banner
Riksbank Sweden untuk Memadankan Kenaikan Kadar 75bp ECB pada hari Selasa

Riksbank Sweden untuk Memadankan Kenaikan Kadar 75bp ECB pada hari Selasa

75bp sekurang-kurangnya daripada Riksbank

Kenaikan kadar 75 mata asas (bp) daripada Bank Pusat Eropah semuanya menjamin langkah bersaiz yang sama dari Riksbank Sweden pada hari Selasa – dan jika ada ia boleh pergi dengan lebih agresif. Sebahagiannya itu kerana Riksbank hanya mempunyai satu mesyuarat berjadual yang tinggal tahun ini selepas bulan ini, iaitu kurang satu daripada kebanyakan bank pusat. Dalam erti kata itu, ia perlu membuat setiap satu dikira, terutamanya memandangkan jangkaan untuk pengetatan ECB yang lebih agresif dalam tempoh terdekat.

Tetapi yang lebih penting, inflasi teras sekali lagi telah melebihi ramalan Riksbank. Inflasi teras datang lebih mata peratusan lebih tinggi pada bulan Ogos daripada unjuran pembuat dasar pada bulan Jun.

Ini bertepatan dengan pasaran pekerjaan yang kelihatan luar biasa ketat. Dengan kadar pengangguran dan pertumbuhan gaji yang rendah pada 3%, penggubal dasar semakin menumpukan perhatian kepada rundingan gaji yang akan datang, yang dijangka mengunci pertumbuhan gaji untuk tiga tahun akan datang. Semua tanda pada masa ini menunjukkan hasil yang lebih baik untuk pekerja daripada set rundingan terakhir pada tahun 2020.

Semua itu bermakna satu lagi kenaikan 75bp pada bulan November juga kelihatan berkemungkinan tinggi. Kebanyakan ahli jawatankuasa itu lantang bersuara tentang keperluan untuk menurunkan inflasi, dan sememangnya sekurang-kurangnya seorang ahli memberi isyarat bahawa mereka bersedia untuk mengundi 75bp pada bulan Jun sekiranya terdapat konsensus untuknya.

Buat masa ini, bank itu juga kelihatan tidak terganggu dengan tanda-tanda kelemahan dalam pasaran perumahan Sweden, dengan Timbalan Gabenor Martin Floden memberi isyarat pada bulan Jun bahawa kejatuhan dalam jualan runcit dan harga rumah adalah “perkembangan yang perlu”. Namun begitu, pasaran perumahan sangat sensitif terhadap kenaikan kadar faedah dan ia merupakan risiko utama kepada prospek ekonomi, apatah lagi memandangkan rekod nisbah hutang kepada pendapatan isi rumah. Laporan dasar monetari terakhir Riksbank menerima terdapat risiko kejatuhan harga secara mendadak.

Itu – dan hakikat bahawa kami menjangkakan kurang pengetatan ECB daripada pasaran – menunjukkan hanya setakat ini Riksbank boleh menaikkan kadar kitaran ini. Kami tidak akan terkejut jika, selepas kenaikan kadar 75bp pada bulan ini dan pada bulan November, bank pusat berhenti di situ. Itu menunjukkan kemuncak dalam rantau 2.25%, sesuatu yang kami mengesyaki unjuran kadar baharu Riksbank yang akan dibayar pada hari Selasa mungkin akan bersetuju.

SEK: Impak Riksbank masih terkawal

Kami baru-baru ini menerbitkan kemas kini pada pandangan SEK kami, di mana kami menyerlahkan bagaimana risiko penurunan untuk krona ditetapkan untuk kekal secara relatif tinggi, dan pemulihan mungkin perlu menunggu sehingga tahun depan memandangkan cabaran terhadap prospek ekonomi Eropah (antara sebab lain ).

Ini kekal sebagai pandangan teras kami untuk krona, tanpa mengira jangkaan kami untuk kenaikan kadar 75bp oleh Riksbank minggu depan. Ini kerana pertamanya, keputusan bank pusat dan mesej dasar telah memberi kesan yang agak terhad pada EUR/SEK sejak akhir-akhir ini, dan kedua kerana beta tinggi SEK kepada sentimen risiko global dan masalah ekonomi Eropah mungkin mengekalkan selera terhadap krona terhad buat masa ini.

Secara kebetulan, pasaran menetapkan harga sepenuhnya dalam kenaikan kadar 75bp oleh Riksbank dan ini bermakna walaupun pada hari keluaran, mungkin tidak banyak ruang untuk perhimpunan SEK. Kami menjangkakan EUR/SEK akan kekal sekitar 10.70 pada minggu-minggu akan datang, dengan risiko menguji semula paras tertinggi 10.78 Julai atau bahkan paras tertinggi 10.86 Mac jika persekitaran luaran terus merosot.

Sumber: ING

Share Me