banner
Syarikat Permulaan Afrika Meneroka Metaverse dan NFT untuk Mengatasi Masalah Ekonomi

Syarikat Permulaan Afrika Meneroka Metaverse dan NFT untuk Mengatasi Masalah Ekonomi

Ia mungkin terdengar seperti fiksyen sains, tetapi seorang usahawan teknologi kelahiran Nigeria berpendapat bahawa dia telah menemui jalan untuk orang Afrika melarikan diri daripada masalah seperti ketidaksamaan dan kerajaan yang buruk — sebuah negara maya yang dilahirkan dalam talian.

Beliau adalah antara beberapa projek maya yang diterajui Afrika yang bertujuan membantu benua itu memanfaatkan pertumbuhan digital dan menangani masalah dunia sebenar, walaupun sesetengah pakar teknologi berkata ruang dalam talian sedemikian berisiko meniru ketidaksamaan luar talian.

“Terdapat banyak perkara yang mengehadkan kita sebagai orang Afrika daripada peluang dunia sebenar,” kata Eche Emole, pengasas bersama projek negeri rangkaian Afropolitan.

“[Internet] adalah satu-satunya tempat di dunia yang berfungsi sebagai penyama.”

Perkembangan metaverse — persekitaran dalam talian yang dikongsi di mana orang ramai boleh bertemu, membeli barangan maya dan menghadiri acara — telah mencetuskan kebimbangan terhadap hak digital, privasi dan ketidaksamaan dalam talian.

“Apa yang berlaku kepada seorang nenek di luar bandar Afrika Selatan tanpa sambungan internet?” tanya Thami Nkosi, seorang aktivis dan penyelidik di Afrika Selatan bukan keuntungan Right2Know, yang berfungsi untuk meningkatkan akses kepada maklumat awam.

“Kami tidak mempunyai jalur lebar, internet, elektrik, jadi siapa yang akan mendapat manfaat daripada ini?”

Tetapi sesetengah penyelidik dan aktivis berpendapat bahawa apabila telefon mudah alih dan sambungan internet menjadi lebih meluas di seluruh benua, ia akan membuka peluang, dan telah menekankan keperluan untuk produk yang menjurus kepada keperluan Afrika.

Ekonomi maya yang sedang pesat membangun sudah merangkumi kira-kira 2.5 bilion orang dan menjana berbilion dolar setiap tahun, satu laporan oleh syarikat penyelidikan pasaran L’Atelier menunjukkan.

“Kebanyakan platform teknologi yang kami gunakan di Afrika dicipta di Amerika utara, Eropah, Timur Tengah atau China,” kata Johan Steyn, pengerusi Kumpulan Minat Khas mengenai Kepintaran Buatan dan Robotik dengan Institut Profesional Teknologi Maklumat Afrika Selatan ( IITPSA).

“Kami memerlukan lensa Afrika mengenai penggunaan teknologi pintar untuk menampung penduduk di benua ini,” kata Encik Steyn.

Pengasas permulaan teknologi Afrika Selatan, Mic Mann berkata membawa metaverse ke Afrika adalah sebahagian daripada “kalis masa depan” benua untuk memastikan ia mengikuti ruang digital yang berkembang pesat.

“Ia akan mengubah segala-galanya sepenuhnya: cara kita bekerja, hidup, bermain,” kata En. Mann, pengasas bersama Ubuntuland, yang menggelarkan dirinya sebagai pasaran metaverse pertama di benua itu.

Projek Afropolitan menyasarkan lebih daripada 140 juta diaspora Afrika yang kuat dan akhirnya bertujuan untuk berkembang ke wilayah fizikal.

Encik Emole, yang dilahirkan di Nigeria dan dibesarkan di AS, berkata ia boleh menawarkan penyelesaian kepada pemerintahan yang lemah di kebanyakan negara benua itu, yang disebutnya sebagai faktor utama di sebalik penghijrahan.

Afropolitan berkata ia telah mengumpulkan $2.1 juta daripada pusingan pembiayaan pada bulan Jun untuk membantu membangunkan keadaan digital dan bahawa 10,000 orang telah melanggan untuk mendapatkan maklumat lanjut dan kemas kini.

Pengasasnya merancang untuk melancarkan pada mulanya dengan menjual NFT yang akan bertindak sebagai “pasport digital” kepada acara Afropolitan dan ruang fizikal sebelum membangunkan aplikasi yang membolehkan ahli memindahkan wang dan membeli barangan dan perkhidmatan.

Encik Emole, yang tinggal di Silicon Valley, berkata projek itu akan merangkumi internet dan metaverse, secara beransur-ansur berkembang untuk menjadi “negara digital penuh dengan mata wang aslinya sendiri dan tujuan bersama”.

