banner
Sterling Mencecah Paras Terendah Mingguan Berikutan Kekuatan Dolar – Risiko Politik

LONDON (Reuters) – Sterling diperdagangkan lebih rendah berbanding dolar pada hari Selasa selepas data menunjukkan majikan Britain menambah bilangan rekod kakitangan pada Disember, satu lagi petanda pemulihan ekonomi berpotensi mendorong inflasi selanjutnya.

LONDON (Reuters) -Sterling jatuh ke paras terendah dalam seminggu berbanding dolar pada hari Selasa apabila lonjakan dalam hasil Perbendaharaan A.S. meningkatkan dolar AS dan spekulasi mengenai nasib jawatan perdana Boris Johnson turut menjejaskan mata wang Britain.

Perdana menteri menafikan tuduhan bekas penasihat bahawa beliau telah berbohong kepada parlimen mengenai parti ‘lockdown’ tetapi tidak jelas sama ada beliau akan terselamat daripada skandal itu dari segi politik.

Peniaga kelihatan gembira untuk tidak mengendahkan kegawatan itu, tetapi keseriusannya mula membebankan pound, kata pakar strategi CIBC Jeremy Stretch.

Walaupun tidak jelas bagaimana pertukaran perdana menteri akan memberi kesan kepada pound dalam jangka panjang, ketidaktentuan serta-merta jelas negatif, katanya.

“Reaksi pertama daripada pelabur dari luar pasaran tempatan ialah ‘jual dahulu dan tanya soalan kemudian’,” kata Stretch.
Data awal pagi menunjukkan majikan British menambah bilangan kakitangan pada bulan Disember gagal untuk menyokong sterling.
184,000 pekerja yang ditambahkan pada senarai gaji British boleh membenarkan peniaga yang meletakkan harga dalam satu lagi kenaikan kadar faedah Bank of England pada Februari, tetapi prestasi gaji paling lemah sejak Julai 2020 mungkin juga meyakinkan mereka yang mengharapkan dasar yang lebih dovish.

Pada bulan Disember, BoE menjadi bank pusat utama pertama yang menaikkan kadar faedah sejak wabak itu berlaku pada 2020. Sebagai tindak balas, pound meningkat lebih 4% daripada paras terendah Disember, tetapi telah kehilangan tempat dalam tiga sesi terakhir.

“Jangkaan telah tersasar agak jauh,” tulis penganalisis Commerzbank You-Na Park-Heger.

Beliau menambah bahawa pelabur akan mencari petunjuk dasar monetari daripada gabenor BoE Andrew Bailey yang bercakap kepada Jawatankuasa Pilihan Perbendaharaan pada hari Rabu, apabila data inflasi juga perlu dibayar.

Data GDP pada hari Jumaat menunjukkan ekonomi lebih besar daripada sebelum penutupan COVID-19 yang pertama.

Pada 1552 GMT, pound susut 0.44% berbanding dolar pada $1.3584. Ia mencecah paras tertinggi lewat Oktober pada $1.3749 minggu lepas.

Kelemahan pound berbanding dolar AS datang apabila hasil Perbendaharaan AS yang lebih tinggi mendorong indeks dolar ke puncak enam hari.
Berbanding euro, sterling meningkat sedikit, meningkat 0.04% berbanding euro pada 83.52 sen.

Share Me