banner
Selepas Membeli Minyak Rusia Murah, India kini Menetapkan Pemandangan di Arang Batunya

Selepas Membeli Minyak Rusia Murah, India kini Menetapkan Pemandangan di Arang Batunya

Kelaparan India terhadap arang batu semakin meningkat. Walaupun dunia menjauhi barangan Rusia, gergasi Asia itu menumpukan perhatiannya pada arang batu Rusia – selepas membeli minyak diskaunnya.

Suruhanjaya Eropah minggu lepas mencadangkan pengharaman arang batu Rusia sebagai sebahagian daripada pusingan baharu sekatan terhadap Moscow kerana pencerobohannya ke atas Ukraine.

Sebaliknya, import arang batu India dari Rusia melonjak pada Mac ke paras tertinggi yang tidak dilihat dalam tempoh lebih dua tahun, menurut data daripada firma risikan komoditi Kpler.

Import arang batu dari Rusia berada pada 1.04 juta tan, paras tertinggi sejak Januari 2020, Matthew Boyle dari Kpler, penganalisis pukal kering utama, memberitahu CNBC dalam e-mel. Sebanyak dua pertiga daripada jumlah Mac datang dari pelabuhan Timur Jauh Rusia, mungkin selepas perang bermula pada akhir Februari.

“Pasaran mengesyaki bahawa India dan China mungkin meningkatkan import arang batu dari Rusia, mengimbangi beberapa kesan larangan rasmi EU terhadap import arang batu Rusia,” Vivek Dhar, pengarah penyelidikan perlombongan dan komoditi tenaga di Commonwealth Bank of Australia, berkata dalam satu nota minggu lepas.

Minggu lalu, India berkata ia merancang untuk menggandakan import arang kok Rusia, yang digunakan untuk membuat keluli.

“Larangan EU terhadap import arang batu Rusia datang pada masa pasaran arang batu antarabangsa sudah sangat ketat, dengan harga yang sama tinggi,” kata Rystad Energy dalam nota. “Lonjakan dalam permintaan arang batu di Asia, ketika negara cuba meminimumkan import gas asli yang mahal, telah menyebabkan harga arang batu melonjak pada tahun lalu.”

Penanda aras utama bagi arang batu yang diimport ke Eropah — API 2 — menyaksikan harga Mei melonjak kepada $300 setan pada Selasa lepas, berbanding $70 setan setahun lalu, menurut Rystad Energy.

Kegawatan arang batu India mungkin akan mendapat manfaat daripada perjanjian perdagangan mega yang ditandatanganinya dengan Australia pada 2 April, kerana komoditi itu layak untuk ditarik balik tarif.

Tarif ditetapkan untuk dikeluarkan ke atas lebih 85% barangan Australia yang dieksport ke India. Itu, bagaimanapun, akan mempunyai hadnya kerana Australia tidak akan mempunyai arang batu yang mencukupi untuk memenuhi keperluan India yang semakin meningkat, kata penganalisis.

Arang batu menyumbang kira-kira 70% daripada penjanaan elektrik India, menurut laporan tinjauan tenaga India 2021 Agensi Tenaga Antarabangsa. Negara ini merupakan pengguna dan pengimport arang batu kedua terbesar di dunia, dengan China menjadi yang pertama.

Rusia adalah pengeluar arang batu keenam terbesar di dunia. Pada 2020, 54% daripada eksport arang batu negara pergi ke Asia, manakala kira-kira 31% pergi ke negara Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan di Eropah, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS.

Berganda-ganda walaupun ‘tembakan amaran ‘ dari AS

Sebelum perang bermula, India membeli arang batu yang sangat sedikit dari Rusia, yang menyumbang hanya kira-kira 2% daripada keseluruhan import India pada 2021.

“Kami bergerak ke arah mengimport arang kok dari Rusia,” Menteri Keluli India Ramchandra Prasad Singh memberitahu persidangan di New Delhi, menurut Reuters. Beliau berkata negara itu mengimport 4.5 juta tan arang kok dari Rusia, tetapi tidak menyatakan tempoh mana.

“Walaupun diberi amaran daripada Barat, India terus bersandar pada hubungan rantaian bekalan mereka dengan Rusia untuk sumber asli seperti minyak dan arang batu,” kata Samir N. Kapadia, ketua perdagangan di firma perunding perhubungan kerajaan Vogel Group.

Kapadia berkata ia akan bergantung pada perjanjian pertukaran mata wang “untuk memintas beberapa cabaran pembiayaan dalam pasaran.” Talian swap mata wang ialah perjanjian antara dua bank pusat untuk menukar mata wang, ditubuhkan untuk memperbaiki keadaan mudah tunai dan menyediakan pembiayaan mata wang asing kepada bank domestik semasa tempoh tekanan pasaran.

Mekanisme sedemikian akan membolehkan India membeli eksport tenaga Rusia dan barangan lain — walaupun dengan sekatan Barat yang menyekat mekanisme pembayaran antarabangsa.

Beberapa bank Rusia telah pun dipotong daripada SWIFT, sistem global yang menghubungkan lebih 11,000 bank ahli di kira-kira 200 negara dan wilayah di seluruh dunia.

“Saya tidak fikir mereka boleh menyelesaikan isu logistik dengan penghantaran, tetapi pertukaran mata wang rupee-rouble akan membantu,” kata Kapadia kepada CNBC dalam e-mel.

AS mungkin mempertimbangkan sekatan dan langkah lain ke atas India jika ia tidak menyekat pembelian minyak dan arang batu dari Rusia, kata Kapadia.

“Rumah Putih telah melepaskan dua ‘tembakan amaran’ sehingga kini, menekan India untuk berada di ‘sebelah kanan sejarah’ dan mengelak daripada menyelaraskan dengan Rusia. Kemungkinan tidak akan ada satu pertiga jika ini berterusan,” katanya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pegawai tinggi AS dilaporkan telah memberi amaran kepada New Delhi terhadap kenaikan mendadak dalam import minyak, Washington telah memberi amaran bahawa India akan menghadapi akibat yang ketara jika ia sejajar dengan Moscow, menurut laporan.

India juga telah mendapatkan minyak yang lebih murah dari Rusia kerana pembeliannya melonjak dengan ketara, sejak permulaan perang.

Pergantungan arang batu India semakin meningkat

Kebergantungan import arang batu coking India telah melonjak kepada sekitar 85%, menurut Dhar CBA.

Perjanjian perdagangan mega yang ditandatangani dengan Australia awal bulan ini mungkin membawa sedikit kelegaan, tetapi itu mungkin terhad.

“Australia tidak akan dapat membekalkan India tambahan tan arang batu kok yang diperlukan untuk armada pengeluaran kelulinya yang semakin meningkat kerana pertumbuhan bekalan akan terhad,” kata Dhar.

Akhir tahun lalu, India dilanda kekurangan arang batu apabila permintaan tenaganya melonjak.

Satu-satunya cara ialah eksport arang kok Australia beralih daripada negara lain supaya India boleh menuntut bahagian yang lebih besar — tetapi itu tidak mungkin memandangkan negara-negara kini sedang mempertimbangkan untuk beralih daripada arang batu Rusia, menurut Dhar.

“Memandangkan Korea Selatan, Jepun dan Eropah sedang mencari untuk mempelbagaikan daripada Rusia (~10% daripada eksport arang batu kok global), adalah lebih sukar untuk membina keadaan bahawa permintaan untuk arang batu kok Australia akan melemah daripada pembeli utama pada masa hadapan yang boleh dijangka. ,” kata Dhar.

Sumber: CNBC

Share Me