banner
Suasana Perniagaan Jepun Memburuk apabila Perang Ukraine dan Inflasi Mengalami Korban

Suasana Perniagaan Jepun Memburuk apabila Perang Ukraine dan Inflasi Mengalami Korban

Syarikat menjangkakan keadaan akan bertambah buruk lagi tiga bulan akan datang apabila kos input yang semakin meningkat memerah margin, kaji selidik tankan Bank of Japan yang dipantau rapi menunjukkan pada hari Jumaat, meningkatkan peluang bank itu akan mengurangkan unjuran pertumbuhannya dalam semakan suku tahunan yang dijadualkan akhir bulan ini.

Tinjauan itu juga menunjukkan syarikat menjangkakan inflasi mencecah 1.8% setahun dari sekarang, meningkat daripada 1.1% dalam tinjauan pada Disember dan ramalan tertinggi dalam rekod — menonjolkan tekanan kenaikan harga Jepun yang meningkat.

“Tankan itu menyerlahkan rasa berhati-hati yang kuat dalam kalangan pengeluar, khususnya pembuat kereta, terhadap peningkatan kos bahan mentah dan kekurangan cip,” kata Takeshi Minami, ketua ekonomi di Institut Penyelidikan Norinchukin.

“Prospek juga tidak menentu, disebabkan krisis Ukraine dan pertumbuhan China yang perlahan,” katanya.

Indeks tajuk tankan yang mengukur mood pengeluar besar merosot kepada tambah 14 pada Mac daripada tambah 17 pada Disember, bertambah buruk buat kali pertama dalam tujuh suku dan mencecah paras terendah sejak Jun 2021. Ia melebihi ramalan pasaran tambah 12.

Indeks sentimen bukan pengilang besar juga bertambah buruk buat kali pertama dalam tujuh suku pada tambah 9, turun sedikit daripada tambah 10 tiga bulan lalu tetapi melebihi ramalan pasaran tambah 5.

Kira-kira 70% daripada firma menghantar balasan mereka pada 11 Mac, kira-kira dua minggu selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

“Bacaan adalah lebih baik daripada ramalan pasaran, tetapi ia mungkin kerana syarikat tidak dapat mengambil kira sepenuhnya potensi kesan pembangunan di Ukraine,” kata Toru Suehiro, pakar ekonomi kanan di Daiwa Securities.

Pembuat jentera makanan, kereta dan elektrik menyaksikan sentimen bertambah buruk, serta sektor pembinaan dan runcit, sebagai tanda kesan yang meluas daripada lonjakan kos import.

Indeks yang mengukur harga keluaran pengeluar besar meningkat kepada paras tertinggi dalam 40 tahun, tankan menunjukkan, menunjukkan lebih banyak firma meletakkan tanda harga yang lebih tinggi pada barangan mereka.

Firma besar menjangkakan untuk meningkatkan rancangan perbelanjaan modal mereka sebanyak 2.2% untuk tahun fiskal semasa yang bermula pada April, kurang daripada ramalan pasaran untuk keuntungan 4.0%, tankan menunjukkan.

Hasilnya akan menjadi antara faktor pembuat dasar BOJ akan meneliti dalam menghasilkan pertumbuhan suku tahunan baharu dan unjuran inflasi pada mesyuarat seterusnya pada 27 dan 28 April.

Penganalisis menjangkakan bank pusat akan mengurangkan unjuran pertumbuhannya untuk tahun semasa bermula pada April, dan menaikkannya untuk inflasi pengguna yang mencerminkan peningkatan kos bahan api.

Dalam unjuran semasa yang dibuat pada bulan Januari, BOJ menjangkakan ekonomi berkembang 3.8% pada tahun fiskal semasa. Ia mengunjurkan inflasi pengguna teras sebanyak 1.1%.

Kenaikan harga bahan api dan makanan yang dipersalahkan atas perang di Ukraine, ditambah pula dengan kenaikan bil import daripada yen yang lemah, telah menambah kesakitan bagi isi rumah dan ekonomi Jepun yang masih bergolak akibat wabak koronavirus.

Penganalisis menjangkakan inflasi pengguna teras Jepun akan menghampiri sasaran 2% bank pusat seawal April, walaupun BOJ berkata ia tidak akan bertindak balas terhadap inflasi dorongan kos dengan pengetatan dasar.

Sumber:Reuters.

Share Me