banner
Tinjauan Dolar AS

DOLAR AS DI BAWAH TEKANAN DENGAN FOMC MASIH MELIHAT INFLASI SEBAGAI SEMENTARA

  • Dolar AS berputar lebih rendah pada hari Rabu dengan Indeks DXY yang lebih luas jatuh -0.25%
  • Harga Dolar AS melemah ketika Ketua Fed Powell berpegang pada sikapnya yang akomodatif
  • FOMC masih melihat kemajuan besar dalam pekerjaan jalan keluar dan inflasi sebagai sementara

Dolar AS merosot pada hari Rabu ketika kekuatan awal berubah dengan cepat menjadi lemah di sekitar Fed. Pegawai FOMC dengan sebulat suara membiarkan dasar tidak berubah seperti yang dijangkakan, tetapi kata yang diperbaharui dalam pernyataan akhbar mengakui bagaimana ekonomi membuat kemajuan ke arah tujuan maksimum pekerjaan dan kestabilan harga bank pusat.
Ini menyebabkan reaksi sengit oleh dolar AS kerana ini seolah-olah memberi anggukkan kepada ambang untuk mengurangkan pembelian aset. Namun, setelah meneliti kata-kata yang tepat dalam pernyataan tersebut, pasaran mendapati kunci utama yang “penting” ditinggalkan. Itu memacu penurunan Dolar AS untuk memudarkan kenaikan dengan tekanan penjualan meningkat setelah Ketua Fed, Powell menjelaskan mengenai pesanan ini.

FED CHAIR, POWELL MENGATAKAN KITA DI JALAN KEMAJUAN BESAR DALAM PEKERJAAN
Secara khusus, Ketua Fed Powell mencatat bagaimana pasaran tenaga kerja masih memiliki cara untuk maju sebelum mencapai kemajuan selanjutnya yang besar. Powell menambah bahawa walaupun keadaan telah bertambah baik dan permintaan kuat, kadar pengangguran terus merendahkan tahap pengangguran. Ketua Federal Reserve juga menyuarakan bagaimana bank pusat masih melihat inflasi sebagai jangkaan inflasi sementara dan jangka panjang sesuai dengan tujuannya.
Powell juga menyebutkan bahawa sementara gelombang COVID-19 berturut-turut memberi kesan yang kecil terhadap ekonomi, ia munasabah bahawa pengguna mungkin akan menangguhkan aktiviti kerana ketakutan mengenai varian delta. Ini semua nampaknya untuk bermogok terhadap suara dovish dan memberikan justifikasi agar Fed tetap bersikap akomodatif ketika para pegawai membahaskan skop dan peruncingan masa. Oleh itu, pengeluaran data pekerjaan yang akan datang dan perbincangan Jackson Hole tahunan menonjol sebagai peristiwa risiko utama untuk pasaran.
Mengalihkan fokus ke perspektif teknikal, nampaknya Dolar AS dapat bersiap sedia untuk menyerah diri terhadap keuntungan baru-baru ini. Ini dipertimbangkan sebagai bagaimana Indeks DXY yang lebih luas ditutup di bawah sokongan garis arah aliran menaik dan tahap ‘retracement’ Fibonacci 23.6% dari tahap kenaikan terbarunya. Begitu juga, perbezaan negatif yang dilihat pada indeks kekuatan relatif dan mempercepat momentum menurun seperti yang disarankan oleh MACD kedua-duanya berfungsi sebagai perkembangan yang membina bagi dolar AS. Kelemahan Dolar AS yang berterusan mungkin melihat Indeks DXY melambung ke arah Simple Moving Average (SMA) 50-hari.

Share Me