banner
Rundingan Nuklear Iran di Kebuntuan berhubung Isu Keganasan

Rundingan Nuklear Iran di Kebuntuan berhubung Isu Keganasan

Sejak rundingan diadakan di Vienna ditangguhkan bulan lalu, peserta Eropah telah berulang-alik antara Washington dan Tehran dalam pencarian sia-sia untuk penginapan dari kedua-dua pihak. “Pada ketika ini, tiada apa yang boleh diterima bersama” telah dicadangkan, menurut seorang pegawai AS yang berpengetahuan tentang isu itu yang, seperti yang lain, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk membincangkan perkara diplomatik dan politik yang sensitif.

Sama ada Amerika Syarikat akan mengalah dalam apa jua cara terpulang kepada Presiden Biden, dan “presiden belum membuat keputusan,” kata pegawai itu.

“Dari segi politik, kami tahu bahawa ia adalah satu langkah yang amat sukar untuk diambil.” Buat masa ini, ketua perunding AS Robert Malley berkata pada forum dasar luar hujung minggu lalu, kejayaan “bukan hanya di sudut, dan tidak dapat dielakkan.”

Mereka di luar kalangan dalaman di kedua-dua ibu kota semakin bimbang. “Kita mesti memuktamadkan rundingan ini. Banyak yang dipertaruhkan,” Enrique Mora, timbalan ketua dasar luar Kesatuan Eropah menulis di Twitter minggu lalu sebelum melawat kedua-dua Washington dan Tehran awal minggu ini. EU sedang menyelaraskan perbincangan antara Iran dan penandatangan lain perjanjian asal 2015, iaitu Britain, Perancis, Jerman, Rusia dan China.

Walaupun rundingan itu pada dasarnya melibatkan Iran dan Amerika Syarikat, yang menarik diri daripada perjanjian pada 2018, Tehran enggan bercakap secara langsung dengan pentadbiran Biden, yang secara teknikalnya hanya peserta tidak langsung, bercakap dengan Iran melalui orang Eropah.

Walaupun terdapat segelintir isu lain yang kurang dipertikaikan masih perlu diselesaikan, orang yang mengetahui perkara itu menunjukkan bahawa perselisihan faham kini berkisar hampir keseluruhannya mengenai isu Kor Pengawal Revolusi. Pertimbangan AS sebelum ini mengenai kenyataan awam Iran yang menolak pencerobohan serantau, sebagai pertukaran untuk penyahsenaraan keganasan, tidak lagi dibincangkan, kata orang ramai.

Bagi pentadbiran, halangan terbesar untuk menarik balik jawatan itu adalah kemungkinan reaksi di Kongres, di mana isu penyahsenaraian hanya meningkatkan penentangan dua parti yang besar terhadap sebarang perjanjian yang dihidupkan semula dengan Iran. Dalam taklimat dan mesyuarat dengan penggubal undang-undang dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Malley dan Brett McGurk, penyelaras Timur Tengah di Majlis Keselamatan Negara, telah menggariskan apa yang mereka percaya akan menjadi kesan yang boleh diabaikan daripada penyahsenaraian itu, serta bahaya untuk tidak membuat perjanjian.

Kor Pengawal Revolusi dan pemimpinnya berada di bawah banyak sekatan keganasan Negara dan Jabatan Perbendaharaan lain yang akan kekal, termasuk Iran sebagai salah satu daripada empat negara dalam senarai rasmi AS penaja keganasan negara. Tidak kira apa yang berlaku dalam rundingan itu, Malley berkata pada persidangan hujung minggu di Qatar, Kor Pengawal Revolusi “akan kekal disekat di bawah undang-undang AS dan dasar kami, dan persepsi kami” mengenainya “tidak akan berubah.”

Bercakap di forum yang sama, Kamal Krazi, bekas menteri luar Iran dan penasihat semasa kepada Pemimpin Tertinggi Ali Khamenei, berkata Kor Pengawal Revolusi “sudah tentu mesti dikeluarkan” daripada senarai organisasi pengganas asing. Apabila Menteri Luar Hossein Amir Abdollahian menunjukkan beberapa kelonggaran dalam temu bual televisyen baru-baru ini, dia segera berundur, menunjukkan dalam catatan Instagram bahawa isu itu adalah “garisan merah” untuk Iran.

Penamaan sebagai organisasi pengganas asing mempunyai kepentingan simbolik yang sangat besar untuk kedua-dua Iran dan Amerika Syarikat. Presiden Donald Trump mengumumkan penyenaraian itu pada April 2019, setahun selepas beliau menarik diri daripada perjanjian nuklear. Tindakan itu telah didesak oleh setiausaha negaranya, Mike Pompeo, dan penasihat keselamatan negara John Bolton, sebagai sebahagian daripada kempen sekatan “tekanan maksimum” beliau terhadap Iran.

Pada masa itu, ia juga dilihat secara meluas sebagai percubaan Trump untuk meningkatkan peluang pemilihan perdana menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang berkempen dalam isu keselamatan tetapi gagal pada keesokan harinya untuk memperoleh cukup undi untuk membentuk kerajaan.

