banner
Ramalan Dolar Australia: AUD / USD Mungkin Meningkatkan Keuntungan Industri China

DOLAR AUSTRALIA, AUD/USD, KEUNTUNGAN INDUSTRI CINA;

  • Dolar Australia mengukuh ketika perdagangan Wall Street menunjukkan risiko bergerak.
  • Keuntungan industri China dapat membantu mendorong kekuatan Dolar Aussie.
  • AUD/USD mencatatkan kenaikan lebih tinggi minggu ini walaupun terdapat penurunan bulanan yang tinggi.

Selasa: Pandangan Asia Pasifik
Dolar Australia yang sensitif risiko meningkat semalam berbanding Dolar AS apabila saham Wall Street meningkat di New York. The Dow Jones Industrial Average (DJIA) meningkat 0.24% pada hari Isnin, ditutup pada paras tertinggi baru. Pedagang ekuiti AS telah didorong oleh musim pendapatan korporat yang tinggi. Hasil perbendaharaan meningkat lebih tinggi pada kebanyakan tempoh, dengan kadar nota 10-tahun penanda aras meningkat lebih dari 1%.
Cetakan GDP suku kedua Korea Selatan bermula pada sesi perdagangan hari ini. Ekonomi utama Asia melaporkan peningkatan 5.9% dari tahun ke tahun, kadar pertumbuhan tertinggi dalam lebih 10 tahun. Itu memberikan petanda baik bagi wilayah ini secara keseluruhan, tetapi gelombang ‘lockdown’ baru membebankan harapan. Langkah-langkah jarak sosial yang ketat sedang diperluas di luar Seoul ketika kes-kes terus meningkat.
Sementara itu, keadaan di Australia bertambah baik, dengan Australia Selatan dan Victoria bersedia menghapuskan sekatan dan larangan yang meningkat pada hari Rabu. New South Wales kemungkinan akan melanjutkan ‘lockdown’ sehingga melebihi 30 Julai, sasaran tentatif semasa, kerana peningkatan jumlah kes harian. Langkah-langkah tersebut membebankan prospek pertumbuhan ekonomi dan telah mendorong pemerintah persekutuan untuk memperbaharui program sokongan. Timbalan Gabenor RBA, Guy Debelle akan bercakap hari ini.
Keuntungan perindustrian China untuk bulan Jun akan melintasi wayar hari ini. Kenaikan harga komoditi telah menekan margin di banyak syarikat industri sambil membantu syarikat lain. Dalam beberapa bulan terakhir, pemerintah China mengambil tindakan untuk menyasarkan kenaikan harga, termasuk melepaskan cadangan negara, tetapi permintaan global yang kuat yang berterusan telah mendukung harga. Peningkatan keuntungan mungkin mendorong kenaikan dalam Dolar Australia, memandangkan hubungan ekonomi yang mendasari mata wang dengan China.
Tindakan pengawalseliaan China baru-baru ini menghantar saham di Hong Kong menunjukkan hasil negatif. The Hang Seng Index (HSI) turun lebih dari 4% pada hari Isnin sambil menurunkan saham yang disenaraikan di daratan juga. Pengawal selia China mengumumkan peraturan pada hujung minggu yang sangat membataskan cara firma pendidikan dapat mengumpulkan modal. Langkah itu adalah sebahagian daripada tindakan keras yang dilakukan oleh Beijing.

HASIL TEKNIKAL AUD / USD:
Dolar Australia mencatatkan kenaikan yang lebih tinggi berbanding Greenback setakat minggu ini, walaupun AUD/USD jauh lebih rendah pada bulan itu. AUD/USD perlu menembusi tahap ketinggian September 0.7413 sebelum mencatat kenaikan. Exponential Moving Average (EMA) 26-hari yang jatuh boleh memberi tekanan pada harga dalam jangka masa terdekat. Namun, MACD melintasi di atas garis isyaratnya, isyarat menaik pada pengayun. Langkah yang lebih rendah akan meletakkan rendah pada bulan Julai 2021 pada 0.7289 kembali fokus.

Share Me