banner
Syarikat Mata Wang Kripto Kini Boleh Menjalankan Iklan Google Lagi Kerana Dasar Baru Berkuatkuasa

Google telah mula membenarkan pertukaran kripto dan penyedia dompet untuk menjalankan iklan di platform pencariannya lagi.
Dasar baru Google berkuat kuasa kelmarin, yang membolehkan pertukaran mata wang kripto dan penyedia dompet menjalankan iklan di platform pencariannya.

Google Kini Membolehkan Syarikat Mata Wang Kripto Menjalankan Iklan
Platform pencarian gergasi, Google kini menjalankan iklan yang berkaitan dengan mata wang kripto sekali lagi setelah dasar produk dan perkhidmatan kewangan syarikat yang dikemas kini berkuat kuasa sepenuhnya kelmarin, 3 Ogos. Perkembangan terbaru ini akan menyaksikan pertukaran mata wang kripto dan penyedia perkhidmatan dompet menjalankan iklan di Google sekali lagi.
Google pertama kali menyusun rancangan semakan iklan kripto pada bulan Jun, dengan menyatakan bahawa pengiklan yang menawarkan pertukaran kripto dan dompet yang menyasarkan pelanggan Amerika Syarikat dapat mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka setelah memenuhi syarat tertentu.
Perkembangan terbaru ini diharapkan dapat meningkatkan pendapatan iklan Google. Namun, ia mungkin tidak terlalu memberi kesan memandangkan Alphabet, syarikat induk Google, menjana pendapatan iklan lebih dari $145 bilion setiap tahun.
Syarat ketat yang ditetapkan oleh Google adalah untuk menghilangkan pengiklanan dan penipuan kripto yang terang-terangan. Untuk syarikat mata wang kripto memenuhi syarat untuk menjalankan iklan di Google, mereka mesti mendaftar dengan Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), yang menunjukkan bahawa mereka adalah perniagaan perkhidmatan wang. Syarikat-syarikat itu juga mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu negeri sebagai penghantar wang, atau syarikat itu harus menjadi entiti bank persekutuan atau negara.

ICO, DeFi Dan Promosi Perdagangan Tidak Diizinkan
Platform pencarian gergasi itu mengatakan ‘initial coin offerings’ (ICO) dan apa-apa yang bersamaan maksud dengannya masih tidak dibenarkan untuk beriklan di Google. Tambahan pula, Google mengatakan tidak akan membenarkan protokol ‘decentralized finance’ (DeFi) mengiklankan perkhidmatan mereka.
Protokol DeFi telah menjadi popular di ruang mata wang kripto, tetapi sektor ini sebahagian besarnya tetap tidak terkawal, dengan banyak penipuan. Oleh itu, dapat difahami bahawa Google belum mahu membenarkan mereka mengiklankan produk mereka. Google juga mengatakan bahawa ia tidak akan membenarkan promosi aktiviti perdagangan mata wang kripto, dengan sokongan selebriti juga dilarang di platform pencariannya.

Share Me