banner
Tinjauan Harga USD/CAD: Peningkatan Sokongan Untuk Menentang Rintangan

TINJAUAN DOLAR AS: JUALAN RUNCIT, USD/CAD, MINIT FOMC, HARGA MINYAK

  • USD/CAD naik 60-pip untuk memulakan minggu ini semasa dolar Kanada melemah
  • Harga minyak mentah menimbulkan angin kencang bagi Loonie kerana komoditi merosot
  • Dolar AS menunggu risiko peristiwa berimpak tinggi dengan data penjualan runcit, minit FOMC di tekan

Tindakan harga Dolar AS agak bercampur-baur semasa sesi perdagangan Isnin. Greenback menghadapi tekanan penjualan yang tinggi berbanding Yen, tetapi ini diimbangi oleh kekuatan terhadap mata wang komoditi seperti Dolar Australia dan Dolar Kanada. Tindakan harga USD/CAD akhirnya memperoleh 60 pip pada hari itu, mungkin dengan bantuan harga minyak mentah yang lebih rendah. Terdapat hubungan positif yang kuat antara CAD dan minyak. Oleh itu, Dolar Kanada mungkin terus diperdagangkan selagi pertumbuhan global yang berkaitan dengan minyak dan minyak mentah masih berada di bawah tekanan.
Dolar AS, sementara itu, masih mencari arah kerana kenaikan dan penurunan bertengkar mengenai apakah Fed akan mulai merendahkan pembelian aset tahun ini atau tidak. Ini membawa kepada pemangkin fokus yang berpotensi untuk mengubah garis masa Fed yang lebih tipis – seperti pelepasan data jualan runcit bulanan yang akan datang. Meskipun tidak begitu besar seperti data inflasi atau pekerjaan, laporan penjualan runcit yang dijadualkan pada hari Selasa pukul 12:30 GMT akan mendorong peningkatan turun naik. Ini menunjukkan betapa sukarnya data ekonomi – seperti penjualan runcit – untuk memperkukuh atau menjejaskan laporan sentimen pengguna yang lemah yang dikeluarkan akhir minggu lepas.
Walaupun begitu, data penjualan runcit yang lebih baik dari yang dijangkakan dapat terus menekan Fed untuk mula mengurangkan pembelian aset sebelum akhir tahun. Sebaliknya, angka penjualan runcit yang mengecewakan dapat dilihat sebagai alasan bagi pegawai FOMC untuk tetap bersikap akomodatif memandangkan kebimbangan kenaikan kes covid dan risiko penurunan yang dihadapi oleh ekonomi. Senario yang pertama berkemungkinan akan menyaksikan kenaikan Dolar AS sedangkan yang terakhir mungkin sesuai dengan kelemahan Dolar AS yang luas. Walaupun begitu, dari perspektif teknikal, tindakan harga USD/CAD terus berayun di antara dua garis trend yang bertentangan.
Rintangan teknikal yang diserlahkan oleh garis arah aliran menurun jangka pendek, selain tahap retracement Fibonacci 38.2% dari tahap penurunan harga terkini, mungkin akan menutup USD/CAD. Walaupun begitu, penutupan 27 Julai pada tahap 1.2600 dapat membersihkan jalan bagi dolar AS untuk membidik pada kenaikan 19 Julai sebelum harga tertinggi tahun ini kembali menjadi tumpuan. Tekanan menaik pada harga USD/CAD diberikan oleh garis arah aliran menaik jangka sederhana sebagai bentuk terendah yang lebih tinggi.

Share Me