banner
Ratu Elizabeth mangkat pada 96, Mengakhiri Era untuk Britain

Ratu Elizabeth Meninggal Dunia pada 96, Mengakhiri Era untuk Britain

Ratu Elizabeth, raja paling lama memerintah Britain, tokoh negara dan kehadiran yang tinggi di pentas dunia selama tujuh dekad, mangkat secara aman di rumahnya di Scotland pada Khamis pada usia 96 tahun.

“Kematian Ibu tercinta, Duli Yang Maha Mulia Permaisuri, adalah saat yang paling menyedihkan bagi saya dan semua ahli keluarga saya,” kata raja baharu, anak sulungnya Charles.

“Kami sangat berduka atas pemergian seorang Raja yang dihormati dan seorang ibu yang sangat disayangi. Saya tahu kehilangannya akan sangat dirasai di seluruh negara, Alam dan Komanwel, dan oleh ramai orang di seluruh dunia,” lelaki berusia 73 tahun itu. berkata dalam satu kenyataan.

Berita bahawa kesihatan permaisuri semakin merosot muncul sejurus selepas tengah hari Khamis apabila doktornya berkata dia berada di bawah pengawasan perubatan, mendorong keluarganya bergegas ke Scotland untuk berada di sisinya.

Beribu-ribu orang berkumpul di luar Istana Buckingham, di tengah London, dan keadaan menjadi senyap apabila bendera diturunkan separuh tiang. Orang ramai melonjak ke pintu pagar apabila notis yang mengumumkan kematian satu-satunya raja yang paling ramai rakyat Britain yang pernah dikenali dilampirkan pada pintu besi hitam itu.

Pegawai diraja berkata Raja Charles III dan isterinya Camilla, Permaisuri Permaisuri, akan kekal di Istana Balmoral, tempat permaisuri mangkat, sebelum kembali ke London pada hari Jumaat, apabila baginda dijangka berucap kepada negara dan bertemu Perdana Menteri Liz Truss. Butiran pengebumian belum disahkan.

Pada kematian Elizabeth, Charles secara automatik menjadi raja di United Kingdom dan ketua negara bagi 14 alam lain termasuk Australia, Kanada dan New Zealand. Beliau dijangka melawat semua negara di United Kingdom dalam beberapa hari akan datang.

‘Kejutan besar kepada negara’

Permaisuri itu, yang kematian suaminya tahun lalu, telah mengalami apa yang disebut oleh Istana Buckingham sebagai “masalah mobiliti episod” sejak akhir tahun lalu, memaksanya menarik diri daripada hampir semua pertunangan awamnya.

Tugas rasmi terakhirnya datang hanya pada hari Selasa, apabila dia melantik Truss perdana menteri – ke-15 pemerintahannya.

“Kematian Duli Yang Maha Mulia Permaisuri adalah satu kejutan besar kepada negara dan dunia,” kata Truss di luar pejabatnya di Downing Street di mana bendera itu, seperti di istana diraja dan bangunan kerajaan di seluruh Britain, diturunkan.

“Melalui tebal dan nipis, Ratu Elizabeth II memberikan kami kestabilan dan kekuatan yang kami perlukan. Dia adalah semangat Great Britain – dan semangat itu akan kekal,” kata Truss, yang dimaklumkan mengenai kematian pada 4:30 petang waktu London.

Berita itu mengejutkan bukan sahaja orang di Britain, dengan ucapan takziah mencurah-curah daripada para pemimpin di seluruh dunia.

“Warisan beliau akan kelihatan besar dalam halaman sejarah British, dan dalam kisah dunia kita,” kata Presiden AS Joe Biden dalam satu kenyataan. Dia mengarahkan bendera di Rumah Putih dikibarkan separuh tiang

Di Paris, Datuk Bandar mengumumkan lampu Menara Eiffel akan dimatikan sebagai menghormati pemergiannya; di Brazil, kerajaan mengisytiharkan tiga hari berkabung; dan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Majlis Keselamatan kedua-duanya berdiam diri seketika.

Malah Presiden Rusia Vladimir Putin, yang hubungan negaranya dengan Britain merudum akibat perang di Ukraine, mengucapkan takziah, menyebutnya sebagai “kerugian yang tidak boleh diperbaiki”.

Ratu Elizabeth II, yang juga ketua negara tertua dan paling lama berkhidmat di dunia, naik takhta berikutan kematian bapanya Raja George VI pada 6 Februari 1952, ketika dia baru berusia 25 tahun.

