banner
Saham Tanah Besar China Merosot selepas Keputusan Mengejut China untuk tidak Potong Kadar Faedah

Saham Tanah Besar China Merosot selepas Keputusan Mengejut China untuk tidak Potong Kadar Faedah

Saham di Asia Pasifik kebanyakannya susut pada hari Jumaat, kerana China tidak menurunkan kadar faedah walaupun penganalisis menjangkakan lebih banyak rangsangan.

Tumpuan pelabur beralih kepada saham tanah besar China, dengan banyak pasaran utama di rantau ini ditutup untuk cuti Jumaat Agung.
Saham tanah besar berada di bawah tekanan sepanjang minggu lalu, kerana China berdepan dengan wabak Covid yang paling teruk sejak permulaan wabak itu dan ketika Shanghai masih dikurung.

Pada hari Jumaat, saham China bergelut untuk mendapatkan arah tetapi akhirnya menetap di wilayah negatif menjelang penutupan.

Komposit Shanghai turun 0.45% untuk ditutup pada 3,211.24, dan komponen Shenzhen susut 0.56% kepada 11,648.57.

“Saham China kekal di bawah tekanan daripada kebimbangan mengenai penutupan berkaitan covid,” kata Shane Oliver, ketua strategi pelaburan dan ketua ekonomi di firma perkhidmatan kewangan Australia AMP.

“China terus menghadapi masalah mengurus gelombang Omicron yang mengakibatkan penutupan di bawah dasar ‘sifar covid’ (walaupun ia melihat untuk melunakkan beberapa pendekatannya) mengancam pertumbuhan China dan menyumbang kepada gangguan bekalan selanjutnya di seluruh dunia,” katanya pada awal Jumaat catatan.

Walaupun pelabur mengharapkan lebih banyak sokongan dasar di hadapan, China pada Jumaat menahan penurunan kadar. People Bank of China membiarkan kadar jangka sederhana tidak berubah walaupun menjangkakan lebih banyak rangsangan memandangkan kelembapan yang disebabkan oleh Covid.

“Itu agak memeranjatkan memandangkan kemelesetan ekonomi yang mendadak dan gesaan baru-baru ini daripada kepimpinan China untuk sokongan monetari. Ia menggariskan keengganan bank pusat untuk melonggarkan dasar secara agresif. Tetapi kami fikir ia akan mempunyai sedikit pilihan selain melakukan lebih lama lagi,” kata Julian Evans-Pritchard, ahli ekonomi kanan China di Capital Economics.

Pasaran Hong Kong ditutup untuk cuti Jumaat Agung, begitu juga dengan Australia, Singapura, India dan New Zealand.

Dalam data ekonomi, China mengeluarkan data harga rumah, yang menunjukkan harga kediaman baharu negara itu terhenti untuk bulan kedua berturut-turut pada Mac, menurut Reuters. Mereka meningkat 1.5% berbanding setahun lalu, kadar paling perlahan sejak November 2015.

Di pasaran lain, Nikkei 225 Jepun ditutup turun 0.29% kepada 27,093.19, manakala Topix susut 0.62% untuk ditutup pada 1,896.31. Saham Tech mengurangkan kerugian awal, dengan Kumpulan SoftBank turun 1.21%, dan Sony jatuh 2.52%.

Kospi Korea Selatan juga turun 0.76% untuk berakhir pada 2,696.06.

Saham AS jatuh Khamis, menghadkan minggu yang rugi apabila pelabur mencerna hasil pendapatan bercampur-campur daripada bank-bank utama dan inflasi yang meningkat.

S&P 500 turun 1.21% kepada 4,392.59, manakala Nasdaq Composite turun 2.14% kepada 13,351.08. Purata Perindustrian Dow Jones kehilangan 113.36 mata, atau 0.33%, kepada 34,451.23.

Inflasi menjadi tumpuan minggu ini. Hasil Perbendaharaan AS meningkat lebih tinggi apabila laporan inflasi menunjukkan harga meningkat secara mendadak, mendorong jangkaan pengetatan Fed yang lebih agresif. Pada hari Khamis, penanda aras hasil Perbendaharaan AS 10 tahun meningkat kepada paras tertinggi berbilang tahun, meningkat 13 mata asas kepada 2.8% teratas.

“Kami fikir terdapat skop untuk hasil Perbendaharaan 10 tahun meningkat lebih jauh dalam tempoh dua belas bulan akan datang atau lebih, dengan kemuncak hanya mungkin berlaku sekitar pertengahan tahun depan,” kata Franziska Palmas, ahli ekonomi pasaran di Capital Economics, dalam Satu nota.
Dia memetik analisis hasil Perbendaharaan 10 tahun semasa lapan kitaran pengetatan Fed utama sejak 1970-an, yang menunjukkan bahawa penjualan semasa “mungkin perlu diteruskan.”

Saham teknologi China yang tersenarai di AS susut semalaman selepas laporan Bloomberg berkata badan pemantau antirasuah China adalah antara agensi yang terlibat dalam siasatan ke atas hubungan antara Kumpulan Ant Alibaba dan firma China milik kerajaan.

Alibaba yang tersenarai di New York ditutup lebih 4% lebih rendah, manakala JD.com jatuh kira-kira 3% dan Pinduoduo menjunam hampir 9%.

Sumber:CNBC

Share Me