banner
Sentimen Perniagaan Jerman jatuh pada bulan Julai

Tinjauan BoE: Satu Lagi Kenaikan Kadar 50bp dalam Kedai

Panggilan BoE

Kami menjangkakan Bank of England (BoE) akan menaikkan Kadar Bank sebanyak 50bp lagi pada mesyuarat seterusnya menjadikan ia kepada 2.25%. Pasaran pada masa ini menetapkan harga sekitar 65-70bp. Kami menjangkakan 50bp berbanding 75bp, kerana kami lebih negatif pada prospek pertumbuhan. BoE juga mempunyai kecenderungan untuk mengejutkan pihak dovish pada mesyuarat baru-baru ini. Selain itu, BoE ialah bank pusat G10 pertama yang meramalkan kemelesetan menjelang Q4 2022 pada mesyuarat terakhirnya, sambil menggunakan penetapan harga pasaran yang jauh lebih dovish sebagai input dasar daripada harga pada masa ini. Kami melihat ini sebagai faktor penyumbang kepada kes asas kami kerana prospek pertumbuhan kelihatan jauh lebih teruk sekarang berbanding dahulu berdasarkan harga pasaran semasa.

Kami menjangkakan BoE akan mengulangi mesej pendekatan mesyuarat demi mesyuarat dengan berkesan menghapuskan panduan ke hadapan, sama seperti ECB dan Fed. Ambil perhatian, bahawa tidak akan ada sebarang inflasi terkini atau ramalan KDNK yang diterbitkan pada mesyuarat ini (mesyuarat interim).
Berdasarkan perkembangan terkini, kami mengemas kini panggilan BoE kami dan kini menjangkakan kenaikan 50bp pada bulan September, November dan Disember diikuti dengan kenaikan 25bp terakhir pada Februari 2023. Oleh itu, titik akhir dinaikkan kepada 3.25% (daripada 2.50%). Kami melihat kemungkinan untuk kenaikan selanjutnya pada tahun 2023, jika kami melihat tekanan inflasi asas untuk membuktikan berterusan.

Seperti yang digariskan pada mesyuarat lepas, kami menjangkakan penjualan bon kerajaan secara terang-terangan akan dimulakan dengan cadangan jualan bon sebanyak GBP 10 bilion setiap suku tahun, dengan jumlah pengurangan dalam pegangan bon sebanyak GBP 80 bilion dalam tempoh dua belas bulan.

Dasar fiskal

Perdana Menteri yang baru dipilih Liz Truss baru-baru ini mengumumkan pakej sokongan tenaga kepada isi rumah, mengehadkan bil tenaga tahunan pada GBP 2,500 dari Oktober dan dua tahun akan datang. Ini mengehadkan peningkatan yang dirancang sebanyak 80% dalam kos tenaga kepada anggaran 27%.

Sebaliknya, ini boleh mengakibatkan cetakan inflasi menjadi lebih rendah dalam jangka masa terdekat daripada unjuran pertama. Pada pandangan kami, ini menjadikan kenaikan 75bp kurang berkemungkinan.

Sementara itu, dengan pakej yang dijangka akan dibiayai dengan defisit, kita boleh melihat inflasi terbalik di hadapan dengan inflasi mungkin terbukti lebih berterusan. Ini boleh menyerlahkan keperluan untuk kenaikan selanjutnya pada 2023, namun di tengah-tengah ketidakpastian pembiayaan defisit kami masih condong ke arah 50bp minggu depan.

Tinjauan pertumbuhan

Kami terus menjangkakan UK akan menuju ke arah kemelesetan pada H1 2023. Walaupun kami menjangkakan rangsangan fiskal akan melembapkan kejatuhan, ia tidak akan mencukupi untuk mengimbangi sepenuhnya hakisan pertumbuhan gaji benar. PMI pembuatan turun kepada 47.3 pada bulan Ogos dan jualan runcit telah mula menunjukkan tanda-tanda perlahan. Pasaran buruh masih sangat ketat dengan tekanan gaji yang tinggi, walaupun data pasaran buruh terkini menunjukkan beberapa tanda bahawa pasaran buruh kehilangan sebahagian daripada momentumnya dengan ketidakaktifan yang lebih tinggi dan lebih ramai orang keluar daripada tenaga kerja.

FX

Dalam kes asas kami iaitu kenaikan 50bp, kami menjangkakan EUR/GBP akan bergerak lebih tinggi sedikit semasa pengumuman. Memandangkan kami menjangkakan BoE akan menyerlahkan prospek pertumbuhan yang suram untuk ekonomi UK di tengah-tengah peningkatan risiko kemelesetan, kami menjangka EUR/GBP meneruskan pergerakannya lebih tinggi semasa sidang akhbar.

Kami masih secara meluas menganggap EUR/GBP sebagai permainan julat untuk bulan-bulan akan datang, dengan GBP kini didagangkan di bahagian yang lemah dalam julat hanya di bawah 0.87. Lebih jauh lagi, kami menjangkakan GBP akan menghargai berbanding EUR dalam persekitaran positif USD, itulah sebabnya kami menjangkakan nilai silang akan bergerak semula ke arah 0.84 dalam 12M. Kami akan mencari peluang pembelian GBP dalam beberapa bulan akan datang kerana kami belum menyukai masanya.

Sumber: Danske Bank

Share Me