Berikrar Untuk Berkhidmat

Dia dinobatkan pada bulan Jun tahun berikutnya. Pertabalan pertama yang disiarkan di televisyen adalah gambaran awal dunia baharu di mana kehidupan diraja akan semakin diteliti oleh media.

“Saya dengan ikhlas telah berikrar diri saya untuk berkhidmat kepada anda, kerana begitu banyak daripada anda telah berjanji kepada saya. Sepanjang hidup saya dan dengan sepenuh hati saya, saya akan berusaha untuk menjadi layak untuk kepercayaan anda,” katanya dalam ucapan kepada rakyatnya pada hari pertabalan beliau.

Walaupun dikatakan hanya berketinggian kira-kira 5 kaki 3 inci, dia memerintah mana-mana bilik yang dia masuki. Terkenal dengan pakaiannya yang cerah, dia dikatakan telah menyindir: “Saya perlu dilihat untuk dipercayai”.

Elizabeth menjadi raja pada masa ketika Britain masih mengekalkan banyak empayar lamanya. Ia muncul daripada kemusnahan Perang Dunia Kedua, dengan catuan makanan masih berkuat kuasa dan kelas serta keistimewaan masih dominan dalam masyarakat.

Winston Churchill ialah perdana menteri Britain pada masa itu, Josef Stalin memimpin Kesatuan Soviet dan Perang Korea sedang berkecamuk.

Dalam dekad berikutnya, Elizabeth menyaksikan perubahan politik yang besar dan pergolakan sosial di dalam dan luar negara. Kesengsaraan keluarganya sendiri, terutamanya perceraian Charles dan mendiang isteri pertamanya Diana, dimainkan dalam tatapan umum.

Walaupun kekal sebagai simbol kestabilan dan kesinambungan yang berkekalan untuk rakyat Britain pada masa kemerosotan ekonomi negara yang relatif, Elizabeth juga cuba menyesuaikan institusi beraja purba dengan tuntutan era moden.

“Dia telah berjaya memodenkan dan mengembangkan monarki seperti yang lain,” kata cucunya Putera William, yang kini pewaris takhta, dalam dokumentari 2012.

Rekod Elizabeth ialah raja ke-40 dalam keturunan diraja yang mengikuti Norman King William the Conqueror, yang menuntut takhta Inggeris pada 1066 selepas mengalahkan pemerintah Anglo-Saxon Harold II di Pertempuran Hastings.

Pemerintahannya yang panjang bermakna dia berulang kali memecahkan rekod untuk penguasa British. Apabila dia melepasi lebih 63 tahun nenek moyangnya Queen Victoria menghabiskan takhta, dia berkata ia bukanlah mercu tanda yang pernah dicita-citakannya.

“Tidak dapat tidak, umur yang panjang boleh melepasi banyak peristiwa penting – saya sendiri tidak terkecuali,” katanya.

Perkahwinannya dengan Putera Philip berlangsung selama 73 tahun, sehingga kematiannya pada April 2021, dan mereka mempunyai empat anak, Charles, Anne, Andrew dan Edward.

Dia tidak pernah memberi temu bual media dan pengkritik berkata dia kelihatan jauh dan menyendiri.

Tetapi bagi sebahagian besar rakyatnya, dia adalah seorang tokoh yang dihormati dan dikagumi. Kematiannya menandakan berakhirnya suatu era.

“Apabila orang di seluruh dunia bercakap tentang ‘ratu’, mereka sebenarnya bermaksud ratu kita,” kata bekas Perdana Menteri John Major. “Itu adalah status yang dia ada di setiap bahagian dunia. Ia benar-benar luar biasa.”

Tinjauan pendapat telah mencadangkan bahawa Charles tidak menikmati tahap sokongan yang hampir sama dan terdapat spekulasi bahawa kehilangan Elizabeth mungkin menyaksikan peningkatan dalam sentimen republik, terutamanya di alam lain.

“Kami tahu bahawa, dalam kehilangan permaisuri kami yang dikasihi, kami telah kehilangan orang yang kesetiaan, perkhidmatan dan kerendahan hatinya yang teguh telah membantu kami memahami siapa kami melalui beberapa dekad perubahan luar biasa dalam dunia, negara dan masyarakat kami,” Uskup Agung Canterbury , Justin Welby, berkata.

Pada kematiannya, ratu itu adalah ketua negara bukan sahaja United Kingdom tetapi juga Australia, Bahamas, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, New Zealand, Papua New Guinea, Saint Lucia, Saint Kitts dan Nevis, Tuvalu, Solomon. Kepulauan, Saint Vincent dan Grenadines, dan Antigua dan Barbuda.

Sumber: Reuters

Share Me