banner
Tanggapan Pertama: KDNK Q2 Australia

Tanggapan Pertama: KDNK Q2 Australia

Output berkembang sebanyak 0.9% pada suku Jun, memenuhi jangkaan pasaran. Perbelanjaan pengguna adalah titik terang, meningkat 2.2% (walaupun tidak mencapai jangkaan kami). Eksport juga menunjukkan prestasi yang baik. Walau bagaimanapun, keadaan di tempat lain bercampur-campur.

Ekonomi Australia berkembang sebanyak 0.9% pada suku Jun.

Itu memenuhi jangkaan pasaran, median pasaran 0.9% dan Westpac 1.1%.

Pertumbuhan tahunan ialah 3.6%. Tahap aktiviti adalah 5.5% di atas paras sebelum wabak, pada akhir tahun 2019.

Perbelanjaan pengguna adalah titik cerah pada suku tersebut (walaupun tidak sekuat yang kami jangkakan), begitu juga dengan eksport. Di tempat lain, keadaan bercampur-campur – kerja pembinaan menurun, permintaan awam tidak berubah (mewakili penyatuan) dan inventori adalah seretan yang besar.
KDNK, tiga ukuran: tajuk KDNK ialah purata tiga ukuran: perbelanjaan, pendapatan dan pengeluaran. KDNK (E) dicetak pada 0.8% qtr, KDNK (I) 0.8% dan KDNK (P) ialah 1.1%.

Jam bekerja: Akaun Negara menganggarkan bahawa jam bekerja berkembang sebanyak 2.9% – hasil yang kukuh, tetapi jauh di bawah 4.6% yang pantas yang dilaporkan dalam Tinjauan Tenaga Buruh.

Permintaan negeri : NSW mendahului, dengan permintaan akhir negeri berkembang sebanyak 1.9%. WA disatukan, pada hanya +0.1%, manakala Victoria dan Qld berkembang pada 1.0%, sejajar dengan angka nasional untuk permintaan domestik.

Kejutan utama: Kejutan peningkatan utama ialah perbelanjaan pengguna – keuntungan sebanyak 2.2%, kurang daripada jangkaan 2.8%.

Ambil perhatian bahawa keuntungan 2.2% sepadan dengan pada Q1 (disemak naik daripada 1.5% sebelumnya) tempoh yang terjejas oleh gelombang omikron dan cuaca basah / banjir.

Pelonggaran sekatan dan pembukaan semula sempadan luar menyaksikan satu lagi peningkatan yang kukuh dalam perbelanjaan perkhidmatan, walaupun tidak sekuat yang dijangkakan.

ABS melaporkan bahawa, perbelanjaan untuk perkhidmatan meningkat 3.6%, melebihi tahap pra-pandemi buat kali pertama. Pelonggaran sekatan perjalanan mempercepatkan perbelanjaan untuk pengangkutan dan perkhidmatan lain yang berkaitan. Hotel, kafe dan restoran (+8.8%), perkhidmatan pengangkutan (+37.3%) dan rekreasi dan budaya (+3.6%) semuanya menyumbang kepada peningkatan.

Perbelanjaan untuk barangan menurun 0.1%, apabila permintaan yang meningkat semasa permulaan wabak mula stabil.

Sekitar pendapatan, pendapatan boleh guna meningkat 1% qtr, sejajar dengan jangkaan, disokong oleh peningkatan kukuh dalam pendapatan gaji.

Campuran itu menyaksikan nisbah tabungan isi rumah merosot daripada 11.1% kepada 8.7% – penurunan sedikit lebih kecil daripada yang telah kami lakukan.

Butiran perbelanjaan:

Aktiviti pembinaan rumah merosot, turun sebanyak 2.9% (agak kurang daripada separa yang dicadangkan), dipengaruhi oleh cuaca basah dan angin kencang bekalan (kekurangan buruh dan bahan), serta tekanan kos yang dihadapi oleh pembina.

Pelaburan perniagaan meningkat sebanyak 0.6% (seperti yang dijangkakan), dengan penurunan dalam pembinaan (infrastruktur -3.9% dan bangunan bukan kediaman -0.3%) mengimbangi sebahagiannya peningkatan dalam perbelanjaan peralatan, +3.9%.

Permintaan awam mendatar pada suku tersebut, mengukuh selepas keputusan yang jauh melebihi par pada Q1 (dilambungkan oleh lonjakan bekalan vaksin covid).

Eksport bersih memberikan sumbangan positif yang besar kepada pertumbuhan, +1.0ppt, walaupun hanya mengimbangi separa kepada seretan sepanjang tahun lalu. Eksport, yang bergelut semasa wabak, mempunyai suku yang kukuh, +5.5%, manakala import disatukan, +0.7%, selepas lonjakan pada Q1.
Jumlah inventori ditolak -1.2ppts daripada aktiviti, berpusat pada inventori bukan ladang perniagaan swasta pada -1.1ppts.

Sumber: Perbankan Westpac

Share Me