banner
Tinjauan Dolar Australia: AUD/USD Tenggelam Pada Kenyataan Fed Ketika Keseimbangan Perdagangan Diperhatikan

POIN PERBICARAAN- DOLAR AUSTRALIA, AUD/USD, BAKI PERDAGANGAN, FEDERAL RESERVE

  • Dolar Australia dengan cepat menyerahkan kenaikan harga pasca RBA berbanding USD
  • Keseimbangan perdagangan Australia dijelaskan sebagai risiko peristiwa utama yang mungkin berlaku untuk AUD
  • Pandangan teknikal AUD/USD tidak memberangsangkan kerana pembelian habis dijual

TINJAUAN ASIA-PASIFIK: KHAMIS
Dolar Australia mencatat kenaikan lebih tinggi malam semalam setelah keputusan kadar Reserve Bank of Australia (RBA) minggu ini yang mengecewakan pertaruhan dovish. Ahli ekonomi menjangkakan RBA akan membalikkan rancangannya untuk mulai meruncing keseimbangan pada bulan September. Sebaliknya, Gabenor Philip Lowe tetap tegas pada rancangan untuk mengurangkan pembelian aset mingguan kepada $4 bilion seminggu dari $5 bilion. Itu membantu menaikkan AUD/USD, memandangkan bank pusat membuat pelabur terperangkap. Harus diingat bahawa RBA melihat beberapa keadaan di mana kenaikan kadar mungkin tidak berlaku sehingga sekurang-kurangnya 2024.
Walau bagaimanapun, komen dari Naib Pengerusi Rizab Persekutuan Richard Clarida menjadikan Dolar AS lebih tinggi berbanding kebanyakan mata wangnya, termasuk Dolar Aussie. Naib Ketua mengukuhkan harapan untuk kenaikan kadar harga pada awal 2023 setelah mengatakan keadaan ekonomi untuk satu kemungkinan akan dipenuhi pada akhir 2022. Wall Street jatuh pada komen Clarida, dengan Dow Jones Industrial Average ditutup 0.92% lebih rendah.
Di tempat lain, Bank Pusat Brazil menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 100 mata asas, dari 4.25% menjadi 5.25%, seperti yang diharapkan. Brazil menghadapi kenaikan harga di seluruh ekonominya, yang merupakan pendorong utama kenaikan harga. Bank pusat lebih berjaga-jaga dari segi ramalan pada pertemuan berikutnya untuk menjinakkan inflasi yang jauh melebihi sasarannya.
Sokongan ekonomi hari ini untuk sesi Asia Pasifik akan menyaksikan cetakan dari Filipina, Indonesia, dan Australia. Filipina akan melaporkan angka inflasi Julai, dengan penganalisis menjangkakan kenaikan 3.9%, turun dari 4.1% pada bulan Jun. Kadar pertumbuhan GDP suku kedua Indonesia juga dijangkakan untuk melintasi tahap 2.94% berdasarkan asas q/q, menurut penganalisis.
Angka keseimbangan perdagangan Australia mungkin menjadi pemacu risiko paling ketara pada masa ini. Menurut tinjauan Bloomberg, ahli ekonomi menjangkakan untuk melihat perdagangan rentas sempadan berjumlah $10.45 bilion pada bulan Jun. Itu sedikit lebih tinggi daripada hasil bulan Mei. Harga bijih besi yang tinggi sepanjang bulan Julai cenderung menyokong nilai transaksi rentas sempadan yang kuat. Komoditi mineral logam adalah eksport terbesar di Australia. Angka yang lebih baik dari yang dijangkakan hari ini mungkin memberi pertanda baik untuk AUD/USD.

TINJAUAN TEKNIKAL AUD / USD:
Dolar Australia kekal rendah dari kejatuhan malam semalam. AUD/USD gagal mengekalkan keuntungan di atas Simple Moving Average (SMA) 20-hari yang jatuh walaupun sempat menembusi tahap tertinggi pada bulan September 2020, yang telah berfungsi sebagai sokongan dan rintangan dalam beberapa bulan terakhir. MACD mengesan lebih tinggi tetapi momentum harga menaik gagal turun dari landasan.

Share Me