banner
Tinjauan Gas Asli Afrika Timur

Tinjauan Gas Asli Afrika Timur

Rumah kepada enam daripada 10 negara termiskin di dunia, Afrika Timur telah lama menarik perhatian dunia atas sebab yang salah. Tetapi sejak satu siri penemuan tenaga luar pesisir besar-besaran di Mozambique dan Tanzania pada tahun 2010 dan selepas itu, kekayaan rantau ini sedang disusun semula.

Mozambique LNG, salah satu projek gas utama di negara ini, membawa kepada Keputusan Pelaburan Akhir (FID) $20 bilion pada 2019 – tahun di mana keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara ialah $15.39 bilion. Beberapa nama besar dalam industri minyak dan gas sudah ada, termasuk TotalEnergies Perancis, Eni Itali, Equinor Norway, American Exxon dan China National Petroleum Corporation (CNPC) milik negara China.

Walaupun eksport LNG pertama Mozambique dijangka dihantar pada 2022, volum yang besar akan mencecah pasaran menjelang 2026. Walaupun faedah ekonomi kepada rantau ini jelas, memperkenalkan LNG Afrika Timur ke pasaran global juga akan meningkatkan perdagangan gas antarabangsa, terutamanya menguntungkan pengimport. Krisis tenaga yang timbul semasa wabak dan yang diburukkan lagi oleh perang di Ukraine telah memberikan gas Afrika Timur yang lebih menarik.

Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa, negara seperti Mozambique dan Tanzania mungkin mendapat manfaat dalam jangka sederhana daripada usaha Eropah untuk mempelbagaikan sumber tenaganya dan dengan itu melihat permintaan eksport yang lebih kukuh dari rantau ini, terutamanya memandangkan keputusan Kesatuan Eropah baru-baru ini untuk mengklasifikasikan gas sebagai mampan. Selanjutnya, dalam inisiatif RePowerEU yang dikeluarkan pada bulan Mei, EU menyifatkan Afrika sub-Sahara sebagai rantau yang mempunyai potensi “LNG yang belum diterokai”, dan sebagai rakan kongsi untuk membantu mengurangkan pergantungannya kepada bekalan tenaga Rusia.

Optimisme terhadap perkembangan ini harus datang dengan sedikit berhati-hati. Risiko keselamatan terus menjadi halangan terbesar kepada rantau ini untuk memenuhi potensinya sepenuhnya, di samping rangka kerja institusi yang lemah yang mungkin mengalami tekanan lanjut akibat aliran masuk kekayaan yang mendadak.

Pemain global

Penemuan 2010 di medan gas Windjammer oleh firma Amerika Anadarko membuka lembaran baharu untuk kedua-dua Afrika Timur dan pasaran LNG global. Ia memulakan satu siri penemuan di rantau ini selama beberapa tahun, menghasilkan kira-kira 3.4 trilion meter padu (tcm) rizab gas asli yang terbukti untuk kedua-dua Mozambique dan Tanzania – hanya di bawah 2 peratus daripada jumlah keseluruhan dunia.

Penemuan gas di Afrika Timur bertepatan dengan penemuan penting di Mediterranean Timur (seperti di ladang gas Tamar dan Leviathan di Israel pada 2009 dan 2010, masing-masing, dan di Cyprus’ Aphrodite pada 2011). Namun eksport yang besar dari rantau Mediterranean Timur belum menjadi kenyataan, dengan negara-negara di rantau ini masih tawar-menawar mengenai pilihan eksport. Dalam hal ini, Afrika Timur jauh lebih relevan dengan perdagangan LNG global daripada Mediterranean Timur.

Mozambique memegang bahagian terbesar rizab rantau itu, dengan 2.8 tcm, yang meletakkannya di tempat ketiga di Afrika, selepas Nigeria (5.4 tcm) dan Algeria (4.3 tcm), dan mendahului Mesir (2.4 tcm). Angka itu juga setanding dengan pengeluar gas utama lain seperti Azerbaijan (2.8 tcm) dan Kazakhstan (2.7 tcm). Mozambique mempunyai rizab yang lebih besar daripada pengeksport LNG seperti Norway (1.5 tcm), Australia (2.4 tcm), dan Malaysia (0.9 tcm).

Memandangkan pasaran gas domestik di Mozambique dan Tanzania kekal kecil, pengewangan rizab gas asli negara ini pada asasnya terdiri daripada eksport. Menurut Laporan LNG Dunia Kesatuan Gas Antarabangsa, Mozambique akan menjadi negara keempat terbesar yang mendapat manfaat daripada kapasiti LNG tambahan antara 2022-2026 selepas Rusia (walaupun status projek yang akan datang tidak pasti di tengah-tengah konflik Ukraine), Qatar dan Amerika Syarikat . Penambahan kapasiti ini akan meletakkan Mozambique dalam kalangan 10 pengeksport LNG teratas sepanjang tempoh ini, mengatasi pengeksport penting sedia ada seperti Mesir.

Tanzania juga mempunyai rizab gas yang banyak dan berharap untuk mula membina terminal eksport LNGnya pada 2022, dengan eksport dijangka menjelang 2028. Bagaimanapun, pada Januari 2021, ketua projek Equinor menarik diri, memetik ekonomi projek yang “lemah”. Usaha itu menghadapi beberapa halangan akibat Covid-19, yang mendorong syarikat untuk mengurangkan pelaburan, dan menyaksikan beberapa pusingan rundingan yang gagal antara kerajaan dan rakan kongsi projek.

Walau bagaimanapun, prospek untuk terminal itu menerima rangsangan selepas pilihan raya Mac 2021 bagi kerajaan yang lebih mesra kepada pelabur. Pada Jun tahun ini, pentadbiran baharu menandatangani perjanjian rangka kerja dengan Equinor dan Shell United Kingdom yang bersedia untuk memulakan pembinaan terminal LNG untuk mengkomersialkan rizab gas luar pesisir laut dalam negara.

Tawaran yang baik

Daya tarikan gas asli Afrika Timur kepada pelabur antarabangsa bukan sahaja berpunca daripada jumlah yang terlibat; ekonomi projek adalah sama penting. Sebagai contoh, projek LNG di Mozambique mempunyai salah satu harga pulang modal terendah – harga gas yang diperlukan untuk menampung kos – di dunia. Walaupun perkara yang sama tidak boleh dikatakan tentang Tanzania, pemilihan kerajaan yang lebih pro-perniagaan dan kenaikan harga LNG telah meningkatkan daya saing gas negara.

Lokasi geografi Afrika Timur juga harus meningkatkan potensi eksportnya, dengan akses mudah untuk kargo ke pasaran gas utama di Asia dan Eropah. Sebagai contoh, kargo LNG yang datang dari Afrika Timur akan menyeberangi lebih sedikit titik tercekik daripada satu dari Qatar, dan menempuh jarak yang lebih pendek berbanding dengan yang setara dengan Amerika atau Australia. Pembangunan pasaran gas di Afrika akan menjadi rahmat selanjutnya kepada rantau ini.

Sudah, 75 peratus daripada kapasiti eksport projek LNG Mozambique telah dijual kepada pembeli dari pasaran serantau utama di Eropah dan Asia di bawah kontrak pembelian jangka panjang – walaupun sebelum kemudahan eksport siap.

Sumber: GIS

Share Me