banner
Saham Tidak Dapat Bertahan Pada Kenaikan Awal, Infrastruktur Maju, Penurunan ISM, Penurunan Dolar, Kenaikan Bitcoin

Saham mendapat dorongan kecil dari kemajuan lanjutan yang telah dibuat keatas bil perbelanjaan infrastruktur Presiden Biden dan ketika hasil ikatan global merosot. Anggota parlimen Dewan Negara dijangka akan mengundi pakej perbelanjaan infrastruktur bagi kedua-dua parti pada hari Khamis. Republikan tampak bersedia untuk memilih rang undang-undang itu kerana tidak termasuk kenaikan cukai dan juga tidak bergantung pada pendamaian.
Permintaan yang kuat dan inventori rendah mengatasi bacaan pembuatan yang lebih lembut daripada yang dijangkakan yang menyokong pendekatan tunggu dan lihat oleh Fed untuk menilai kekuatan pemulihan pasaran buruh dan risiko inflasi.
Dengan pasaran ikatan yang terus merudum di peringkat global, hasil 30 tahun Jerman berubah negatif hari ini, pelabur terpaksa untuk terus membeli saham.

PMI ISM Menjadi Perlahan Kerana Masalah Rantaian Bekalan
Tinjauan pembuatan ISM menunjukkan ekonomi masih menghadapi masalah rantaian bekalan. Pertumbuhan bulan ke-14 berturut-turut menunjukkan aktiviti kilang masih kuat walaupun pada tahap yang sederhana. Indeks utama dicetak pada 59.5, kadar paling perlahan sejak Januari dan ketinggalan anggaran konsensus 61.0. Tekanan harga jangka pendek nampaknya tetap berlaku memandangkan penurunan dengan penghantaran pembekal, bahan mentah, dan inventori pelanggan. Harga yang dibayar menurun dari 92.1 menjadi 85.7, tetapi turun dari tahap yang tinggi.
Komponen pekerjaan meningkat dari 49.9 menjadi 52.9 dan itu dapat membantu meningkatkan harapan untuk peningkatan pengambilan pekerja dalam laporan gaji hari Jumaat. Wall Street tidak lama lagi akan diperbaiki berdasarkan laporan pekerjaan pada hari Jumaat dan jika pengambilan pekerja yang kuat pada bulan Julai menggerakkan pasaran untuk mempercayai bahawa kemajuan yang ketara dalam beberapa bulan lagi.

FX
Dolar lebih lemah ketika Perbendaharaan melonjak secara keseluruhan kerana ekonomi menunjukkan tanda-tanda keluar dari pertumbuhan puncak. Penurunan hasil Perbendaharaan dipercepat selepas laporan pembuatan ISM yang lebih lemah daripada yang dijangkakan. Wall Street tidak akan mempunyai pemenang dalam perbahasan inflasi hingga suku keempat, tetapi jika kemungkinan penurunan mulai melonjak lebih cepat dari kemudian, kurva hasil harus mulai meningkat, yang semestinya positif untuk dolar.

Bitcoin
Perlonjakkan pantas Bitcoin semakin tinggi dan ketika Wall Street menunggu kemas kini penting di pasaran buruh telah mencetuskan pengambilan untung yang ringan. Bitcoin menguat hampir di puncak julat perdagangannya baru-baru ini, tetapi kemunduran besar sepertinya mustahil memandangkan jumlah wang institusi berada di luar pasaran.
Tema keseluruhan di Wall Street minggu ini boleh menjadi penguat yang mantap hingga hari Jumaat, jadi bitcoin mungkin terus melayang ke tahap $38,000. Sekiranya lekuk keuntungan enggan meningkat selepas laporan gaji bukan pertanian minggu ini dikeluarkan, bitcoin akan mempunyai jalan yang jelas menuju $45,000 minggu depan.

Share Me