banner
Tinjauan Mantap untuk Ekonomi Dubai Tahun Ini

Tinjauan Mantap untuk Ekonomi Dubai Tahun Ini

Ekonomi Dubai memulakan 2022 dengan kukuh, mencatatkan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar tahunan sebanyak 5.9 peratus, menurut data awal oleh Pusat Statistik Dubai.

Sektor yang paling pesat berkembang pada suku pertama adalah perhotelan, dan pengangkutan dan penyimpanan, yang masing-masing berkembang 47 peratus dan 40 peratus, daripada asas rendah suku pertama 2021, apabila banyak sekatan perjalanan masih dilaksanakan.

Prestasi kukuh sektor pelancongan berterusan hingga suku kedua, dengan jumlah pelawat mencecah 6.2 juta dalam lima bulan pertama tahun ini, 14 peratus di bawah paras pra-coronavirus.

Penghunian hotel di Dubai meningkat kepada 73.1 peratus pada Mei tahun ini, berbanding 58.5 peratus setahun lalu, dan hasil setiap bilik tersedia (RevPAR) – penanda aras industri – meningkat 46 peratus, tahun ke tahun, walaupun bekalan bilik meningkat sebanyak 9 peratus dalam tempoh tersebut.

Sektor perkhidmatan hartanah, secara mengejutkan, perlahan pada suku pertama tahun ini, berkembang 1.3 peratus setiap tahun selepas mencatatkan pertumbuhan lebih 20 peratus, tahun ke tahun, pada 2021.

Pertumbuhan KDNK perkhidmatan hartanah tahun lepas mencerminkan peningkatan mendadak dalam bilangan urus niaga hartanah di emirat, tetapi data Jabatan Tanah Dubai menunjukkan bahawa terdapat pertumbuhan kukuh lagi dalam jumlah urus niaga pada suku pertama tahun ini, yang menunjukkan bahawa komponen ini KDNK Dubai mungkin disemak lebih tinggi dalam kemas kini data berikutnya.

Data KDNK suku pertama menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang perlahan sedikit daripada yang dicapai untuk keseluruhan tahun 2021. Ekonomi Dubai melantun semula 6.2 peratus tahun lepas, berikutan penguncupan 11.8 peratus yang didorong oleh pandemik pada 2020.

Kami berpendapat pertumbuhan KDNK akan perlahan pada separuh kedua tahun ini atas beberapa sebab, termasuk kesan asas tahunan yang lebih tinggi daripada suku kedua 2021.

Kos pinjaman yang lebih tinggi – Rizab Persekutuan AS dijangka menaikkan kadar sekurang-kurangnya 200 mata asas lagi menjelang akhir tahun ini, dengan UAE mengikutinya – dan inflasi akan menyebabkan isi rumah kurang berbelanja untuk barangan yang tidak penting dan ini boleh menimbang ke atas penggunaan domestik.

Dengan prospek pertumbuhan global merosot, perdagangan barangan antarabangsa mungkin akan perlahan pada separuh kedua tahun ini juga, yang akan menjadi halangan bagi sektor pengangkutan dan logistik Dubai.

Akhir sekali, dolar AS yang lebih kukuh dijangka membebankan pelancongan dengan menjadikan UAE lebih mahal untuk pelawat, berbanding destinasi Eropah dan Asia, walaupun trafik penumpang antarabangsa global pulih daripada paras terendah pandemik. Bagaimanapun, Piala Dunia FIFA di Qatar mungkin akan menyokong permintaan dalam sektor hospitaliti UAE pada suku akhir tahun ini.

Walaupun menghadapi masalah ini, bacaan KDNK suku pertama yang kukuh bermakna ekonomi Dubai masih boleh mencatatkan pertumbuhan kukuh pada 2022. Emirates NBD meramalkan pertumbuhan KDNK sebanyak 4.5 peratus untuk emirat tahun ini.

Sumber: Berita Nasional

Share Me