banner
Sterling Sedikit Berubah oleh Pertumbuhan GDP 4.8% Britain pada Suku Kedua

LONDON – Sterling naik lebih rendah pada hari Khamis kerana para penganalisis menjangkakan Bank of England tidak akan membuat pergerakan segera dalam dasar monetinya setelah data rasmi menunjukkan ekonomi Britain tumbuh sejajar dengan jangkaan pada suku kedua.
Pejabat Statistik Nasional mengatakan ekonomi tumbuh 4.8% pada suku kedua, sejajar dengan tinjauan media Reuters mengenai jangkaan suku ke suku suku ekonomi.
Setelah data dikeluarkan, sterling sedikit berubah dan merosot 0.2% berbanding dolar pada $1.3835 setelah naik pada sesi sebelum ini, mengganggu rentak kekalahan 3 hari berbanding dolar AS.
Berbanding euro, pound diniagakan hanya pada paras tertinggi 18 bulan pada hari Selasa dan 0.2% lebih rendah pada hari itu, bertukar tangan pada 84.83 pence.
Penganalisis ING mengatakan bahawa tidak mungkin data GDP akan “menggerakkan jarum pada kisah BoE”.
Stuart Cole, ketua ekonomi makro di Equiti Capital di London, mengatakan bahawa “untuk sterling, sementara landskap ekonomi terus memberikan sokongan padu, ini menunjukkan kemajuan dari sebelah atas akan menjadi perlahan.
“Sangat munasabah bahawa pertumbuhan laju telah mencapai puncaknya,” tambahnya.
Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, sterling telah meningkat kerana kes-kes Covid-19 telah berkurang dan kadar vaksinasi yang tinggi memungkinkan kerajaan Britain untuk melonggarkan kebanyakan peraturan yang menjauhkan sosial.
Pelabur GBP akan mencari arah dalam siaran data UK yang akan datang untuk mengukur sama ada terdapat risiko bahawa BoE dapat memperluaskan elemen hawkish, yang dilihat pada minggu lepas, lebih jauh pada bulan-bulan yang mendatang, kata Jane Foley, ketua strategi FX di Rabobank.
Penganalisis mengatakan nada BoE sedikit suram minggu lalu, ketika jawatankuasa dasar monetari memilih 7-1 untuk mengekalkan rentak pembelian bon kerajaan itu. Tetapi mereka mengatakan bahawa “pengetatan sederhana” dasar monetari sepanjang tempoh ramalan tiga tahun BoE mungkin diperlukan.

Share Me