Penyenaraian Kor Pengawal Revolusi, sayap elit tentera Iran yang bertanggungjawab ke atas aktiviti serantaunya di Iraq dan tempat lain, kekal sebagai satu-satunya masa Amerika Syarikat melabelkan sebahagian daripada kerajaan negara lain. Walaupun langkah itu dipuji oleh beberapa penggubal undang-undang, sebilangan pengulas dan pakar sekatan berhujah bahawa ia secara sia-sia meletakkan preseden buruk, dan kemungkinan akan meningkatkan, bukannya mengurangkan, pencerobohan Iran.

Dalam menggalakkan rundingan untuk kembali kepada Pelan Tindakan Komprehensif Bersama 2015, atau JCPOA, pentadbiran Biden berhujah bahawa penarikan Trump daripada perjanjian itu, yang mengehadkan aktiviti nuklear Iran secara mendadak dan membawanya ke bawah pemantauan antarabangsa sebagai pertukaran untuk menarik balik sekatan nuklear AS. , telah menjejaskan keselamatan AS dengan membawa Iran lebih dekat berbanding sebelum ini untuk menghasilkan senjata nuklear.

“Ini bukan lagi percubaan pemikiran. Apakah yang mungkin berlaku jika belenggu nuklear JCPOA ditarik balik dan kami mencuba sesuatu yang berbeza … dalam bentuk tekanan maksimum?” Jurucakap Jabatan Negara Ned Price berkata Khamis. Pentadbiran Trump, katanya, menjanjikan “perjanjian yang lebih baik dengan Iran, Iran yang proksinya ditakuti … yang sokongannya terhadap keganasan akan berkurangan … yang program peluru berpandu balistiknya akan diperiksa, semua perkara itu ternyata bukan sahaja kepada tidak benar, tetapi dalam hampir setiap kes perkara yang bertentangan telah membuahkan hasil.”

Pada masa yang sama, sambil terus menafikan ia mencari bom nuklear, Iran telah meluaskan kualiti dan kuantiti pengayaan uranium dan dipercayai kini hanya beberapa minggu lagi untuk memasang cukup untuk bahan api senjata. Ia meluaskan aktiviti agresif lain walaupun Trump mengenakan semula sekatan yang telah ditarik balik oleh perjanjian Iran dan mengenakan lebih 1,500 lagi. Antara 2019 dan 2020, Price berkata, jumlah serangan terhadap kakitangan dan kemudahan AS di Iraq oleh kumpulan yang disokong Iran “meningkat 400 peratus.”

Kebanyakan rundingan Vienna sepanjang tahun lalu ditumpukan kepada perselisihan faham antara Iran yang mendesak agar semua sekatan AS ditarik balik, dan desakan pentadbiran supaya kembali kepada perjanjian itu hanya melibatkan mereka yang “berkaitan dengan nuklear.” Isu-isu itu, bersama-sama dengan persoalan penjujukan dan penyahbekuan aset Iran tertentu, kini sebahagian besarnya telah diselesaikan.

Tetapi apabila berita tersebar bahawa isu terbesar yang tinggal di atas meja ialah penunjukan keganasan Kor Pengawal Revolusi, penentang perjanjian itu, termasuk hampir semua Republikan berikrar untuk menggandakan usaha mereka untuk menghentikan perjanjian itu, dan beberapa Demokrat menyatakan kebimbangan.

“Kami amat prihatin terhadap laporan yang menunjukkan potensi penarikan” jawatan organisasi pengganas asing Kor Pengawal Revolusi, sebuah kumpulan dwipartisan yang terdiri daripada 21 ahli Dewan menulis Biden bulan lepas, mengatakan bahawa gabungan tidak “mengandingi secukupnya peranan Iran sebagai dunia penaja utama keganasan negara,” dan memberikan pelepasan sekatan berbilion dolar akan menyediakan “laluan yang jelas untuk proksi Iran untuk terus menyemarakkan keganasan.”

Sebarang tindakan pentadbiran menjadi lebih rumit oleh risikan AS yang dilaporkan menunjukkan rancangan Iran yang berterusan untuk menyasarkan Pompeo dan bekas pegawai AS lain yang Tehran bertanggungjawab atas serangan dron pada tahun 2020 yang membunuh Qasem Soleimani, komander Pasukan Quds, cawangan Kor Pengawal Revolusi yang pakar dalam peperangan yang tidak konvensional. Tetapi yang lain telah memberi amaran bahawa pemimpin Iran dan AS telah “melukis diri mereka ke sudut” dengan membenarkan isu itu menjadi apa yang akhirnya boleh membunuh sebarang prospek perjanjian.

“Kegagalan untuk mendapatkan perjanjian nuklear berkemungkinan besar akan membawa kepada peningkatan yang tidak dapat diramalkan dan mungkin tidak terkawal, dan hampir pasti harga minyak dan gas meroket,” tulis Trita Parsi, pakar Iran dan naib presiden eksekutif Institut Quincy untuk Kenegaraan Bertanggungjawab menulis Khamis. “Kos politik untuk kedua-dua Amerika Syarikat dan Iran sama ada menyahsenarai” Kor Pengawal Revolusi atau “menggugurkan permintaan untuk menyahsenarai, masing-masing, hambar jika dibandingkan.”

Sumber:The Washington Post.

Share Me