Pada masa ini terdapat dua elemen dalam mekanisme yang mana China menetapkan “pariti pusat” USD-CNY harian: kuasa pasaran (yang boleh diukur dengan membandingkan kadar penutupan tempat dengan penetapan hari sebelumnya), dan AS yang luas atau wajaran perdagangan. indeks dolar. Kadar spot USD-CNY boleh bergerak dalam jalur 2% di sekitar penetapan.

Dari segi sejarah, penetapan USD-CNY dan indeks USD telah berkait rapat. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, mereka telah menyimpang (Paparan).
Perbezaan ini telah dicetuskan sebahagian besarnya oleh kuasa pasaran, dicerminkan dalam fakta bahawa, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kadar penutupan USD-CNY secara konsisten lebih tinggi daripada kadar penetapan hari sebelumnya.

Penyumbang utama ialah lebihan perdagangan yang besar yang, pada suku keempat 2021, purata AS$84 bilion sebulan dan mencapai rekod bulanan AS$94 bilion pada bulan Disember. Lebihan itu kekal kukuh pada awal 2022, diselaraskan mengikut musim.

Kesannya merentasi imbangan pembayaran asas yang luas (BBOP), termasuk baki akaun semasa, pelaburan langsung bersih dan aliran portfolio bersih. Walaupun aliran masuk pelaburan portfolio telah mendapat manfaat daripada pembukaan pasaran bon dan ekuiti China, akaun semasa dan pelaburan langsung kekal lebih penting. Lebihan akaun semasa China telah meningkat dengan ketara dalam tempoh dua tahun lepas hasil daripada pertumbuhan eksport barangan yang kukuh dan defisit perdagangan perkhidmatan yang lebih rendah (Paparan).

Secara keseluruhannya, peningkatan ketara dalam BBOP telah menjadi faktor utama yang mendorong RMB lebih tinggi.

PBOC Mengutamakan Fleksibiliti

Pada pandangan kami, ketiadaan campur tangan PBOC adalah kurang teka-teki daripada yang mungkin muncul. Sudah beberapa tahun sejak bank pusat mengambil tindakan sedemikian (contohnya, untuk mempertahankan daya saing mata wang dalam pasaran eksport), dan ia secara jelas menolak rancangan untuk berbuat demikian sekali lagi.

PBOC meningkatkan fleksibiliti RMB dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebagai tindak balas kepada aliran modal yang lebih tidak menentu dan untuk meningkatkan kebebasan dasar monetari. Sebahagiannya disebabkan oleh ini, CNY telah semakin didorong oleh kuasa pasaran.

PBOC memang mengambil berat tentang USD-CNY—tetapi, daripada mengubah arahnya atau mempertahankan “tahap ajaib”, bank pusat lebih mengambil berat tentang potensi pengumpulan faktor pro-kitaran dan spekulatif dalam pasaran, yang boleh berlaku apabila kadar penghargaan atau susut nilai adalah terlalu cepat.

Yang penting, campur tangan langsung melalui rizab pertukaran asing telah dikurangkan dengan ketara, dan PBOC telah memilih alat dasar tidak langsung seperti langkah kehematan makro untuk membendung lebihan mata wang.

Semua Perkara Dipertimbangkan, Kestabilan Mungkin

Berdasarkan latar belakang ini, apakah prospek jangka pendek untuk RMB?

Walaupun semua faktor di atas memainkan peranan, yang paling penting, berdasarkan penyelidikan kami, adalah BBOP. Lebihan akaun semasa berkemungkinan menjadi sederhana tahun ini, tetapi kami menjangkakan ia kekal positif dan ketara. Aliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) telah meningkat sejak 2015, walaupun berlaku kelembapan semasa perang perdagangan 2018–2019, dan data FDI awal tahun ini bersama-sama tinjauan industri mencadangkan mereka harus kekal stabil.

Aliran masuk bon mungkin mengalami tekanan daripada krisis geopolitik dan perbezaan kadar yang mengecil, tetapi kesan kemasukan indeks dan potensi peningkatan dalam peruntukan rizab terhadap bon kerajaan China boleh membantu aliran sokongan. Aliran masuk ekuiti boleh mendapat manfaat sekarang kerana kerajaan—mengikuti penjualan pasaran ekuiti yang disebabkan oleh ketidaktentuan dasar makro dan aliran keluar ekuiti arah utara yang ketara pada awal Mac—bertujuan untuk meningkatkan komunikasi dengan pasaran, penyelarasan dasar dan ketelusan.

Faktor-faktor ini, bersama-sama dengan jangkaan peningkatan dalam asas pertumbuhan pada suku akan datang, sepatutnya positif untuk RMB.
Mengenai perbezaan hasil, sementara hasil Perbendaharaan AS 10 tahun boleh meningkat lagi dalam beberapa bulan akan datang, kami menjangkakan hasil bon kerajaan China yang setanding akan meningkat juga, mengehadkan skop untuk jurang hasil mengecil lagi. Walaupun perbezaan kadar yang lebih sempit boleh memberi tekanan kepada CNY, pada pandangan kami, tidak mungkin untuk menguasai arahnya.

Dengan mengambil kira semua faktor ini, kami menjangkakan RMB akan berada dalam julat yang luas dan stabil berbanding dolar AS dalam jangka pendek.

Sumber:ALLIANCEBERNSTEIN

Share Me