banner
Saham Tech Dibawah Tekanan Menjelang Perolehan Utama, Pasaran Asia Bersedia Dibuka Lebih Tinggi

Saham Tech Dibawah Tekanan Menjelang Perolehan Utama, Pasaran Asia Bersedia Dibuka Lebih Tinggi

Wall Street ditutup bercampur-campur pada hari Isnin apabila pendapatan teknologi besar yang akan datang dan keputusan Fed mempengaruhi pasaran ekuiti. Sektor pertumbuhan berada di bawah tekanan, dengan semua teknologi besar lebih rendah mendahului laporan pendapatan Alphabet dan Microsoft esok. Walmart mengurangkan prospek keuntungannya disebabkan oleh perbelanjaan pengguna yang lemah, mengheret saham peruncit lain, termasuk gergasi e-dagang, Amazon, turun 3.8% dalam dagangan selepas waktu kerja. Pelabur juga berhati-hati mengenai keputusan kadar Fed pada Khamis apabila bank rizab itu dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas lagi.

Walaupun berhati-hati menjelang minggu yang sibuk, sentimen luas secara relatifnya positif, dengan tolok ketakutan, indeks turun naik CBOE (VIX) kekal di atas 23, iaitu pada tahap yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, hasil bon penanda aras pada nota 10 tahun dan 2 tahun telah diterbalikkan sejak awal Julai. Penyongsangan hasil bon menggambarkan kemelesetan ekonomi yang akan datang, walaupun ia biasanya tidak berlaku sehingga 12-18 bulan kemudian.

AU dan NZ hari hadapan

Kedua-dua pasaran ekuiti Australia dan New Zealand mengikuti saman sesi AS pada Jumaat lepas. Pendapatan Snapchat yang mengecewakan membawa kepada jeda dalam keyakinan pendapatan teknologi. Tetapi pada masa yang sama, dolar AS yang lemah meningkatkan sektor tenaga dan bahan, yang menaikkan ASX pada hari Isnin.

S&P/ASX 200 ditetapkan untuk dibuka lebih tinggi seperti yang ditunjukkan oleh niaga hadapan SPI, meningkat 0.36%. Dolar Australia mengukuh di tengah-tengah pemulihan harga komoditi global. Harga bijih besi melonjak pada tinjauan positif untuk pemulihan ekonomi China pada suku ketiga, yang turut meningkatkan stok perlombongan. Walau bagaimanapun, rancangan China untuk beralih daripada import Australia mungkin mempunyai kesan jangka panjang ke atas syarikat perlombongan tempatan, termasuk BHP dan Rio Tito.

S&P/NZX 50 mendatar pada jam pertama dagangan. Pasaran ekuiti NZ menghentikan momentum pemulihan minggu lalu apabila satu lagi lonjakan data inflasi domestik menekan pasaran tempatan, manakala musim pendapatan AS dan mesyuarat Fed yang akan datang menjejaskan pasaran tempatan. Dolar New Zealand melantun daripada paras terendah sesi berbanding dolar AS tetapi lemah berbanding rakan sebayanya, dolar Australia dalam dagangan semalaman.

AS

Purata Perindustrian Dow Jones naik 0.28%, S&P 500 naik 0.13%, dan Nasdaq susut 0.43%.

Sektor kitaran mengatasi sektor teknologi, dengan saham pertumbuhan melanjutkan kerugian pada pendapatan mengecewakan Snapchat pada Jumaat lepas, manakala saham tenaga meningkat disebabkan oleh lantunan semula dalam harga minyak. Saham bank juga lebih tinggi kerana hasil bon meningkat menjelang keputusan kadar Fed akhir minggu ini.

Kedua-dua Microsoft dan Alphabet induk Google merosot sedikit sebelum laporan pendapatan esok. Panduan pemotongan keuntungan Walmart mengenai permintaan pengguna yang lemah disebabkan oleh inflasi yang tinggi. Saham syarikat itu menjunam hampir 10% dalam dagangan selepas waktu kerja, yang menekan saham peruncit lain, seperti sasaran dan Amazon, turun 5.3% dan 3.8% dalam waktu dagangan lanjutan.

Eropah

Pasaran Eropah berdaya tahan walaupun data ekonomi merosot. Indeks iklim perniagaan IFO Jerman merosot ke paras terendah dalam tempoh dua tahun.
Stoxx 50 (+0.21%), FTSE 100 (+0.41%), DAX (-0.33%), CAC 40 (+0.33%).

Komoditi

Harga minyak mentah melantun semula apabila dolar AS menjadi lemah, dan kebimbangan bekalan sekali lagi mengatasi kebimbangan kemelesetan. Emas merosot disebabkan oleh lantunan semula dalam hasil bon, manakala logam industri lebih tinggi apabila dolar AS jatuh. Hasil pertanian juga lebih tinggi, walaupun kemungkinan eksport bijirin Ukraine disambung semula.

WTI: AS$96.70 setong (+2.11%), Brent: AS$104.92 setong (+1.67%), Gas Asli: AS$8.73 se MMBtu (+5.16%)

Niaga hadapan Emas COMEX: AS$1,717.5 seauns (-0.61%), Niaga hadapan Perak COMEX: AS$18.33 seauns (-1.55%), Niaga hadapan tembaga: AS$3.35 seauns (+1.26%)

Gandum: US$770.00 setiap gantang (+1.45%), Kacang Soya: US$1,346.00 setiap gantang (+2.30%), Jagung: US$583.75 setiap gantang (+3.46%).

Mata wang

Dolar AS merosot kerana kemungkinan nada Fed yang lemah dalam kenaikan kadar semakin kukuh. Indeks dolar AS turun 0.27%, kepada 106.34. Kedua-dua dolar Australia dan Kanada mengukuh berbanding dolar AS disebabkan oleh lantunan semula dalam harga komoditi, seperti bijih besi dan minyak mentah.
Perbendaharaan

Hasil bon global lebih tinggi pada hari Isnin kerana peniaga memerhati keputusan mesyuarat FOMC Khamis.

AS 10 tahun: 2.807%, AS 2 tahun: 3.018%.

Jerman bund 10 tahun: 1.01%, UK gilt 10 tahun: 1.93%.

Australia 10 tahun: 3.35%, NZ 10 tahun: 3.57%.

Mata wang kripto

Mata wang kripto utama jatuh kerana sentimen nampaknya semakin lemah selepas Tesla menjual 75% pegangannya minggu lepas.

Bitcoin: AS$21,618 (-5.50%)
Ethereum: US$1,474 (-9.61%)

Sumber: CMC

Share Me