banner
Terusan Suez Menjangkakan Hasil Tahunan Meningkat $700m Selepas Kenaikan Kadar

Terusan Suez Menjangkakan Hasil Tahunan Meningkat $700m Selepas Kenaikan Kadar

Terusan Suez Mesir menjangkakan pendapatan tahunannya meningkat sebanyak $700 juta berikutan peningkatan dalam yuran transit pada 2023, kata pengerusi pihak berkuasa terusan itu kepada CNBC Arabia pada hari Ahad.

Osama Rabie juga berkata pihak berkuasa itu merancang untuk menyenaraikan saham bagi 10 peratus hingga 15 peratus anak syarikatnya Canal Mooring and Lights Company di bursa saham Mesir menjelang akhir tahun ini. Ia adalah salah satu daripada lapan anak syarikat pihak berkuasa.

Pada hari Sabtu, Encik Rabie berkata bahawa Pihak Berkuasa Terusan Suez akan menaikkan kadar bagi kebanyakan kapal yang melintasi laluan air sebanyak 15 peratus, dan sebanyak 10 peratus untuk kapal pukal kering dan kapal persiaran, bermula pada 1 Januari.

Kenaikan itu disebabkan oleh kenaikan kadar tambang, harga tenaga dan kadar sewa masa setiap hari, kata pihak berkuasa itu.

Kenaikan itu “tidak dapat dielakkan dan satu keperluan” memandangkan inflasi global yang mencecah lebih 8 peratus, “yang diterjemahkan kepada peningkatan kos operasi dan kos perkhidmatan pelayaran yang disediakan di terusan”, kata Encik Rabie dalam satu kenyataan pada hari Sabtu .

Purata inflasi global diramalkan pada 8.7 peratus tahun ini, berbanding 4.7 peratus tahun lalu, menurut Euromonitor International.

Di Mesir, inflasi pengguna bandar meningkat kepada 14.6 peratus tahun ke tahun pada bulan Ogos, kerana ia terus bergelut daripada kesan ekonomi perang Rusia-Ukraine dan harga komoditi yang melambung tinggi.

Kira-kira 10 peratus daripada perdagangan global melalui terusan itu, sumber utama mata wang asing ke negara paling ramai penduduk di dunia Arab itu.

Tol transit ditentukan berdasarkan beberapa faktor, termasuk kadar muatan kapal kontena yang tinggi, berbanding yang direkodkan sebelum wabak Covid-19.

Pihak berkuasa menjangkakan laluan pelayaran mencapai keuntungan operasi yang tinggi pada 2023 berikutan gangguan rantaian bekalan global yang berterusan, kesesakan di pelabuhan di seluruh dunia dan “fakta bahawa syarikat perkapalan telah memperoleh kontrak perkapalan jangka panjang pada kadar yang sangat tinggi”, kata Encik Rabie.

Kenaikan harga minyak mentah kepada lebih daripada $90 setong dan purata harga gas asli cecair kepada melebihi $30 per juta unit haba juga telah menyebabkan kenaikan harga purata bunker kapal yang melalui terusan.

Kadar sewa harian bagi kapal tangki minyak mentah meningkat secara purata sebanyak 88 peratus dan pembawa LNG sebanyak 11 peratus, berbanding tahun lepas.

Terusan Suez kekal sebagai laluan paling cekap dan paling murah berbanding laluan alternatif, kata Encik Rabie. Ia mengurangkan masa perjalanan antara Asia dan Eropah sebanyak 15 hari secara purata.

Hasil tahunan mencapai rekod tertinggi sebanyak $6.3 bilion pada 2021 berdasarkan rekod tonase dan bilangan kapal yang transit di terusan.

Awal tahun ini, pihak berkuasa menaikkan yuran transit dan mengeluarkan diskaun tertentu, memetik peningkatan dalam perdagangan global dan keperluan untuk mengembangkan laluan air.

Bulan lalu sahaja, terusan itu memperoleh hasil hampir $745 juta dengan lebih daripada 2,120 kapal melaluinya.

Sumber: Berita Nasional

Share Me