banner
Sentimen Perniagaan Jerman jatuh pada bulan Julai

Sentimen perniagaan Jerman bertambah buruk pada bulan Julai di tengah peningkatan jangkitan coronavirus dan masalah bekalan, kehilangan ramalan untuk kenaikan.
Indeks iklim perniagaan IFO masuk pada 100.8 mata pada bulan Julai berbanding dengan 101.7 mata yang didaftarkan pada bulan Jun, menurut data dari Institut IFO yang dikeluarkan pada hari Isnin. Pembacaan tersebut meleset ramalan dari pakar ekonomi yang disurvei oleh The Wall Street Journal, yang menjangkakan indeks akan meningkat kepada 102.5.
“Kesulitan bekalan dan kebimbangan terhadap jumlah jangkitan yang baru meningkat membebani ekonomi Jerman,” kata Clemens Fuest, presiden institut IFO.
Syarikat menilai keadaan perniagaan mereka sekarang agak baik, tetapi jangkaan mereka untuk bulan-bulan mendatang kurang optimis, kata IFO.
Pengukuran, yang mengukur keadaan perniagaan semasa syarikat, naik ke 100.4 pada bulan Julai dari 99.7 pada bulan Jun. Walau bagaimanapun, indeks jangkaan perniagaan jatuh ke 101.2 pada bulan Julai dari 103.7 pada bulan Jun, ketika mencapai tahap tertinggi dalam hampir tiga tahun.
Indeks IFO berdasarkan tinjauan sekitar 9,000 syarikat dalam pembuatan, perkhidmatan, perdagangan dan pembinaan.

Share Me