banner
Saham Asia Bersiap sedia untuk Salvo of Central Bank

Saham Asia Bersiap sedia untuk Salvo of Central Bank

Pasaran saham terbiar di Asia pada hari Isnin apabila pelabur bersiap sedia selama seminggu dipenuhi dengan 13 mesyuarat bank pusat yang pasti akan menyaksikan kos pinjaman meningkat di seluruh dunia dan beberapa risiko kenaikan bersaiz besar di Amerika Syarikat.

Pasaran sudah pun harga penuh untuk kenaikan 75 mata asas daripada Rizab Persekutuan, dengan niaga hadapan menunjukkan peluang 18% mata peratusan penuh.

Mereka juga menunjukkan kadar peluang 50-50 boleh melonjak setinggi 5.0-5.25% kerana Fed terpaksa meletakkan ekonomi kepada kemelesetan kepada inflasi yang lemah.

“Berapa tinggikah kadar dana akhirnya perlu pergi?” kata Jan Hatzius, ketua ekonomi Goldman Sachs.

“Jawapan kami adalah cukup tinggi untuk menjana pengetatan dalam keadaan kewangan yang mengenakan hambatan pada aktiviti yang mencukupi untuk mengekalkan trajektori pertumbuhan yang kukuh di bawah potensi.”

Beliau menjangkakan Fed akan meningkat sebanyak 75 mata asas pada hari Rabu, diikuti dengan dua pergerakan separuh mata pada November dan Disember.
Juga penting ialah ramalan “titik plot” ahli Fed untuk kadar yang berkemungkinan hawkish, meletakkan kadar dana pada 4-4.25% menjelang akhir tahun ini, dan lebih tinggi lagi tahun depan.

Risiko itu menyaksikan hasil Perbendaharaan dua tahun melonjak 30 mata asas minggu lepas sahaja untuk mencapai tahap tertinggi sejak 2007 pada 3.92%, jadi menjadikan saham kelihatan lebih mahal berbanding dan mengheret S&P 500 turun hampir 5% untuk minggu itu.

Awal Isnin, cuti di Jepun dan UK bermula perlahan dan niaga hadapan S&P 500 meningkat 0.1%, manakala niaga hadapan Nasdaq tidak berubah.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun menambah 0.1%, selepas kehilangan hampir 3% minggu lepas.

Nikkei Jepun ditutup, tetapi niaga hadapan membayangkan indeks 27,335 berbanding penutup Jumaat sebanyak 27,567.

MENDAKI SEMUA BULAT

Tinjauan pengurus dana terbaru BofA mencadangkan peruntukan kepada saham global berada pada paras terendah sepanjang masa.

“Tetapi dengan kedua-dua hasil AS dan kadar pengangguran menuju ke 4-5%, sentimen yang lemah tidak mencukupi untuk menghalang S&P daripada membuat paras terendah baharu bagi tahun ini,” amaran penganalisis BofA dalam satu nota.

“Suit 38 penunjuk pertumbuhan proprietari kami menggambarkan prospek pertumbuhan global yang suram, namun kami sedang melihat salah satu episod pengetatan yang paling agresif dalam sejarah, dengan 85% daripada bank pusat global dalam mod pengetatan.”

Kebanyakan bank yang bermesyuarat minggu ini – dari Switzerland ke Afrika Selatan – dijangka meningkat, dengan pasaran berpecah sama ada Bank of England akan meningkat sebanyak 50 atau 75 mata asas.

“Data jualan runcit terkini di UK menyokong pandangan kami bahawa ekonomi sudah berada dalam kemelesetan,” kata Jonathan Petersen, ahli ekonomi pasaran kanan di Capital Economics.

“Jadi, walaupun sterling mencecah paras terendah baru beberapa dekad berbanding dolar minggu ini, kekuatan relatif ekonomi AS menunjukkan kepada kami pound akan kekal di bawah tekanan.”

Sterling terperangkap pada $1.1436 setelah mencecah paras 37 tahun $1.1351 minggu lepas.

Peliknya ialah Bank of Japan yang setakat ini tidak menunjukkan tanda-tanda untuk meninggalkan dasar keluk hasil uber-mudah walaupun penurunan drastik dalam yen.

Dolar stabil pada 142.78 yen pada hari Isnin, setelah berundur daripada paras tertinggi 24 tahun baru-baru ini iaitu 144.99 dalam menghadapi amaran campur tangan yang semakin keras daripada penggubal dasar Jepun.

Euro kekal pada $1.1021, setelah naik daripada paras terendah baru-baru ini pada $0.9865 berkat komen yang semakin hawkish daripada Bank Pusat Eropah.
Berbanding sekumpulan mata wang, dolar stabil pada 109.60, hanya daripada paras tertinggi dua dekad 110.79 yang disentuh awal bulan ini.

Kenaikan dolar dan hasil telah menjadi seretan untuk emas, yang berlegar pada $1,678 seaun selepas mencecah paras terendah yang tidak dilihat sejak April 2020 minggu lalu.

Harga minyak cuba melantun pada hari Isnin, setelah susut sekitar 20% setakat suku ini di tengah-tengah kebimbangan mengenai permintaan kerana pertumbuhan global semakin perlahan.

Brent naik 60 sen kepada AS$91.95, manakala minyak mentah AS naik 55 sen kepada AS$85.66 setong.

Sumber: Reuters

Share Me