banner
Rusia Menghalalkan Matawang Kripto untuk Pembayaran ‘Lambat atau Cepat’, Kata Menteri, Selepas Bank Pusat Cadangan Pengharaman

Rusia Menghalalkan Matawang Kripto untuk Pembayaran ‘Lambat atau Cepat’, Kata Menteri, Selepas Bank Pusat Cadangan Pengharaman

Rusia lambat laun akan menghalalkan mata wang kripto sebagai cara pembayaran, kata Menteri Perindustrian dan Perdagangan Denis Manturov pada hari Rabu, mencadangkan bahawa kerajaan dan bank pusat mungkin bergerak lebih dekat untuk menyelesaikan perbezaan mereka.

Sejurus sebelum Rusia menghantar puluhan ribu tentera ke Ukraine pada 24 Februari, kementerian kewangan mengemukakan cadangan perundangan yang bercanggah dengan permintaan bank pusat untuk larangan menyeluruh.

Manturov ditanya di forum sama ada dia percaya mata wang kripto akan menjadi sah sebagai alat pembayaran.

Persoalannya, apabila ini berlaku, bagaimana ia akan dikawal, kini bank pusat dan kerajaan sedang giat mengusahakannya,” jawabnya.

“Tetapi semua orang cenderung untuk memahami bahawa … lambat laun ini akan dilaksanakan, dalam beberapa format atau lain-lain.”

Rusia mempunyai rancangan untuk mengeluarkan rouble digitalnya sendiri, tetapi kerajaan baru-baru ini menyokong penggunaan mata wang kripto swasta, setelah berhujah selama bertahun-tahun bahawa ia boleh digunakan dalam pengubahan wang haram atau untuk membiayai keganasan.

Bagaimanapun, Gabenor Bank Pusat Elvira Nabiullina berkata bank itu tidak boleh mengalu-alukan pelaburan dalam mata wang kripto, yang menyumbang kira-kira AS$5 bilion nilai transaksi setahun oleh Rusia, dan telah mencadangkan untuk mengharamkan perdagangan dan melombongnya.

Memetik risiko kepada kestabilan kewangan daripada peningkatan jumlah transaksi crypto, pegawai bank pusat lain berkata tahun lepas mereka tidak melihat ruang untuk mata wang kripto digunakan di pasaran kewangan Rusia.

Manturov berkata peraturan untuk penggunaan mata wang kripto pada peringkat pertama akan dirumuskan oleh bank pusat, dan kemudian oleh kerajaan.

Sumber: Reuters

Share Me