banner
Tinjauan Dolar Australia: AUD/USD Memandang Westpac Consumer Confidence

POIN PERBICARAAN – AUSTRALIAN DOLLAR, AUD/USD, CONSUMER CONFIDENCE, COVID-19, CHINA

  • Dolar Australia melihat kepada indeks Westpac Consumer Confidence
  • Data ekonomi China di tekan minggu ini kerana PBOC mengimbangi rangsangan
  • AUD/USD boleh menguji semula sokongan ‘wedge’ sebelum bergerak lebih rendah

TINJAUAN ASIA-PASIFIK: RABU
Pasaran di rantau Asia Pasifik mungkin berdagang lebih tinggi pada hari Rabu berikutan prestasi kukuh dari saham di Wall Street semasa perdagangan Selasa. Dow Jones Industrial Average (DJIA) meningkat ke paras tertinggi. Stok teknologi Darling ketinggalan. Sebaliknya, pelabur beralih ke stok industri, tenaga, dan bahan setelah Dewan Negara meluluskan pakej infrastruktur yang menyeluruh. Dolar Australia yang sensitif risiko mencerminkan suasana hati.
Dolar Aussie akan melihat risiko peristiwa khusus tersendiri pada hari ini dalam bentuk indeks Westpac Consumer Confidence bulan Ogos. Penurunan bacaan dari bulan sebelumnya tidak akan mengejutkan, memandangkan ‘lockdown’ yang meluas di seluruh negara ketika penggubal dasar berusaha untuk memuatkan varian Delta Covid yang sangat mudah ditularkan. New South Wales menyaksikan 356 kes sumber tempatan pada hari Selasa, menurut kerajaan negeri.
Kes-kes yang melonjak tinggi dan ‘lockdown’ yang dihasilkan telah menjatuhkan Dolar Aussie ke posisi terendah tahun ini berbanding Dolar AS dalam beberapa bulan terakhir kerana para pedagang memberi harga pertumbuhan yang lebih perlahan dalam ekonomi Australia. AUD/USD telah turun hampir 5% sejak bulan Jun. Oleh itu, peniaga telah mengalami penurunan ekonomi. Ini mungkin menyaksikan Dolar Australia kelihatan lebih tahan terhadap berita buruk dalam jangka pendek. Ini tidak bermaksud harga tidak boleh menurun lebih jauh, tetapi reaksi penurunan mungkin kelihatan agak ringan daripada kerugian yang dilihat pada bulan Jun dan Julai.
Di tempat lain di rantau Asia Pasifik, New Zealand akan melaporkan jangkaan inflasi perniagaan suku ketiga. China juga diharapkan dapat melaporkan data pinjaman Yuan baru untuk bulan Julai pada minggu ini, walaupun tidak ada tarikh yang tepat, jadi para pedagang harus sentiasa peka dan bersiap sedia. Penganalisis menjangkakan pinjaman baru sebanyak $1.2 trilion CNY untuk bulan lalu, yang akan turun daripada CNY $2.12 trilion pada bulan Jun.
Sekiranya demikian, ini akan menyebabkan perlambatan pertumbuhan kredit. People’s Bank of China (PBOC) telah mengambil langkah-langkah untuk menghentikan rangsangan dalam beberapa bulan terakhir, walaupun kes Covid yang semakin meningkat mengancam naratif itu. Dolar Australia mungkin kelihatan turun naik jika data China yang akan datang mengejutkan pasaran, memandangkan hubungan ekonomi antara kedua-dua negara.

TINJAUAN TEKNIKAL AUD/USD:
AUD/USD mengesankan lebih tinggi setelah penurunan dari corak ‘Rising Wedge’. Harga mungkin kembali ke tahap sokongan ‘wedge’ sebelum ini untuk menguji semula sebelum meneruskan aliran menurun. Itu bukan perkara biasa dari pergerakan ‘post-wedge’ ini. Penembusan harga yang lebih tinggi, bagaimanapun, mungkin memberikan sedikit tenaga kenaikan untuk melanjutkan pergerakan. Jalan ke hadapan yang paling mungkin kekal ke bawah kerana harga tetap di bawah had corak.

Share Me