Pengasas akhirnya berharap untuk memperoleh tanah daripada kerajaan untuk mewujudkan satu siri bandar piagam gaya Singapura dengan “kedaulatan berskala penuh” dan juga menyediakan perkhidmatan kepada rakyat seperti air dan elektrik menggunakan mata wang kripto.

Wilayah fizikal ini juga akan termasuk kedutaan Afropolitan yang boleh membantu rakyat mencabar ketidakcekapan kerajaan dengan menyediakan kepimpinan alternatif dan struktur kewangan, kata mereka.

“Kami mahu menyelesaikan masalah terbesar, iaitu isu tadbir urus, kerana apabila anda mempunyai tadbir urus yang baik, semua perkara lain boleh berkembang maju,” kata Encik Emole.

Projek itu masih dalam fasa pertama mengumpulkan penyokong dan wang tunai sebelum mula membina aplikasi yang dirancang, sementara penyelidik teknologi mempersoalkan sama ada rancangannya boleh dilaksanakan.

“Tadbir urus adalah lebih daripada ruang maya dalam talian,” kata Encik Nkosi dari Right2Know.

“Saya ragu bahawa kita boleh mendigitalkan negara-bangsa, dibina di atas asas kuasa elit politik yang akan sentiasa ingin memegang kuasa muktamad,” tambah Encik Steyn, walaupun dia berkata idea itu “menarik dan patut diperdebatkan”.

Bandar dan negara telah mempertimbangkan potensi metaverse, dengan bandar Seoul di Korea Selatan dan negara kepulauan Barbados mengumumkan tahun lepas mereka akan memasukinya untuk menyediakan perkhidmatan pentadbiran.

En. Mann berharap ruang metaverse seperti Ubuntulandnya akan menjadi “alat penciptaan pekerjaan” di mana pengguna boleh mempamerkan kemahiran mereka atau memperoleh pendapatan dalam talian.

Dengan penjualan tanah diumumkan pada bulan Februari, Ubuntuland telah mula menjual sebidang tanah di pasaran mayanya, di mana ia bertujuan untuk mempamerkan seni, muzik, teknologi dan reka bentuk Afrika.

Gergasi telekomunikasi MTN dan M&C Saatchi Abel, sebuah agensi pemasaran Afrika Selatan, telah pun melabur dalam plot.

Menggunakan mata wang kripto Token Ubuntu, pengguna akan dapat membeli dan menyesuaikan tanah serta menubuhkan kedai, ruang terapi, konsert, filem dan permainan, kata En. Mann.

“Saya berharap berjuta-juta pekerjaan akan ditemui dalam pelbagai metaverses di seluruh dunia,” kata Encik Mann, yang berasal dari Afrika Selatan mempunyai kadar pengangguran sebanyak 35 peratus.

Penyelidik teknologi berkata projek dalam talian dan metaverse seperti itu membuka jalan baharu untuk komuniti – tetapi tidak mungkin menjadi peluru perak untuk isu yang rumit.

“Teknologi menawarkan penyelesaian yang menjanjikan kepada isu penjagaan kesihatan dan pendidikan, dengan harapan menghasilkan peluang yang lebih baik untuk semua… Kami memerlukan orang seperti ini untuk menolak sempadan dan mengimpikan apa yang mungkin berlaku,” kata Encik Steyn.

Bagaimanapun, projek dalam talian utopia boleh menghadapi isu jenayah, rasuah dan ketidaksamaan yang sama yang mereka cuba larikan, kata Encik Nkosi dan lain-lain.

“Kami melihat replikasi geseran dunia fizikal di dunia maya,” kata Kanis Saengchote, profesor madya perbankan dan kewangan di Universiti Chulalongkorn Thailand, yang telah menyelidik metaverse.

Walaupun beberapa plot metaverse dijual dengan harga berjuta-juta, ia boleh dipertikaikan sama ada tanah maya mempunyai “nilai sebenar”, kata Encik Saengchote. Terdapat juga risiko penipuan, seperti juga dengan transaksi luar talian, katanya.

En. Emole berkata kebimbangan terhadap jenayah kewangan adalah “kritikan yang sah” yang akan mereka lawan melalui pengesanan penipuan lanjutan dan pendidikan tentang potensi penipuan.

Kedua-dua En. Emole dan En. Mann berkata akan ada banyak percubaan dan kesilapan untuk memastikan ruang maya tidak menjadi elitis atau memecahbelahkan.

“Saya fikir keindahannya ialah ia akan menjadi seperti percubaan apa yang benar-benar mungkin dalam zaman kita,” kata Encik Emole.

Sumber: Reuters

Share Me