banner
Saham Kembali Merah, Bitcoin Sedang Bergelut

Lebih banyak pengambilan untung semasa kita menunggu ucapan Powell dan data AS
Pasaran saham kembali merah pada hari Selasa, terus memberikan beberapa keuntungan dari beberapa minggu terakhir.
Tidak ada kekurangan optimisme di pasaran baru-baru ini kerana ianya perlahan tetapi pasti mencapai tahap tertinggi baru. Saya rasa tidak banyak yang berubah secara fundamental, tetapi kita hanya melihat sedikit pengambilan untung dalam tempoh yang agak tenang.
Masih ada kekhuatiran mengenai penyebaran delta, terutama di China, di mana tindakan keras teknologi sekali lagi melanggar saham dalam tempoh semalaman. Tetapi pasaran Eropah dan AS telah mengabaikan masalah ini dalam beberapa minggu kebelakangan ini, jadi saya rasa ia tidak banyak memberi kesan pada masa kini.
Kami pada dasarnya berada dalam sedikit masa penangguhan menjelang Jackson Hole pada akhir bulan. Walaupun terdapat sejumlah besar pengeluaran data minggu ini, beberapa di antaranya mungkin sedikit lebih berat daripada yang lain, ini semua berkaitan dengan Fed di pasaran ini pada saat ini dan tidak mungkin akan berubah kecuali keadaan delta bertambah buruk.
Kami akan mendengar daripada Jerome Powell hari ini semasa dia bercakap di acara dewan bandar dalam talian. Walaupun komennya pasti akan dipilih untuk hadiah Jackson Hole, saya berminat untuk melihatnya mengatakan apa-apa perkara yang menyimpang dari apa yang kita dengar sebelum ini.
Pelancaran penjualan runcit AS kemungkinan akan lebih terkenal, terutamanya berikutan bacaan sentimen pengguna UoM yang mengejutkan pada hari Jumaat. Jelas, penjualan runcit bulan lepas dan tinjauannya akan menjelang tiba, tetapi ia juga jauh lebih penting. Dan sekiranya ia membebani bacaan sentimen, ia boleh mencetuskan pengambilan untung lebih lanjut.

Bitcoin masih berjuang untuk momentum
Bitcoin terus berjuang untuk mencapai $50,000, dengan ‘rally’ kenaikan semakin berlaku pada momentum yang lebih rendah dan gagal dengan cepat. Walaupun momentum boleh berubah dalam degupan jantung, terutama di pasaran kripto, nampaknya bitcoin mungkin berjuang untuk memecahkan rintangan $50,000-51,000.
Pembetulan bukanlah pengakhiran dunia dan ia masih dalam kedudukan yang sangat sihat sehingga memasuki bulan-bulan terakhir tahun ini. Langkah pembetulan kembali ke $41,000 akan menjadi sangat menarik, dengan itu menandakan kawasan utama tetapi juga menjadi kawasan rintangan utama antara Mei dan Ogos. Mungkin agak awal untuk membincangkan tahap seperti itu.

Share Me