banner
Tiga Sebab Harga XRP Boleh Meningkat Dua Kali Ganda Dalam Beberapa Hari
  • Harga XRP diniagakan di dalam saluran selari menaik, mengisyaratkan kenaikan harga tidak lama lagi.
  • Ripple membentuk kenaikan harga pada jangka waktu yang lebih rendah yang dapat mencetuskan kenaikan 47%.
  • Peningkatan alamat aktif harian yang berterusan menunjukkan peningkatan minat di kalangan pengguna, menyokong pandangan optimis.

Harga XRP telah meningkat dengan kagumnya pada bulan lalu. Walaupun kebanyakan altcoin sedang mengesan semula, Ripple telah berjaya bertahan tanpa penurunan yang banyak.
Akan datang, harga XRP kemungkinan akan mengalami aliran menaik yang serupa.

Prospek Kenaikan Harga XRP Dari Perspektif Jangka Panjang
Harga XRP telah menetapkan tahap tertinggi dan rendah yang lebih tinggi sejak November 2020. Melukis garis arah aliran yang bergabung dengan titik ayunan ini mendedahkan pembentukan saluran selari menaik. Walaupun pelarian dari formasi teknikal ini lemah, sifat corak yang besar menunjukkan Ripple sedang dalam perjalanan dari satu hujung garis aliran saluran ke arah yang lain.
Sejak menunjukkan penyediaannya, harga XRP telah berjaya meningkat 62% tetapi telah menyusut semula 12% ke tempat yang sekarang diperdagangkan pada $ 1,17.
Dua kali terakhir token pengiriman wang itu melambung dari garis aliran rendah saluran, akhirnya ia menyentuh siling atas. Dengan andaian harga XRP melakukan sesuatu yang serupa meletakkan keuntungan sekitar 180% di atas meja sehingga tahap tertinggi sepanjang masa pada $3.31.
Rangkuman ini tidak akan menjadi mudah. Ia akan menemui harga $1.27, penghalang rintangan yang kejam yang telah menghalang kenaikan sebelum ini, dan siling $1.70 sebelum berpeluang menuju ke tahap tertinggi sepanjang tahun 2018 pada $3.31.
Untuk menambah prospek kenaikan harga, Ripple menunjukkan pembentukan ‘fair value gap’ (FVG) antara $1.30 hingga $1.60. Semasa kemalangan 19 Mei, harga XRP dengan cepat beralih dari $1.60 hingga $1.30 tanpa pergerakan dorongan, meninggalkan jurang dan mewujudkan ketidakcekapan.
Walaupun beberapa altcoin yang tidak menentu telah memenuhi FVG masing-masing, harga XRP masih belum. Candlestick harian yang menentukan hampir di atas $1.30 akan membuka jalan rintangan paling rendah hingga $1.60.
Oleh itu, peserta pasaran boleh menjangkakan peningkatan aktiviti kenaikan harga kerana Ripple melanggar halangan bekalan $1.27.

Carta Jangka Pendek Menunjukkan Keuntungan Yang Hampir Tidak Lama Lagi
Walaupun carta jangka masa yang lebih lama melukiskan gambaran kenaikan, pandangan kedua pada carta 4 jam menunjukkan harga XRP sedang membentuk kenaikan harga.
Lonjakan 47% yang berlaku antara 12 Ogos dan 15 Ogos menghasilkan tiang bendera, sementara tempoh penggabungan berterusan yang berlaku sejak itu membuat penanda.
Corak kesinambungan ini menandakan kenaikan 47% menjadi $1.87, ditentukan dengan mengukur ketinggian tiang bendera dan menambahkannya ke penembusan pada $1.27.
Oleh itu, candlestick selama 4 jam hampir di atas $1.27 adalah mustahak untuk prospek kenaikan harga.
Penembusan yang berjaya meletakkan harga XRP tepat di atas rintangan ketiga pada $1.87, membuka jalan ke paras tertinggi sepanjang tahun 2018 pada $3.31, seperti yang dibincangkan di atas.

Meningkatkan Minat Pelabur
Walaupun kenaikan harga XRP sudah jelas, data rantai menunjukkan bahawa jumlah pengguna yang berinteraksi dengan XRP Ledger (XRPL) meningkat pada kadar yang stabil.
Bilangan alamat aktif harian di XRPL meningkat dari 9.233 pada 25 Julai hingga 23.537 pada 24 Ogos. Lonjakan pengguna sebanyak 176% ini menunjukkan peningkatan minat dan proksi terhadap minat pelabur dan potensi aliran masuk modal.
Model Market Value to Realized Value (MVRV) 365-hari, yang kini berada di sekitar 64%, bertentangan dengan prospek kenaikan harga yang dibincangkan di atas.
Indeks asas ini mengesan keuntungan/kerugian purata pelabur yang membeli XRP sepanjang tahun lalu. Nilai MVRV yang tinggi menunjukkan bahawa sebahagian besar pemegang memperoleh keuntungan, yang meningkatkan kemungkinan terjadinya kemalangan jika peserta ini mula menyedari keuntungan mereka.
Oleh itu, peniaga atau pemegang perlu memperhatikan pertukaran aliran masuk atau lonjakan urus niaga besar yang umumnya berfungsi sebagai pendahulu kepada kerosakan kilat.
Oleh itu, lonjakan tekanan penjualan secara tiba-tiba dapat mendorong harga XRP dengan cepat untuk menguji semula tahap sokongan $1.09. Pecahan halangan ini akan memperlihatkan perkembangan menurun dan membuka kemungkinan menandakan tahap sokongan seterusnya pada $0.90.
Sekiranya momentum meningkat, Ripple mungkin menghasilkan swing rendah di bawah $0.91, membatalkan tesis kenaikan harga. Dalam kes yang sangat lemah, harga XRP juga dapat menguji semula $0.77, yang akan menjadi kemerosotan 30% dari tahap sokongan $1.09.

Share Me