banner
Tinjauan Dolar AS: Keputusan Fed Dikehendaki – Adakah Itu Akan Mencetuskan Kegembiraan?

TINJAUAN HARGA DOLAR AS: PENGUMUMAN FED & HASIL FOKUS

  • Dolar AS naik lebih rendah pada hari Selasa ketika pasaran bersiap sedia untuk keputusan kadar Fed esok
  • USD/JPY lemah terutamanya semasa sesi sementara hasil Perbendaharaan kembali turun
  • Fed Chair, Powell mungkin memilih untuk tetap berhati-hati kerana risiko varian covid

Tiga komponen terbesar Indeks DXY – EUR/USD, USD/JPY, dan GBP/USD – semuanya mencerminkan kelemahan Dolar AS pada hari Selasa. Walaupun Dolar AS melihat beberapa daya tarikan dan kekuatan ‘safe haven’ terhadap mata wang komoditi seperti Loonie dan Aussie, Indeks DXY yang lebih luas menamatkan sesi -0.16% lebih rendah pada baki.
Tindakan harga Dolar AS yang bercampur-baur namun lembut telah muncul walaupun terdapat data keyakinan pengguna yang kukuh yang dikeluarkan pada waktu pagi kerana pasaran telah memberi perhatian kepada pemacu yang lebih terkenal seperti pengumuman Fed yang akan datang. Federal Reserve dijadualkan untuk mengeluarkan keputusan kadar faedah terbarunya pada hari Rabu, 28 Julai pukul 18:00 GMT dengan Ketua Fed, Jerome Powell kerana akan memberikan beberapa panduan tambahan semasa sidang media susulannya.
Para pegawai FOMC diharapkan akan bersetuju untuk membiarkan dasar tidak berubah pada pertemuan minggu ini, jadi tumpuan terletak pada kata yang merangkumi “kemajuan lebih lanjut” dan perincian garis masa yang meruncing. Ia mengatakan, pada dua minggu yang lalu semasa kesaksian kongresnya, Ketua Fed Powell mengulangi bagaimana ekonomi AS masih berada di “jalan keluar” dari mencapai ambang kemajuan lebih lanjut dan prasyarat untuk mengurangkan pembelian aset.
Seterusnya, memandangkan kebangkitan pasaran yang berpunca dari varian delta covid dan risiko yang berkaitan dengan prospek ekonomi, ada potensi besar bahwa Fed tetap akomodatif (setidaknya untuk saat ini). Ini dapat melihatkan pengulangan naratif inflasi sementara yang masih ada ditambah kekaburan berterusan ketika Fed akan mulai meruncing dan lebih lanjut. Itu mungkin akan mengecewakan Fed ‘hawks’ dan dolar AS meningkat sebagai pulangan. Lagipun, saya rasa lebih baik kita melihat panduan membaik pulih dari Fed sama ada di Simposium Jackson Hole tahunan pada bulan Ogos atau keluar dari pertemuan bulan September kerana yang terakhir akan merangkumi satu lagi unjuran ekonomi terkini.

Share Me