banner
Ramalan Harga Emas: XAU/USD melihat penurunan ke arah $1,700 pada konsensus yang lebih rendah untuk Inflasi AS

Ramalan Harga Emas: XAU/USD melihat penurunan ke arah $1,700 pada konsensus yang lebih rendah untuk Inflasi AS

Harga emas (XAU/USD) menyaksikan kejatuhan yang curam selepas menyegarkan paras rendah harian pada $1,712.96. Logam berharga itu menghadapi kepanasan penjualan untuk mengurangkan konsensus untuk Indeks Harga Pengguna AS (CPI). Logam kuning dijangka meneruskan prestasi terdedahnya dan akan menurun ke arah sokongan psikologi $1,700.00.

Mengikut anggaran pasaran, inflasi AS akan mendarat pada 8.1%, 40 mata asas lebih rendah daripada keluaran sebelumnya. Isi rumah dalam ekonomi AS menghadapi tekanan harga yang melambung tinggi untuk masa yang lama. Mereka terpaksa membayar lebih tinggi pada kuantiti yang sama dibeli. Memandangkan harga petrol telah jatuh secara mendadak dan kadar faedah yang meningkat oleh Rizab Persekutuan (Fed) telah mula menjalankan tugas mereka dengan sempurna sekarang, tekanan harga sedang mengalami isyarat keletihan.

Perlu diingat bahawa emas dianggap sebagai aset lindung nilai inflasi dan konsensus yang lebih rendah untuk tekanan inflasi memaksa peserta pasaran untuk meninggalkan logam kuning.

Sementara itu, indeks dolar AS (DXY) telah berpaling ke tepi kerana konsensus yang lebih rendah untuk angka CPI tajuk utama akan memaksa penggubal dasar Fed untuk mengurangkan nada hawkish mereka.

Analisis teknikal emas Harga emas telah jatuh di bawah corak Segitiga Menaik yang garis arah aliran condong menaik diletakkan daripada paras rendah Rabu pada $1,694.31 manakala rintangan mendatar adalah tinggi pada 31 Ogos pada $1,726.62. Purata Pergerakan Eksponen (EMA) 20 dan 50 tempoh bertindih antara satu sama lain, yang menunjukkan pergerakan sisi ke hadapan.

Juga, Indeks Kekuatan Relatif (RSI) (14) berayun dalam julat 40.00-60.00, yang menyokong penyatuan di hadapan.

Sumber: FXstreet

Share Me