banner
Rangkaian Celsius Bermula Julai dengan Membayar Balik $142J kepada MakerDAO

Rangkaian Celsius Bermula Julai dengan Membayar Balik $142J kepada MakerDAO

Rangkaian Celsius telah membayar balik lebih $142 juta dalam pinjaman MakerDAO sejak 1 Julai, dengan pantas menurunkan harga pembubaran Bitcoinnya daripada lima angka di atas kepada di bawah $5,000. Syarikat itu membayar balik $114 juta kepada protokol pada 4 Julai.

Menurut penyelidik kripto Plan C, dalam kombinasi dengan pembayaran MakerDAO, syarikat itu membayar hutang selanjutnya kepada Aave dan Compound pada 2 Julai yang berjumlah $67 juta.

Kesibukan aktiviti kewangan telah menyebabkan Crypto Twitter menjadi keseronokan, tetapi terdapat perselisihan faham tentang maksud semuanya.

Jeda yang panjang dan panik

Sudah lebih tiga minggu sejak Celsius Network mengesahkan ia akan ‘menjeda’ semua pengeluaran. Pada 13 Jun pemberi pinjaman mengumumkan bahawa “keadaan pasaran yang melampau,” telah mencetuskan keputusan itu dan lama-kelamaan ia berharap untuk berada “dalam kedudukan yang lebih baik untuk memenuhi… kewajipan pengeluarannya.”

Sejak tarikh itu, terdapat banyak liku-liku yang ketara terhadap kisah itu, dengan Nexo pertama dan kemudian FTX menawarkan untuk menyelamatkan syarikat itu. FTX dikatakan telah meninggalkan sebarang perjanjian selepas didakwa menemui lubang hitam $2 bilion dalam kewangan syarikat.

Celsius dengan pantas mengupah Citigroup dan Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP untuk membantunya menyusun semula kewangannya ketika pemberi pinjaman berusaha mencari sebarang laluan keluar daripada prosiding kebankrapan.

Seminggu selepas Celsius menggantung pengeluaran, Bancor menggantung perlindungan kerugian tidak kekalnya. Mark Richardson, Ketua Penyelidikan Pasaran Bancor, jelas bahawa penggantungan itu dicetuskan oleh protokol lain yang cuba menjejaskan kestabilan Bancor dan memendekkan tokennya. Dalam AMA Richardson mendedahkan protokol pemangsa ialah Celsius.

Simon Dixon dari BnkToTheFuture mencadangkan Celsius boleh diselamatkan dengan cara yang sama seperti Bitfinex diselamatkan pada 2016. Walaupun Dixon meneruskan usahanya untuk membina sokongan untuk rancangannya, tidak jelas bahawa Celsius mempunyai minat untuk melibatkan diri dengannya. Sebagai pemegang saham, Dixon percaya dia mempunyai undi yang diperlukan untuk memaksa mesyuarat lembaga.

Celsius telah memasuki bulan Julai dengan dua perkembangan ketara. Pertama, ia memberhentikan 150 pekerja. Kemudian ia mula membayar balik pinjaman tertunggak. Dengan aktiviti yang jelas kelihatan pada rantaian, komuniti crypto telah pantas membuat spekulasi tentang apa yang berlaku.

Berpecah pendapat tentang Celsius

Ketika komuniti crypto tersedar dengan perkembangan terkini dalam saga Celsius, ada pihak yang jelas percaya bahawa pembayaran balik pinjaman adalah perkara yang baik. Ada orang lain yang mengambil sikap yang lebih skeptikal.

Ran NeuNer adalah antara mereka yang menonjolkan perkara positif. Pengaruh itu menegaskan bahawa Celsius “membayar balik pinjaman secara agresif dan mengurangkan harga pembubaran.”

Siaran optimis itu menggalakkan seorang pengguna merumuskan sinis yang meletihkan pertempuran yang kini dirasakan ramai pelanggan.

“Membayar balik semua pinjaman korporat mereka dengan mudah tunai runcit,” jawabnya.

Walaupun tiada bukti yang menunjukkan bahawa sinis itu betul, siapa dalam DeFi yang mahu mempertaruhkan rumah mereka kerana mereka salah?

Sumber: cryptonews

Share Me