banner
Sterling pada Paras Terendah Tiga Minggu kerana Kejatuhan Ekuiti Menjejaskan Mata Wang Yang Lebih Berisiko

LONDON (Reuters) – Pound Britain jatuh pada hari Isnin ke paras terendah dalam tiga minggu berbanding dolar AS, apabila pelabur menjual aset berisiko di tengah-tengah jangkaan Fed mengetatkan, meningkatkan ketegangan dengan Rusia dan kejatuhan saham.
Pasaran bersiap sedia untuk mesyuarat Federal Reserve AS minggu ini yang boleh menandakan penyingkiran program rangsangan besarnya.
Amerika Syarikat juga berkata pada hari Ahad ia mengarahkan ahli keluarga diplomat meninggalkan Ukraine, dalam salah satu tanda paling jelas bahawa Washington sedang bersedia untuk langkah agresif Rusia di rantau itu.
Dolar meningkat dan mata wang yang lebih berisiko seperti pound British dan dolar Australia menderita.
Aktiviti perniagaan British berkembang kurang daripada yang dijangkakan pada bulan Januari, dengan Indeks Pengurus Pembelian (PMI) mencecah paras terendah 11 bulan, tetapi tekanan kos kekal tinggi.

“PMI tidak memberitahu kami banyak perkara baharu. Keadaan pertumbuhan dipengaruhi oleh kedatangan Omicron, tekanan rantaian bekalan mula reda, dan kekurangan/gangguan pasaran buruh terus menyemarakkan latar belakang inflasi yang lebih berterusan,” Simon Harvey, ketua analisis FX di Monex Europe, berkata.
Pelabur menjangkakan Bank of England akan menaikkan kadar pada Februari, selepas data pada hari Rabu menunjukkan bahawa inflasi UK meningkat lebih cepat daripada jangkaan ke paras tertinggi dalam hampir 30 tahun pada bulan Disember.
Pound mencecah paras terendah tiga minggu pada $1.34435 pada 1649 GMT, dan pada 1705 GMT ia berada pada $1.3447, turun 0.8% pada hari itu.
Berbanding Euro, ia turun sekitar 0.5%, pada 84.13 pence.
Pound juga mencecah paras terendah sebulan berbanding Yen Jepun, selepas pasangan itu jatuh 1.4% minggu lepas.

Share Me