banner
Tinjauan Dolar Australia: Data Perdagangan Mata Wang AUD/USD Selepas Kelemahan FOMC

POIN PERBICARAAN: DOLAR AUSTRALIA, AUD/USD, HARGA EKSPORT, COVID

  • Dolar Australia meningkat berbanding Dolar AS selepas FOMC pada hari Rabu
  • Harga eksport dan import Australia dalam tekanan untuk risiko peristiwa penting hari ini
  • AUD/USD mencari arah setelah membentuk asas pada minggu lalu.

TINJAUAN ASIA-PASIFIK (KHAMIS)
Pasaran Asia Pasifik bersedia untuk sesi kemungkinan risiko setelah saham AS ditutup lebih tinggi. Keputusan Federal Reserve pada hari Rabu mendorong Perbendaharaan bertangguh lebih rendah, dengan hasil 10 tahun penanda aras jatuh lebih dari setengah peratus. Dolar AS ‘safe haven’ melemah berbanding beberapa mata wang utamanya, termasuk Dolar Australia yang sensitif terhadap risiko, serta Dolar Kanada yang berkait dengan komoditi.
Dolar Australia kekal dalam kedudukan yang sedikit kuat berbanding Dolar AS, tetapi pasangan mata wang tetap berada di landasan yang tepat untuk mencatat kerugian bulan kedua ketika bulan Julai hampir berakhir. Cetakan CPI yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan dari Australia pada hari Rabu membantu menyokong harga, tetapi gelombang pandemik di seluruh negara membebani sentimen. Sydney, ibu kota New South Wales, akan terus berada dalam keadaan ‘lockdown’.
Keyakinan perniagaan ANZ hari ini dari New Zealand boleh memacu risiko kejadian di rantau ini. Dolar New Zealand bernasib lebih baik berbanding Greenback daripada Dolar Aussie, tetapi NZD/USD juga mengesan kerugian bulanan. Harga eksport dan import dari Australia untuk suku kedua akan menyusul tidak lama lagi. Harga bijih besi terus meningkat hingga Q2, yang kemungkinan akan membantu harga eksport Australia.
Negeri Australia Victoria dan Australia Selatan keluar dari ‘lockdown’ hari ini setelah beberapa minggu peningkatan sekatan dan larangan untuk mengatasi wabak Covid. Walau bagaimanapun, ‘lockwdown’ mungkin akan berlaku di masa hadapan sehingga kadar vaksinasi yang lebih tinggi dapat dicapai. Pada masa ini, hanya 13.6% penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya. Itu jauh di bawah negara maju lain, seperti Amerika Syarikat.

TINJAUAN TEKNIKAL AUD/USD:
Dolar Australia berada dalam fasa penyatuan jangka pendek berbanding Dolar AS sejak ia melonjak dari paras terendah 2021 minggu lalu. Mendaki ke atas ayunan tinggi pada bulan September pada 0.7413 dapat membuka pintu untuk beberapa tindakan lanjut. Sebagai alternatif, penurunan di bawah asas sokongan berhampiran 0.7356 dapat melihat harga kembali ke paras terendah 2021 pada 0.7289. MACD melonjak lebih tinggi, yang mungkin menunjukkan beberapa tenaga ke atas sedang terbentuk.

Share Me