banner
Tinjauan Dolar Australia: AUD/USD Menjunam Di Q2 CPI ketika Lockdown Sydney Dilanjutkan

DOLAR AUSTRALIA, INFLASI, CPI, RBA

  • Inflasi suku kedua Australia mengalahkan anggaran pada 3.8% y/y
  • Sambungan ‘lockdown’ selama 4 minggu Sydney menggelapkan pandangan ekonomi
  • AUD/USD mungkin menyaksikan pergerakan menaik dalam pembangunan teknikal

Dolar Australia sebahagian besarnya tidak berubah berbanding Dolar AS walaupun terdapat data inflasi suku kedua yang lebih kuat daripada yang dijangkakan. Berdasarkan tahun ke tahun, consumer price index (CPI) meningkat 3.8% berbanding anggaran kesepakatan 3.7%. Kenaikan 0.8% q/q juga mengalahkan jangkaan. Kenaikan harga yang mendadak terjadi di tengah gelombang baru pandemik Covid yang telah menyebabkan lebih daripada separuh populasi negara tersebut terbatas dalam beberapa bulan terakhir. Perlu diperhatikan bahawa pengukuran min yang disunting, yang ditonton oleh RBA dengan lebih dekat, sejajar dengan jangkaan pada 1.6% y/y.
Data tersebut dapat membantu menghidupkan semula harapan untuk Reserve Bank of Australia (RBA) untuk mengubah tindakan pengetatan dasar. Namun, memandangkan keadaan yang berterusan di sekitar sekatan Covid yang meningkat, prospek ekonomi tetap berada di landasan yang goyah. Sebenarnya, Sydney, ibu kota New South Wales, mengumumkan lanjutan pembatasan dan larangan selama 4 minggu pada hari Rabu sebelum data CPI mencecah garisan. Ahli ekonomi kini bimbang tentang pertumbuhan yang mungkin merosot pada suku tahun depan, yang akan menandakan pembalikan ketara bagi ekonomi yang berada di hadapan kebanyakan pesaingnya yang lebih awal dalam wabak ini.
Rangkaian data ekonomi yang rendah, termasuk penguncupan data PMI yang tajam untuk sektor perkhidmatan, telah mengheret Dolar Australia yang sensitif terhadap risiko dalam beberapa minggu terakhir. RBA akan mengumumkan keputusan dasar bulan Ogos minggu depan, dan sementara CPI utama kini berada di atas sasaran 2-3% bank pusat, ketidakpastian yang didorong oleh Covid kemungkinan besar akan menyaksikan janji ‘dovish’ tetap teguh. Itu mungkin akan menjadikan Dolar Aussie turun sehingga prospeknya hilang.

TINJAUAN TEKNIKAL DOLAR AUSTRALIA
Selepas kerugian selama empat minggu, kelemahan AUD/USD nampaknya semakin mereda. Harga telah membentuk asas berhampiran tahap 0.7360 setelah pulih dari paras rendah 2021 minggu lalu. Garis MACD melintasi di atas garis isyarat pengayunan malam semalam, yang mungkin menunjukkan beberapa tenaga ke atas sedang terbentuk. Menembusi di atas tahap tertinggi pada bulan September pada 0.7413 dan Simple Moving Average (SMA) 20-hari yang jatuh akan memberikan kenaikan harga jangka pendek pada aksi harga. Sebagai alternatif, kelemahan mungkin akan menyaksikan harga kembali ke paras terendah Julai.

Share Me