banner
Sektor Perbankan Saudi Akan Mendapat Manfaat Daripada Pertumbuhan Ekonomi

Sektor Perbankan Saudi Akan Mendapat Manfaat Daripada Pertumbuhan Ekonomi, Harga Minyak, dan Kenaikan Kadar Faedah Pada 2022 Semalam.

Sektor perbankan Arab Saudi, yang melalui tahun 2021 yang mencabar secara relatifnya tidak terjejas, boleh berharap untuk mendapat manfaat daripada persekitaran operasi yang bertambah baik dan kadar faedah yang lebih tinggi tahun ini.

Kerajaan telah meramalkan pertumbuhan ekonomi lebih daripada 7 peratus pada 2022 kerana harga minyak yang lebih tinggi dan pengeluaran yang berkembang boleh meningkatkan ekonomi negara dan tahap penggunaan meningkat kembali seperti zaman sebelum COVID.

Penganalisis menjangkakan pertumbuhan ekonomi akan memberi kesan kepada sistem perbankan yang menyokong pendapatan bersih. Kenaikan kadar faedah dasar oleh rizab Persekutuan AS, dijangka dalam beberapa bulan akan datang, juga akan memainkan peranan yang keuntungan.

Farah Mourad, Penganalisis Pasaran Kanan XTB MENA, berkata bank Saudi boleh mendapat manfaat daripada “Unjuran pertumbuhan ekonomi dan jangkaan harga minyak yang lebih tinggi serta projek pelaburan kerajaan seperti Wawasan 2030.”

Share Me