banner
Takut Inflasi, Asia Akhirnya Mengucapkan Selamat Tinggal kepada Kadar Faedah Rendah

Takut Inflasi, Asia Akhirnya Mengucapkan Selamat Tinggal kepada Kadar Faedah Rendah

Kadar faedah rendah rekod Asia Pasifik semakin pudar dalam sejarah.

Selepas menahan mengetatkan dasar monetari untuk mengelak menjejaskan pemulihan ekonomi pasca-pandemi, bank pusat di rantau ini akhirnya memutuskan bahawa momok kenaikan inflasi tidak boleh diabaikan lagi. Bank pusat Hawkish seperti Bank of Korea dan Reserve Bank of New Zealand telah mula mengetatkan secara bersungguh-sungguh, minggu ini menyampaikan kenaikan kadar yang melepasi jangkaan pasaran.

Pihak Berkuasa Monetari Singapura – yang mengawal bekalan wang melalui kadar pertukaran kerana pergantungan besar negara kota itu kepada perdagangan – turut mengumumkan pengetatan dasar yang ketara.

Sementara itu, bank pusat dalam ekonomi Asia sedang pesat membangun seperti Filipina, Malaysia dan India telah menghantar isyarat baru-baru ini bahawa kadar yang lebih tinggi sedang dalam perjalanan, manakala Reserve Bank of Australia telah meninggalkan ikrar awalnya untuk “bersabar” dalam kenaikan.
China dan Jepun adalah pengecualian, masih berpegang pada kadar yang lebih rendah untuk menyokong pertumbuhan ekonomi.

Pusingan hawkish menimbulkan kos yang lebih tinggi untuk peminjaman dan pelaburan di seluruh rantau ini, kerana penggubal dasar berjalan dalam garis halus cuba menjinakkan kenaikan harga tanpa menyekat pertumbuhan ekonomi sepenuhnya.

Sehingga baru-baru ini, Asia Pasifik telah mengelak jenis inflasi yang berleluasa yang menyebabkan masalah politik dan dasar yang besar di Amerika Syarikat, di mana harga meningkat pada kadar terpantas sejak 1981, sebahagiannya disebabkan oleh pelonggaran sekatan wabak di rantau ini secara beransur-ansur.
Pembukaan semula yang perlahan menggalakkan bank pusat untuk kekal dengan tetapan dasar yang sangat longgar untuk lebih lama.

Seperti yang dijelaskan oleh Trinh Nguyen, ahli ekonomi kanan Asia di Natixis di Hong Kong, “hutang yang lebih tinggi dan pertumbuhan yang lebih perlahan menyebabkan bank pusat mengutamakan pertumbuhan”.

Bukan sahaja wilayah itu, tidak termasuk China, sedang dalam perjalanan untuk membuka semula, tetapi perang di Ukraine, sekatan terhadap Rusia dan dasar kejam “sifar COVID” Beijing juga mengganggu rantaian bekalan untuk segala-galanya daripada minyak dan arang batu kepada kereta dan gandum.

Walaupun sebahagian besar Asia Pasifik masih belum menandingi kadar inflasi AS yang menghukum 8.5 peratus – pengecualian, Sri Lanka dan Pakistan, berada di tengah-tengah krisis politik dan ekonomi – penangguhan daripada lonjakan harga nampaknya sudah baik dan benar-benar berakhir.

Pada bulan Mac, indeks harga pengguna Korea Selatan mencecah 4.1 peratus, sedekad tinggi, manakala indeks India meningkat kepada 6.95 peratus.
Dengan cengkaman inflasi di rantau ini pada hari-hari awalnya, ahli ekonomi melihat kekacauan kenaikan kadar di kaki langit pada tahun 2022 dan mungkin selepas itu – walaupun bank pusat di negara yang mengalami pemulihan yang lebih lemah, seperti Thailand, boleh berpegang pada dasar yang sangat longgar untuk lebih lama.

Persoalannya ialah sejauh mana bank pusat dapat mencapai keseimbangan antara kepentingan yang bercanggah iaitu harga stabil, tahap pengangguran yang rendah dan pertumbuhan ekonomi yang kukuh.

Sumber: Al Jazeera

Share Me