banner
Ramalan Dolar Australia: ‘Lockdown’ Mengancam Dolar Aussie

POIN PERBICARAAN – DOLAR AUSTRALIA, AUD/USD, COVID-19, PMI PERNIAGAAN NZ, FDI CINA

  • Dolar Australia jatuh berbanding Dolar AS ketika Canberra melakukan ‘lockdown’
  • Foreign Direct Investment (FDI) China mungkin melintasi garisan pada hari Jumaat ini
  • AUD/USD nampaknya akan melanjutkan pemecahan ‘post-wedge’ ketika penurunan meningkat

TINJAUAN ASIA-PASIFIK: JUMAAT
Dolar Australia jatuh berbanding sebahagian besar saham utamanya ke sesi perdagangan Asia Pasifik pada hari Jumaat. Pelabur mula menekan butang jual pada Aussie Dollar pada hari Khamis setelah ibu kota Australia, Canberra, memulakan ‘lockdown’. Kelemahan meningkat malam semalam ketika peniaga AS mencerna berita. ‘Lockdown’ baru ini akan mempengaruhi hampir 400,000 orang. Itu akan menambahkan kesengsaraan ‘lockdown’ baru-baru ini, dengan Sydney memasuki minggu ketujuh sekatan.
Di tempat lain, Wall Street diperdagangkan lebih tinggi setelah tuntutan pengangguran awal mingguan turun kepada 375k daripada 387k untuk minggu yang berakhir pada 7 Ogos. Dow Jones Industrial Average (DJIA) meningkat ke paras tertinggi baru walaupun hanya memperoleh 0.04% pada hari itu. Pendapatan yang lebih baik dari jangkaan juga telah membantu meningkatkan ekuiti dalam beberapa minggu kebelakangan ini. The Walt Disney Co. melaporkan suku yang kukuh di garisan atas dan bawahnya selepas penutupan Khamis.
Pagi ini, New Zealand menyaksikan BusinessNZ mengeluarkan Performance of Manufacturing Index (PMI) bulan Julai pada 62.6, meningkat daripada bacaan 60.7 pada bulan Jun. New Zealand menggandakan dasar zero-Covid minggu ini. Perdana Menteri Jacinda Ardern berkata, “Kami belum dapat membuka sepenuhnya.” Kononnya, kawalan sempadan ketat negara pulau itu kemungkinan akan tetap berlaku hingga tahun depan. Walaupun itu akan merugikan perdagangan dan tidak diragukan lagi pelancongan, ia juga akan memungkinkan New Zealand untuk lebih mudah mengawal penyebaran wabak, yang dapat menjadi pertanda baik bagi ekonomi domestiknya.
Menurut Bloomberg, China akan mengeluarkan data mengenai foreign direct investment (FDI) untuk bulan Julai, yang akan dikeluarkan secepatnya hari ini, walaupun pengeluaran data itu mungkin akan ditangguhkan hingga 18 Ogos. Aliran masuk pelaburan asing ke China telah bergerak perlahan sepanjang tiga bulan sebelumnya, dengan perubahan dari tahun ke tahun pada bulan Jun jatuh kepada 28.7%. Namun, secara mutlak, FDI China masih jauh lebih tinggi tahun ini daripada yang tercatat kerana syarikat ekonomi terus membuat perubahan dasar untuk menarik pelaburan asing. Memandangkan hubungan perdagangan Australia dengan China, Dolar Australia mungkin menjadi kekuatan asas sekiranya FDI menguat pada bulan Julai.
TINJAUAN TEKNIKAL AUD/USD:
Dolar Australia telah melonjak lebih rendah setelah gagal menembusi di atas tahap sokongan sebelumnya yang terbentuk dari corak ‘Rising Wedge’. MACD juga mengambil pusingan lebih rendah, melintasi di bawah garis isyaratnya, tanda penurunan harga. Itu mungkin menyaksikan AUD/USD terus jatuh, mungkin ke tahap 0.7286 di mana ‘wedge pattern’ berasal.

Share Me