banner
Ramalan Bitcoin (BTC/USD): Tahap Besar untuk Menentukan Nasib Bitcoin?

TINDAKAN HARGA BITCOIN (BTC/USD):

  • Bitcoin melambung tinggi dari $40,000
  • Kelemahan USD dan minat institusi telah menyokong pemulihan kripto minggu ini
  • BTC/USD tetap disokong oleh petunjuk teknikal utama

Bitcoin (BTC/USD) dan mata wang kripto utama yang lain muncul kembali dalam tajuk utama minggu ini kerana gabungan psikologi dan spekulasi orang ramai secara ringkas mendorong harga BTC/USD ke paras tertinggi pada bulan Jun sebelum mundur kembali di bawah tahap rintangan kritikal, yang dibentuk oleh harga psikologi utama $40,000.
Ketika musim penghasilan AS terus menumpukan pada prestasi saham berteknologi besar, pemengaruh kripto Cathie Wood dari ARK Invest, CEO Tesla Elon Musk dan CEO Twitter Jack Dorsey mengambil bahagian dalam perbincangan panel persidangan ‘B Word’ yang berlangsung hujung minggu lalu, mengekalkan naratif kenaikkan untuk kripto.

Tweets Elon Musk: Kesan Media Sosial kepada Pasaran
Walaupun harga Bitcoin menikmati kenaikan dua digit pada awal minggu ini, penolakan Amazon terhadap tuduhan bahawa kumpulan itu akan menerima Bitcoin sebagai kaedah pembayaran pada akhir tahun ini menghalang kemampuan kenaikkan untuk mengekalkan permintaan melebihi $40k.

TINDAKAN HARGA BITCOIN (BTC/USD)
Setelah membuka rintangan garis trend di atas minggu ini, harga Bitcoin melonjak hingga $40,000, naik ke tembok rintangan di bawah $41,000. Setelah mundur kembali ke $39,000, peningkatan dan penurunan terus memperjuangkan dominasinya kerana tindakan harga sementara terhenti di antara 8 dan 34-period Exponential Moving Averages (EMA).
Carta 4 jam menggambarkan dengan lebih dekat jarak tindakan harga yang rendah sekitar tanda $39,000. Dengan terbentuknya lilin yang lebih pendek baru-baru ini yang menunjukkan kemungkinan penurunan momentum trend, tahap sokongan dan rintangan utama untuk langkah yang akan datang masih di antara $38,000 hingga $40,000, sekurang-kurangnya buat masa ini.
Buat masa ini, penembusan $40,000 dapat melihat harga Bitcoin menguji tahap rintangan seterusnya pada $42,293, tahap ‘retracement’ Fibonacci 38,2% dari pergerakan April – Jun 2021.
Sebaliknya, tekanan penjualan mungkin mendapat daya tarikan jika harga jatuh di bawah $37,000 dengan kenaikan momentum penurunan membawa $33,000 kembali bermain.

Share Me