banner
Saham Eropah Pada Rekod Tertinggi Menjelang Pengukuran Inflasi AS

LONDON – Saham Eropah mencatatkan kenaikan tertinggi pada hari Rabu ketika para pelabur melihat peningkatan jangkitan Covid-19 di Asia ke tahap tertinggi di Wall Street, setelah penggubal undang-undang AS menyetujui kenaikan trilion dolar untuk ekonomi.
Indeks STOXX dari 600 syarikat Eropah mencapai puncak baru untuk sesi kelapan berturut-turut kerana lebih banyak pemerolehan dan perolehan korporat yang kukuh menyokong prospek ekonomi.
Syarikat keselamatan siber AS NortonLifeLock Inc mengatakan telah bersetuju untuk membeli saingan yang disenaraikan di London, Avast Plc sehingga $8.6 bilion untuk mewujudkan peneraju perisian keselamatan pengguna.
Bank Belanda ABN Amro mengatakan akan meneruskan pembayaran dividen.
Indeks MSCI semua negara berada di bawah paras tertinggi sepanjang hayatnya pada hari Selasa ketika pasaran menahan nafas lebih awal daripada consumer price index (CPI) AS pada pukul 1230 GMT.
Data tersebut mungkin akan mendorong para pelabur untuk mengemas kini pertaruhan mereka ketika Federal Reserve AS akan mula menurunkan atau mengurangkan rangsangan besar yang digunakannya untuk membantu ekonomi menahan wabak tersebut.
“Pada akhirnya ia masih merupakan kisah inflasi, tetapi pasaran jauh lebih selesa dengan idea langkah perlahan untuk pembelian bon yang lebih rendah daripada yang dikatakan dua atau tiga bulan yang lalu,” kata Michael Hewson, ketua penganalisis pasaran di CMC Markets.
Ahli ekonomi yang ditemu bual oleh media Reuters menganggarkan inflasi AS meningkat 5.3% dalam 12 bulan hingga bulan Julai, berbanding 5.4% pada bulan Jun.
“Pertanyaan besar saat ini adalah apakah kita berada di puncak CPI atau ada lebih banyak lagi berada di dalam tangki?” Hewson berkata, sambil menambah bahawa angka yang kuat dapat memicu lonjakan hasil bon dan menghantar kegelisahan melalui saham.
Kekurangan dalam rangsangan telah ditanda dengan baik, bagaimanapun, yang bermaksud pengulangan apa yang disebut sebagai “taper tantrum” pada tahun 2013 yang menggegarkan pasaran ketika Fed mula menggerakkan program pelonggaran kuantitatifnya, tidak mungkin, kata Ray Farris, ketua pegawai pelaburan Asia Selatan, Credit Suisse.

Varian Coronovirus Delta
Saham Asia merosot pada hari Rabu kerana kebimbangan mengenai penyebaran coronavirus melembabkan petunjuk positif dari penutupan rekod di Wall Street.
Indeks saham MSCI terluas di Asia Pasifik di luar Jepun kehilangan 0.4%, dengan Korea Selatan turun 0.7% dan Taiwan turun 0.6%.
“Yang jelas memisahkan saham Asia dari Wall Street adalah perbezaan vaksinasi. Kadar vaksinasi yang rendah di Asia terbukti membawa maut untuk mengatasi varian Delta, ”kata Norihiro Fujito, ketua strategi pelaburan di Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Varian Delta dari coronavirus baru yang menyebar dengan cepat di banyak negara di Asia, menimbulkan ketakutan mengenai sekatan tempatan terhadap perjalanan dan aktiviti lain yang mengganggu pemulihan ekonomi.
Nikkei Jepun menolak trend, memperoleh 0.6% daripada pendapatan cepat, sementara saham bank Jepun mendapat keuntungan daripada hasil AS yang lebih tinggi.
Di Wall Street, Dow dan S&P 500 ditutup pada paras tertinggi pada hari Selasa kerana saham bernilai sensitif ekonomi meningkat dengan perolehan Dewan Negara AS dari pakej infrastruktur bipartisan $1 trilion, yang kini diserahkan kepada Dewan Perwakilan Rakyat.
Pakej infrastruktur dapat memberikan pelaburan terbesar negara dalam beberapa dekad di jalan raya, jambatan, lapangan terbang dan laluan air.
Dolar disokong oleh kenaikan hasil perbendaharaan bertarikh lebih panjang dan lebih pendek, yang mencapai tahap tertinggi sejak pertengahan bulan Julai dengan hasil pada nota penanda aras Perbendaharaan 10 tahun pada 1.3608%.
Mata wang AS naik ke paras tertinggi hampir satu bulan pada 110.74 yen. Euro turun ke paras $1.1710, berhampiran paras terendah tahunan pada $1.1703 yang ditandakan pada bulan Mac.
Di tempat lain, dolar yang lebih kuat dan hasil bon yang lebih tinggi menimbang emas malam semalam, tetapi logam kuning pulih sehingga meningkat 0.2%.
Minyak turun sedikit di Asia semalam kerana kebimbangan mengenai permintaan yang lebih perlahan di China kerana penyebaran varian Delta.
Minyak AS dan minyak mentah Brent mengurangkan kerugian semalaman mereka dalam perdagangan Eropah awal sehingga meningkat sekitar 0.2%.

Share Me